- Home
- Social
- (15.01.2023, 16:25)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un fenomen periculos a luat amploare: Frauda alimentară se infiltrează în supermarketurile din toată lumea. Cum poate fi evitată
- Este posibil ca alimentele din supermarketuri sau bucătării să nu fie ceea ce par a fi.
- Tot mai mulţi experţi declară că acest fenomen a luat amploare în întreaga lume.
- Cum poate fi evitată frauda alimentară.
Urmărește
5185 afișări
"Vă garantez că ori de câte ori un produs poate fi trecut drept ceva mai scump, aşa va fi. Este atât de simplu", a declarat Larry Olmsted, autorul cărţii "Real Food/Fake Food", pentru CNBC.
Escrocii motivaţi de câştiguri economice se infiltrează în secret pe piaţa mondială a alimentelor printr-o varietate de mijloace, inclusiv prin contrafaceri, diluţii, substituiri şi etichetări greşite. Acest lucru nu numai că dăunează portofelului consumatorilor, dar pune în pericol şi sănătatea şi siguranţa publică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Unele estimări spun că frauda alimentară afectează cel puţin 1% din industria alimentară globală, cu un cost de până la 40 de miliarde de dolari pe an, potrivit Food and Drug Administration.
"S-ar putea să nu cunoaştem impactul global al fraudei alimentare, deoarece o mare parte din ceea ce fac escrocii este ascunsă de noi şi aşa a fost timp de secole", a declarat pentru CNBC Kristie Laurvick, manager al programului de produse alimentare din cadrul Convenţiei Farmacopeei SUA.
Chiar şi FDA spune că nu poate estima cât de des se întâmplă această fraudă sau impactul economic al acesteia.
Între 2012 şi 2021, cel mai frecvent tip de fraudă alimentară a fost minciuna cu privire la originea unui animal şi diluţia sau substituirea, ambele clasându-se la 16% din incidentele înregistrate de către monitorul de siguranţă alimentară Food Chain ID.
De exemplu, diluarea ar putea presupune adăugarea unui ulei vegetal mai ieftin la un ulei de măsline extravirgin scump.
"Dacă beau scotch, nu aş putea să vă spun diferenţa între o sticlă de 50 de dolari şi una de 5.000 de dolari. Deci, ştiu că aş putea fi înşelat în acel moment", a spus John Spink, directorul unui grup de reflecţie în acest domeniu.
Cum putem evita frauda alimentară
Grupul de reflecţie pentru prevenirea fraudei alimentare sugerează cinci întrebări pe care un consumator şi le poate pune pentru a-şi reduce vulnerabilitatea la frauda cu produse.
- Despre ce tip de produs este vorba? Fiţi foarte atenţi cu orice produs.
- Puteţi recunoaşte diferenţa dintre produse?
- Cunoaşteţi retailerul sau furnizorul? Aveţi încredere în ei?
- Faceţi cumpărături online? Dacă da, aţi găsit furnizorul online dintr-o sursă de încredere?
- Plângeţi-vă. Este furnizorul legitim?
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe