- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (31.03.2014, 17:17)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un fost şef din Hidroelectrica şi un fost viceprimar, judecaţi pentru fraude cu un teren
Opt persoane, între care un fost şef din Hidroelectrica, Teodor Pavelescu, şi fostul viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin Mircea Grosu au fost trimişi în judecată de DNA într-un dosar de abuz în serviciu legat de trecerea ilegală a unui teren din proprietatea statului în circuitul civil.
Urmărește
1421 afișări
Un fost şef din Hidroelectrica şi un fost viceprimar, judecaţi pentru fraude cu un teren (Imagine: Shutterstock)
Mircea Grosu, viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin la date faptelor, a fost deferit justiţiei de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Craiova pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, iar Teodor Pavelescu, director general la SC Hidroelectrica SA - Sucursala Porţile de Fier la data faptelor, va fi judecat pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată şi instigare la abuz în serviciu în formă calificată, precizează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Nicolae Iancu, registrator şef la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mehedinţi la data faptelor, Nelu Eugen Spătaru, fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mehedinţi, Răducu Laciu, şef Serviciu patrimoniu la SC Hidroelectrica SA - Sucursala Porţile de Fier la data faptelor, şi notarul public Ilinca Marta, ultima acuzată de spălare de bani.
De asemenea, vor fi judecaţi Ion Marian Stoichescu, persoană fizică autorizată să întocmească documentaţii cadastrale, şi Delia Tudoroniu.
Toţi inculpaţii din dosar au fost deferiţi justiţiei în stare de libertate, dosarul urmând să fie judecat la Curtea de Apel Craiova.
Conform rechizitoriului, Delia Tudoroniu a cumpărat de la o persoană fizică, în iulie 2008, un teren neproductiv de 300 de metri pătraţi, situat în comuna Hinova. Suprafaţa de teren era învecinată la nord şi la vest cu terenuri inundabile, expropriate, aflate în administrarea Hidroelectrica. Pe acest teren, aflat pe malul Dunării, Tudoroniu voia să construiască o pensiune turistică. Cum suprafaţa nu era suficientă realizării pensiunii şi nici nu avea ieşire la fluviu, femeia a încercat să intre în proprietatea unei suprafeţe de teren mult mai mari, susţin anchetatorii.
În acest sens, ea ar fi apelat la ajutorul rudei sale prin alianţă, respectiv la viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, care, la rândul său, ar fi cerut sprijin de la directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Mehedinţi, Nelu Eugen Spătaru.
"Profitând de împrejurarea că terenul proprietatea publică a statului nu era înscris în Cartea Funciară, inculpatul Spătaru Nelu Eugen ar fi identificat soluţia formulării, de către inculpata Tudoroniu Delia, a unei cereri de modificare a suprafeţei. Tot de la inculpat ar fi venit şi sugestia ca documentaţia cadastrală ce urma să fie ataşată cererii, să fie întocmită de persoana fizică autorizată Stoichescu Ion Marian din oraşul Strehaia, acesta fiind perceput ca persoană care s-ar abate uşor de la dispoziţiile legii în efectuarea lucrărilor cadastrale", arată DNA.
Documentaţia respectivă ar fi fost întocmită, spun anchetatorii, fără ca Nelu Spătaru să fi identificat şi materializat limitele imobilului a cărui suprafaţă, de 34.121 de metri pătraţi, trebuia înscrisă în Cartea Funciară.
Ulterior, aceste documente ar fi ajuns, prin viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, la şeful de atunci al Hidroelectrica SA - Sucursala Porţile de Fier. Acesta, în prezenţa lui Mircea Grosu, l-ar fi convocat în biroul său pe şeful Serviciului Patrimoniu, Răducu George Laciu, căruia i-ar fi prezentat documentaţia şi i-ar fi cerut să facă în aşa fel încât procesul-verbal de vecinătate să fie semnat, deşi coordonatele terenului respectiv se suprapuneau cu cele ale suprafeţei, proprietatea statului, administrată de SC Hidroelectrica SA - Sucursala Porţile de Fier.
"După ce a reintrat în posesia documentaţiei, inculpatul Grosu Mircea Sevastian s-ar fi preocupat ca procesul verbal să fie semnat şi de ceilalţi 'vecini'. La data de 19.11.2010, documentaţia cadastrală întocmită de inculpatul Stoichescu Ion Marian ar fi fost depusă la OCPI Mehedinţi împreună cu cererea de recepţie şi înscriere, prin care inculpata Tudoroniu Delia ar fi solicitat recepţia modificării suprafeţei imobilului de la 300 m.p. la 34.121 m.p. şi intabularea dreptului de proprietate asupra acesteia", mai arată DNA.
În această etapă, la rugămintea lui Nelu Eugen Spătaru, registratorul şef Iancu Nicolae ar fi ignorat faptul că persoana desemnată cu soluţionarea lucrării avea dubii asupra admisibilităţii cererii, fiind astfel incertă soluţia ce urma a fi adoptată.
"La data de 22.11.2010, inculpatul Iancu Nicolae ar fi semnat în locul registratorul respectiv încheierea de carte funciară. În scopul ascunderii originii ilicite a terenului, în primăvara anului 2011, inculpaţii Grosu Mircea Sevastian, Spătaru Nelu Eugen şi Tudoroniu Delia ar fi hotărât să dezmembreze terenul în suprafaţă de 34.121 mp. şi să transfere loturile rezultate din dezmembrare, către alte persoane, introducându-le astfel în circuitul civil cu aparenţa de legalitate", se mai arată în rechizitoriu.
Pentru a face acest lucru, au apelat la notarul public Marta Ilinca, vecină cu părinţii lu Nelu Eugen Spătaru, care ar fi acceptat să autentifice înscrisurile în lipsa unui titlu valabil de proprietate.
În urma trecerii suprafeţei de teren din proprietatea statului în circuitul civil, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 240.000 de euro, sumă cu care Ministerul Economiei s-a constituit parte civilă în cauză.
Procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri imobile ale Deliei Tudoroniu, până la concurenţa sumei de 1.074.620 de lei, adică aproximativ 240.000 de euro.
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului