Un nor de praf de steril produs de haldele şi iazurile Moldomin alertează autorităţile sârbe

Compania minieră Moldomin din Moldova Nouă a fost amendată de Garda de Mediu cu 60.000 de lei pentru o poluare cu steril de pe iazurile şi haldele fostei exploatări miniere, fenomenul fiind remarcat şi de statul sârb, care a cerut Bucureştiului explicaţii.

Urmărește
78 afișări

Norul de praf de steril s-a format, potrivit Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), în perioada 22 - 27 aprilie, din cauza vântului care a măturat iazurile secate şi haldele fostei exploatări miniere Moldomin din Moldova Nouă. Praful a afectat locuitorii din zona oraşului Moldova Nouă şi pe cei din localităţile de pe Clisura Dunării, deplasându-se în prezent spre Serbia. Norul de praf "provoacă disconfort persoanelor din zonă, acoperind culturile".

"Formarea norului de steril este favorizată de încetarea funcţionării iazului în anul 2006, fapt care a condus la secarea luciului de apă de la suprafaţă şi favorizarea antrenării sterilului de pe haldă. Ca măsură de prevenire a formării norilor de praf ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile (lipsa precipitaţiilor şi vânt în rafale), este necesar ca operatorul economic SC Moldomin SA Moldova Nouă să urgenteze demararea lucrărilor de închidere şi ecologizare sau repornirea activităţii miniere, care va conduce automat la umectarea corpului iazului şi stoparea fenomenului de deflaţie", se precizează într-un comunicat de vineri al MMP.

Potrivit documentului citat, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au făcut, în 15 aprilie, un control la Moldomin SA, amendând societatea cu 60.000 de lei "pentru lipsa actelor de reglementare care stabilesc obligaţiile de mediu" şi avertizându-i pe oficialii companiei pentru nerealizarea "masurilor de prevenire a poluării cu steril de pe iaz".

În 2010, în urma măsurătorilor făcute de Agenţia de Protecţie a Mediului Caraş-Severin, au fost înregistrate 15 depăşiri ale valorii zilnice maxim admise a pulberilor în suspensie în aer, iar în primele patru luni ale lui 2011 s-au înregistrat cinci depăşiri ale acestei valori.

Ministrul sârb al Mediului, Oliver Dulici, a declarat, vineri, potrivit ediţiei online a Blic, că va cere Bucureştiului să ia măsuri în vederea curăţării depozitului de deşeuri de la mina din Moldova Nouă, pentru a preveni îmbolnăvirea locuitorilor de pe malul sârb al Dunării, afectaţi de praful toxic.

Praful toxic este adus de rafale puternice de vânt de la depozitul de deşeuri al minei româneşti de cupru şi zinc Moldova Nouă şi afectează, de o săptămână, zona cuprinsă între satul Vinci, oraşul Veliko Grădişte şi Lacul Srebrno Jezero. Praful conţine cupru, zinc, mangan şi plumb, iar doctorii avertizează că aceste metale, în special plumbul, ar putea fi foarte periculoase pentru sănătatea oamenilor, scriu jurnaliştii sârbi.

Depozitul de deşeuri este situat pe o insulă de pe Dunăre, la aproximativ 12 kilometri de Veliko Grădişte.

"Având în vedere că această situaţie pune în pericol partea (teritoriului) nostru de la Dunăre, l-am contactat, din nou, pe ministrul român (al Mediului, Laszlo Borbely), pentru (măsuri de) protecţie", a declarat ministrul sârb. "În contacte anterioare, ni s-a comunicat că problemele de poluare vor fi soluţionate prin procesul de privatizare", a continuat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici