Uniunea Europenă dă bani pentru sănătate. România nu-i accesează. Fostul comisar european, Corina Creţu, indică sursele

  • Uniunea Europeană alocă resurse de miliarde de euro statelor în pandemie
  • România poate accesa fonduri din patru resurse europene pentru sănătate
  • Doar 52% este absorbţia fondurilor europene pe exerciţiul 2014-2020
  • Corina Creţu: Sunt sceptică că România a folosit la maximum aceste oportunităţi
Urmărește
4257 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europenă dă bani pentru sănătate. România nu-i accesează. Fostul comisar european, Corina Creţu, indică sursele

Uniunea Europenă dă bani pentru sănătate. România nu-i accesează. Fostul comisar european, Corina Creţu, indică sursele

Bani pentru sănătate ar fi putut veni de la UE, dacă guvernul ar fi făcut demersurile necesare. În plină pandemie, Uniunea Europeană oferă fonduri statelor membre pentru sprijinirea sistemelor naţionale de sănătate.

Sunt trei resurse de unde ne-am putea alimenta: Cadrul Financiar Multianual, fondurile de coeziune şi Programul EU4HEALTH. Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar pentru Politică Regională, este îngrijorată că Executivul nu foloseşte aceste oportunităţi.

„Toate statele membre sunt încurajate să folosească fonduri europene. Parlamentul European adopta într-o sesiune extraordinară de urgenţă un pachet pentru ajutorarea rapidă a statelor membre, în lupta împotriva pandemiei, care a mobilizat câteva miliarde de euro. S-a adoptat o flexibilitate mult mai mare, inclusiv transferarea de fonduri din fondul de coeziune, de unde se pot plăti acele sporuri, pentru cei care lucrează în prima linie”, a menţionat eurodeputatul Corina Creţu.

Europenii au acordat o facilitate importantă: au eliminat cofinanţarea de 15% pe programele de sănătate. România a dovedit că nu stă foarte bine la capitolul absorbţie. Doar 52% din fonduri au fost cheltuite din exerciţiul financiar precedent.

„Nu înţeleg de ce, din martie anul trecut, ştiind toate aceste oportunităţi, guvernul României nu şi-a planificat cum să îmbine bugetele europene, oportunităţile care există. Sunt sceptică că România a folosit la maximum aceste oportunităţi.”, a mai spus fostul comisar european.

 

CE ŞTIM DESPRE FONDURIL EUROPENE

Proiectele pe sănătate sunt exceptate de cofinanţarea de 15%

Pentru sistemul de sănătate RO poate accesa fonduri din:

  1. Cadrul Financiar Multianual
  2. Fondul European de Dezvoltare Regională
  3. Fondul Social European
  4. Fondul de Coeziune
  5. Programul EU4Health

Rata de absorbţie exerciţiul 2007 – 2014

România - 91%

Rata de absorbţie exerciţiul 2014 – 2020

România - 52%

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici