- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.01.2016, 12:42)
- Departamentul Social - Mediafax
Universitatea Politehnica din Bucureşti: Comisia de Etică va analiza documentele cadrelor didactice de susţinere a cărţilor deţinuţilor
Comisia de Etică şi Integritate Academică a Universităţii Politehnica din Bucureşti va analiza documentele semnate de cadre didactice din UPB pentru susţinerea publicării unor lucrări scrise de către deţinuţi, iar concluziile vor fi "aplicate cu celeritate".
Urmărește
751 afișări
Universitatea Politehnica din Bucureşti: Comisia de Etică va analiza documentele cadrelor didactice de susţinere a cărţilor deţinuţilor (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)
Universitatea Politehnica din Bucureşti arată miercuri, într-un comunicat de presă, că a luat la cunoştinţă din presă despre documentele semnate de cadre didactice din UPB pentru susţinerea publicării unor lucrări având drept autori persoane private de libertate.
"În Carta Universităţii Politehnica din Bucureşti se prevede că membrii comunităţii academice au dreptul «de a exprima liber opinii profesionale în spaţiul universitar şi de a iniţia acţiuni în nume propriu, în afara acestui spaţiu, dacă nu afectează prestigiul învăţământului şi demnitatea profesiei». În baza legislaţiei în vigoare şi Cartei UPB, demersul cadrelor didactice care au iniţiat în nume personal documentele pentru susţinerea publicării lucrărilor scrise de către persoanele private de libertate va fi supus analizei Comisiei de Etică şi Integritate Academică. Concluziile Comisiei de Etică şi Integritate Academică vor fi publicate pe site-ul universităţii şi aplicate cu celeritate", potrivit sursei citate.
Reprezentanţii UPB au precizat că documentele semnate de cadrele didactice nu reprezintă angajamente ale instituţiei de învăţământ superior, ci puncte de vedere exprimate în nume personal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Totodată, UPB menţionează că articolul 123, alineatul 6 din Legea educaţiei prevede că "în instituţiile de învăţământ superior este interzisă periclitarea sub orice formă a dreptului la exprimarea liberă a opiniilor ştiinţifice şi artistice".
"Libertatea academică este garantată de lege (art.123 alin. 1) şi dă dreptul membrilor comunităţii să opteze liber pentru dezvoltarea profesională, pentru activităţile asumate, fără manipulare, cenzură sau persecuţii. Analizând şi prevederile din Legea nr. 254/2013 şi decizia ANP 619/14.10.2011, precum şi documentele semnate de cadrele didactice din Universitatea Politehnica din Bucureşti, se constată că nu reprezintă angajamente ale instituţiei de învăţământ superior, ci puncte de vedere exprimate în nume personal", se mai arată în comunicatul citat.
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a cerut, luni, Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să solicite universităţilor o analiză punctuală a cazurilor în care profesorilor din respectivele instituţii au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi.
Citeşte şi: Ministrul Educaţiei cere rectorilor să analizeze recomandările făcute de profesori pentru cărţile deţinuţilor
Citeşte şi: Ministrul Justiţiei despre cărţile scrise în penitenciar: Am cerut premierului anchetă administrativă
Adrian Curaj a solicitat CNR să întreprindă demersurile necesare pentru apărarea integrităţii academice, în condiţiile în care profesori universitari şi conferenţiari au semnat recomandări pentru cărţile scrise de persoanele aflate în regim de detenţie.
O situaţie centralizată a măsurilor luate de fiecare universitate în parte va fi centralizată şi transmisă până la data de 11 februarie 2016, potrivit Ministerului Educaţiei.
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, marţi, că a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.
Tot marţi, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că va propune Guvernului, în prima şedinţă din februarie, emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.
Conform articolului 96 alineatul 1, litera f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.
Ministerul Justiţiei a făcut publică lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deţinuţilor recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare ştiinţifică pe o anumită temă. De asemenea, sunt enumerate şi editurile care au publicat sutele de lucrări scrise în penitenciare.
Citește pe alephnews.ro: SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe