UNJR: Memorandumul privind justiţia, discutat cu experţii MCV

Asociaţiile de magistaţi au discutat problemele recente din justiţie cu experţii Comisiei Europene care de ocupă de evaluarea sistemului judiciar din România, prezentându-le specialiştilor Memorandumul privind justiţia prin care se solicită un set de măsuri pentru un sistem eficient şi de calitate.

Urmărește
482 afișări
Imaginea articolului UNJR: Memorandumul privind justiţia, discutat cu experţii MCV

UNJR: Memorandumul privind justiţia, discutat cu experţii MCV

"Discutiile s-au axat, în principal, pe solicitările magistraţilor cuprinse în "Memorandumul privind justiţia", în care se expun problemele din sistemul judiciar şi se solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o "justiţie eficientă, modernă şi de calitate". Experţii MCV au fost de acord că problemele ridicate de magistraţi în memorandul sunt legitime, acestea necesitând o dezbatere şi analiză temeinică", anunţă Uniunea Naţională a Judecătorilor din România printr-un comunicat de presă.

Un raport scris privind problemele din justiţie va fi trimis Comisiei Europene de asociaţiile profesionale ale magistraţilor în perioada ce urmeaza.

UNJR anunţă că până miercuri, cinci curţi de apel, 17 tribunale şi 44 de judecătorii au adoptat Memorandumul. De asemenea, documentul a fost adoptat şi de trei parchete de pe lângă curţi de apel, opt parchete de pe lângă tribunale şi 14 parchete de pe lângă judecătorii.

În contextul solicitărilor cuprinse în memorandum, Curtea de Apel Bucureşti a decis în cadrul Adunării Generale să solicite, printre altele, "preluarea atribuţiilor referitoare la gestionarea bugetului instanţelor de la Ministerul Justiţiei de către o altă autoritate din domeniul justiţiei (CSM, curţi de apel);. Susţinerea demersului asociaţiilor profesionale ale magistraţilor de sesizare a Avocatului Poporului cu privire la neconstituţionalitatea OUG nr. 43/2016; iniţierea şi finalizarea de modificări legislative apte să consolideze independenţa justiţiei, atât cu referire la statutul judecătorului (cum sunt: regândirea normelor cu privire la răspunderea judecătorilor, a celor vizând promovarea), a unor mecanisme de responsabilizare şi eficientizare a activităţii membrilor CSM, dar şi norme ce vizează respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, inclusiv prin crearea unei autorităţi independente de interceptare", se arată într-un comunicat de presă al Curţii de Apel Bucureşti.

De asemenea, instanţa îi cere ministrului Justiţiei să comunice "un răspuns asumat faţă de problemele semnalate de întregul sistem judiciar şi să adopte măsuri concrete pentru rezolvarea acestora, atât în calitate de ordonator principal de credite pentru curţile de apel, tribunale şi judecătorii, cât şi în calitate de autoritate cu iniţiativă legislativă".

Judecătorii acestei instanţe vor decide, în funcţie de răspunsul ministerului, ce demersuri vor face.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici