V. Voiculescu despre legea antifumat: Am încredere că Parlamentul României va lua decizia corectă

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, luni, vizavi de amendamentele pe care Parlamentul vrea să le aducă legii antifumat, că are încredere că forul legislativ va lua decizia corectă „şi va face tot ce îi stă în putere pentru a susţine rolul prevenţiei pentru sănătatea tuturor”.

Urmărește
659 afișări
Imaginea articolului V. Voiculescu despre legea antifumat: Am încredere că Parlamentul României va lua decizia corectă

V. Voiculescu despre legea antifumat: Am încredere că Parlamentul României va lua decizia corectă

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a spus luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că are încredere că Parlamentul va lua decizia corectă în ceea ce priveşte legea antifumat, având în vedere că deja au fost depuse amendamente la aceasta, amendamente care au fost deja votate de Senat, urmând să treacă la Comisiile Camerei Deputaţilor.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) i-a premiat luni pe deputatul care a iniţiat legea, Aurelia Cristea, şi Coaliţia România Respiră, pentru eforturile depuse pentru realizarea, promovarea şi adoptarea legii antifumat.

„Foarte important este că suntem aici pentru a recunoaşte meritele câtorva dintre noi care au promovat interzicerea fumatului în spaţii publice. Ce vedeţi astăzi aici este întruchiparea democraţiei participative înţelegând prin asta participarea activă a societăţii civile mai ales în elaborarea politicilor publice, mai ales în domneiul sănătăţii. Şi pentru ca acestea să fie prioritare pe agenda publică este nevoie de angajament politic, bineînţeles. Asta în contextul modificărilor ce se doresc aduse la Legea de interzicerea fumatului în spaţii publice. Am încredere că Parlamentul României va lua decizia corectă şi va face tot ce îi stă în putere pentur a susţine rolul prevenţiei pentru sănătatea tuturor”, a declarat Voiculescu.

El a mai explicat că, anual, în jur de 40.000 de români mor din cauza complicaţiilor rezultate în urma fumatului.

„Cam 40.000 de de oameni mor anual în România din cauza fumatului. Dintre aceştia cam 5.000 de oameni mor din cauza fumatului pasiv. Ca să punem lucrurile în perspectivă fumatul pasiv ucide de trei ori mai mulţi oameni decât toate accidentele de circulaţie. De asemenea, ca să întregim imaginea trebuie să ştim că 40% dintre cei afectaţi de fumatul pasiv sunt tineri. Trebuie să ştim că jumătate dintre tinerii care fumează au început să fumeze înainte de a împlini vârsta de 12 ani”, a mai atras atenţia ministrul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii i-a premiat luni pe deputatul Aurelia Cristea, şi Coaliţia România Respiră, pentru realizările lor în cercetare, dezvoltarea de politici publice, promovarea sănătăţii şi alte acţiuni care întăresc capacitatea de control a consumului de tutun. Coaliţia România Respiră este o asociere de peste 250 de organizaţii non-guvernamentale şi personalităţi publice care au susţinut timp de peste un an iniţiativa legislativă a Aureliei Cristea.

În fiecare an, cu ocazia Zilei Mondiale fără tutun, OMS acordă premii unui număr restrâns de persoane sau organizaţii, pentru contribuţiile acestora în lupta împotriva consumului de tutun, iar anul acesta, România a obţinut pentru prima dată două din cele patru premii acordate Regiunii Europene, pentru eforturile susţinute şi rezultatele în adoptarea legislaţiei antifumat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici