Vâlcov: Raportul final al comisiei Roşia Montană, miercurea viitoare. S-au stabilit grupuri de lucru

Preşedintele comisiei pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov, a declarat, miercuri, că un vot pe proiectul iniţial al Guvernului va fi dat, la finalul dezbaterilor, cel mai probabil peste o săptămână, doar dacă nu se vor adopta amendamentele din cadrul comisiei speciale.

Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului Vâlcov: Raportul final al comisiei Roşia Montană, miercurea viitoare. S-au stabilit grupuri de lucru

Vâlcov: Raportul final al comisiei Roşia Montană, miercurea viitoare. S-au stabilit grupuri de lucru (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

"Raportul comisiei pentru Roşia Montană va fi împărţit în trei părţi, în prima parte vom prezenta sintezele audierilor, care au fost puse la dispoziţia membrilor comisiei, astăzi, şi le vor studia până luni, la ora 12.00, pentru a da un vot pe aceste sinteze, a tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă", a anunţat preşedintele comisiei speciale.

Potrivit acestuia, a doua parte a raportului va cuprinde punctul de vedere al comisiei pe cele patru domenii - juridic, socio-economic, de patrimoniu cultural şi de mediu -, în acest sens constituindu-se, în cadrul comisiei, patru grupuri de lucru.

"Comisia a decis astăzi să formeze patru grupuri, fiecare grup va prezenta până marţi punctul de vedere al comisiei şi, de marţi, se va discuta pe această a doua componentă a proiectului", a menţionat Vâlcov, adăugând că decizia împărţirii pe domenii a fost luată în contextul în care era dificil ca toţi cei 19 membri ai comisiei să lucreze pe fiecare domeniu.

Darius Vâlcov a mai arătat că fiecare din rapoartele grupurilor de lucru va fi discutat şi supus votului în comisie, la final, astfel că, deşi un parlamentar nu face parte din acel grup de lucru, poate influenţa prin vot modificarea raportului final.

El a mai spus că, de miercuri, de la ora 9.00, se vor relua discuţiile pe proiectul legislativ, cu articolele care au mai rămas de dezbătut, iar la finalul întâlnirii se doreşte să se dea un vot "pentru" sau "împotriva" respingerii proiectului legislativ.

"Practic, undeva miercuri vom avea raportul aproape finalizat, iar atunci, când vom intra pe discuţiile pe lege, vom avea şi cele două amendamente pe care domnul Florin Iordache le mai are de depus", a arătat acesta.

Darius Vâlcov a ţinut să precizeze că s-a decis să se respecte şi punctul de vedere al colegilor de la PNL şi UDMR, de a supune la vot, la final, proiectul aşa cum a intrat el în comisie, dar "acest lucru se va întâmpla la finalul lucrărilor şi nu la început, cum au dorit iniţial".

El a explicat că votul pe forma iniţială a proiectului de lege, venit de la Guvern, va fi dat numai dacă amendamentele şi modificările nu trec, adăugând că este foarte probabil ca amendamentele care au trecut, la final, pe întregul corp de lege, să nu treacă.

"Dacă trec, binenţeles că avem un nou proiect legislativ şi cu acela mergem în Parlament, de fapt acelaşi proiect, dar modificat substanţial, iar dacă nu trec, ne întoarcem la forma iniţială", a mai explicat preşedintele comisiei.

Vâlcov a declarat că în şedinţă nu s-a făcut nicio modificare faţă de articolele discutate săptămâna trecută. "Toate cele şapte articole, inclusiv titlul, al optulea amendament, au rămas în vigoare (...). Nu am modificat nimic pe corpul de proiect legislativ", a continuat Vâlcov.

Darius Vâlcov a menţionat că propunerea de a se da un vot pe proiectul de lege al Guvernului şi să se sisteze discuţiile în comisie a fost făcută de deputatul UDMR Attila Korodi, la care s-a aliat şi grupul PNL, iar această propunere a fost respinsă la vot.

"Mergem mai departe cu amendamentele care până acum s-a dovedit că modificau radical legea. Respect punctul de vedere al PNL-ului, dar în acelaşi timp, respect şi decizia majorităţii comisiei", a spus el.

Întrebat dacă în momentul de faţă poziţia comisiei pentru Roşia Montană este de susţinere a proiectului venit de la Guvern, Vâlcov a răspuns: "Nu avem cum să îl susţinem, din moment ce l-am modificat substanţial, pe cale şapte articole. Asta înseamnă că proiectul legislativ, aşa cum ne-a parvenit, noi îl considerăm nesatisfăcător, ca să nu spun mai mult". El a adăugat că aceasta este poziţia comisiei şi nu a grupului PSD.

El a mai declarat că, deşi şedinţele comisiei vor fi în continuare cu uşile închise, din cauza documentelor secrete care sunt analizate, votul final va fi unul transparent, în prezenţa presei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici