Vasile Astărăstoae a demisionat de la conducerea Colegiului Medicilor din România

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, şi-a dat demisia din această funcţie, el motivând că a luat decizia ca urmare a sentinţei de joi a Judecătoriei Iaşi, care l-a condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese.

Urmărește
885 afișări
Imaginea articolului Vasile Astărăstoae a demisionat de la conducerea Colegiului Medicilor din România

Vasile Astărăstoae a demisionat de la conducerea Colegiului Medicilor din România

Vasile Astărăstoae a spus, în cadrul unei şedinţe desfăşurate la Bucureşti, că a luat decizia de a demisiona din funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor, în urma hotărârii Judecătoriei Iaşi, care l-a condamnat pentru conflict de interese, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Mi se pare un gest de onoare pe care l-a făcut în momentul acesta şi ne-a spus în această dimineaţă (n.r. - vineri dimineaţă). Este pur şi simplu un gest de onoare. Urmează să avem o şedinţă pe 17 aprilie, când vom vota, secret, conform legii, un nou preşedinte", a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX, dr. Constantin Cârstea, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România.

Demisia lui Vasile Astărăstoae a fost anunţată în a doua zi a întâlnirilor Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România, însă a fost înaintată doar verbal.

Aceasta va fi depusă în scris în 17 aprilie, când va avea loc următorul consiliu al Colegiului Medicilor din România, tot atunci urmând a se găsi o formă de interimat pentru şefia Colegiului.

"Demisia a fost anunţată verbal în această dimineaţă, dar forul se va întruni abia pe 17 şi atunci va fi prezentată. Tot atunci vom încerca să găsim o formă de interimat până la sfârşitul anului, când oricum urmau să aibă loc alegeri", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, Luminiţa Vâlcea, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor din România.

Joi, Vasile Astărăstoae, trimis în judecată în aprilie 2014 pentru conflict de interese, a fost condamnat de Judecătoria Iaşi la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, decizia nefiind însă definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.

Potrivit minutei de şedinţă, Vasile Astărăstoae a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare, pentru conflict de interese, magistraţii suspendând însă condiţionat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de trei ani şi şase luni.

Procurorii precizează, în rechizitoriu, că Astărăstoae s-ar fi angajat pe sine însuşi în proiectul european "Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale" câştigat şi implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iaşi, al cărui director era, la vremea respectivă, prof.dr. Vasile Astărăstoae.

"În cadrul acestui proiect, inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de muncă şi de prestări servicii cu sine însuşi, semnând atât la rubrica angajatorului, cât şi la cea a angajatului", declara, la vremea respectivă, procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Anchetatorii susţin că pe toată durata celor 36 de luni ale proiectului ar fi existat un contract de prestări servicii încheiat de prof.dr. Vasile Astărăstoae, în calitate de director IML şi persoană fizică, pentru suma de 180 de lei pe oră, 20 de ore pe săptămână. În rechizitoriu este precizată şi existenţa unui contract individual de muncă în care, având funcţia de manager de proiect, ar fi primit, lunar, 9.087 de lei. Valoarea integrală a proiectului a fost, conform procurorilor, 8,7 milioane de lei.

Tot în rechizitoriu se preciza că rectorul UMF a fost audiat de către procurorii ieşeni, acesta explicând că IML era ordonator secundar de credite atunci când au fost încheiate cele două contracte. El a mai susţinut în faţa procurorilor că funcţiile i-au fost propuse de Consiliul de Administraţie al IML. Procurorii au precizat însă că la nivelul instituţiei nu exista decât un Consiliu Consultativ care nu ar avea putere decizională.

În acelaşi rechizitoriu se mai arăta că rectorul a mai fost cercetat pentru conflict de interese în patru contracte în cadrul unor proiecte organizate de către UMF Iaşi, însă în cazul acesta contractele de angajare au fost semnate de către directorul administrativ Daniela Druguş, astfel că s-a dispus clasarea acestor fapte.

În februarie 2015, Astărăstoae a anunţat că demisionează din funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Astărăstoae a spus că nu şi-a depus demisia anul trecut pentru că oricum în acest an erau alegeri la UMF Iaşi şi că urma să fie ales un nou rector. Interimatul la conducerea UMF Iaşi va fi asigurat de Dragoş Pieptu, unul dintre prorectorii instituţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici