Vass: 125.000 de bugetari ar putea fi restructuraţi anul viitor - VIDEO
Numărul angajaţilor din sectorul bugetar care va fi redus anul viitor depinde de evaluările fiecărei instituţii publice, dar poate apărea nevoia unor suplimentări de restructurare de 125.000 persoane pe lângă cei 70.000 bugetari restructuraţi în 2010, spune Andreea Vass-Paul, consilierul premierului
Vass: 125.000 de bugetari ar putea fi restructuraţi anul viitor
"Viteza cu care se reia creşterea salariilor şi a pensiilor depinde în mare măsură de viteza cu care restructurăm numărul de bugetari în administraţia publică. Ne-am propus în acelaşi pachet de măsuri de austeritate o restructurare de cel puţin 70.000 de bugetari până la sfârşitul anului, ori asta se traduce în revenirea foarte rapidă la nivelul actual al salariilor şi pensiilor", a spus consilierul premierului, într-o declaraţie acordată Pro TV.
Întrebată care este cifra de restructură pentru 2011, Andreea Paul-Vass a răspuns că "o analiză de optimalitate care porneşte de sus în jos" poate să reclame nevoia unor suplimentări de restructurare de 125.000 persoane.
Ea a precizat totodată că, în realitate, cifra reală şi concretă va rezulta din propunerile prezentate de fiecare instituţie publică în parte, pe baza propriei analize de cost- beneficiu, a normativelor de personal şi standardelor de cost, respectiv analiza calităţii serviciului public de care răspund.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"Este doar un calcul de optimalitate, o analiză la nivel macro care reclamă nevoia de diminuare a numărului de bugetari cu exact surplusul nejustificat economic din anii 2007-2008, când avem de a face cu o supraîncarcare a aparatului public cu 250.000 de persoane, ori efortul acesta va fi de a ajunge la nivelul de înzestrare cu personal la nivelul anului 2007", a arătat consilierul.
Guvernul s-a angajat prin scrisoarea de intenţie cu FMI să limiteze până la începutul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariaţi, ceea ce reprezintă disponibilizarea a 70.000 de bugetari, puţin peste 5%.
Potrivit ultimelor date prezentate de Guvern, la finele lunii martie numărul de personal în sectorul public s-a ridicat la 1,36 milioane de angajaţi, cu 36.000 de salariaţi mai puţin decât în decembrie 2008.
Surse participante la negocierile cu FMI declarau pentru MEDIAFAX, la începutul lunii mai, că peste 140.000 de angajaţi din sectorul public vor fi disponibilizaţi până la începutul anului viitor, pentru a menţine cheltuielile de personal în 2011 în limitele convenite cu FMI.
Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, a declarat, luni, că personalul din sectorul public ar trebui să scadă pe termen mediu, în următorii ani, cu 250.000 de salariaţi, respectiv o reducere similară angajărilor suplimentare din perioada 2006-2008.
În proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea, se arată că reducerea salariilor şi pensiilor va fi aplicată până la sfârşitul acestui an, dar începând cu 1 ianuarie 2011 Guvernul va aplica "politici sociale şi de personal" care să asigure încadrarea în nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a diminuărilor efectuate în acest an.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO