Vechile catacombe ale Braşovului, modificate ilegal de un fost politician eliberat din închisoare. Care era planul final al bărbatului

Poliţia Locală din Braşov a verificat, luni, catacombele din oraş, după ce un fost politician, eliberat de curând din închisoare, le-a curăţat şi modificat, pentru a le exploata turistic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
2891 afișări
Imaginea articolului Vechile catacombe ale Braşovului, modificate ilegal de un fost politician eliberat din închisoare. Care era planul final al bărbatului

Vechile catacombe ale Braşovului au fost modificate ilegal de un fost politician eliberat din închisoare. Care era planul final al bărbatului

Firma unui fost politician recent eliberat din închisoare a igienizat catacombele Braşovului cu scopul de a le exploata turistic, fără ca autorităţile să fi ştiut de aceste demersuri.

Igienizarea catacombelor a fost realizată de firma deţinută de Marian-Aurel Arişanu, care susţine că nu a făcut altceva decât să-şi aducă aportul cetăţenesc pentru curăţarea şi ecologizarea unei zone care de zeci de ani a fost abandonată şi lăsată într-o stare avansată de degradare.

Mai mult, acesta a creat o reţea electrică ilegală pentru a putea să ducă misiunea până la capăt.

”La ecologizare s-a folosit un mineral natural 100%, numit zeolit, cu proprietăţi de combatere şi eliminare a metalelor grele şi radioactive, mirosurilor pestilenţiale şi a umezelii, care au pus stăpânire pe locul respectiv. (…) Dintr-un demers civic a fost montată şi o poartă pentru a proteja pe timpul nopţii locul curăţat şi a nu permite accesul turiştilor şi copiilor curioşi care puteau să se supună unor accidente. De la un vecin, care ne-a susţinut în acest demers şi care s-a oferit să suporte costurile curentului electric, un voluntar a tras un cablu de curent şi s-au alimentat, provizoriu, nişte becuri, pentru a putea face curăţenie în catacombe“, a declarat Marian-Aurel Arişanu, proprietarul firmei.

Poliţia Locală a mers, luni, în control şi a anunţat că va lua măsuri în cazul în care se va dovedi că au fost dărâmate ziduri sau săpate trepte. De asemenea, Poliţia Locală a vrut să vadă şi dacă iniţiatorii proiectului aveau sau nu nevoie de autorizaţie pentru a le efectua.

”Iniţial, nu a fost vorba despre lucrări care necesită autorizare, s-a făcut o curăţenie a acestor catacombe. (…) Nu s-au autorizat lucrări de dărâmare a zidurilor, de săpare a treptelor, de săpare a podelelor, pentru că asemenea lucrări au nevoie de o procedură îndelungată de autorizare. Ar fi fost nevoie de autorizaţie de la comisia de cultură. E vorba de o strategie de a igieniza zona, de a toaleta zona. Poliţia locală a fost trimisă acolo şi o să facă un act de constatare şi o să luăm măsurile care se impun, în cazul în care s-au relizat lucrări fără autorizaţie“, a declarat, pentru MEDIAFAX, Laszlo Barabas, viceprimarul municipiului Braşov.

Catacombele Braşovului fac parte din rezervaţia de protecţie istorică a Braşovului, şi anume Zona După Ziduri, unde se află şi Turnurile Alb şi Negru. Aceste obiective, susţin reprezentanţii Primăriei, nu se află încă în administrarea municipiului, ele fiind parte din patrimoniul judeţului, a cărei situaţie juridică nu a fost încă reglementată.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, a declarat că nici judeţul nu are acte de proprietate pe aceste catacombe.

Marian-Aurel Arişanu a recunoscut că pregăteşte zona catacombelor pentru a o exploata turistic. Tocmai de aceea a solicitat Ministerului Justiţiei înfiinţarea unui ONG care ar avea rolul de a le promova.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici