- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (31.03.2017, 14:58)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Verificări în cazul copiilor agresaţi. Paznicul care a făcut filmarea, audiat de poliţişti/Update: Profesorul înregistrat spunând că loveşte copii: Eram nervos. Am spus că unii merită să fie loviţi
Paznicul de la Şcoala Specială Gimnazială nr. 4 din Bucureşti, care a înregistrat un cadru didactic în timp ce povestea că uneori copiii cu dizabilităţi de la unitatea de învăţământ sunt agresaţi, a fost audiat de poliţişti.UPDATE: Profesorul de la Şcoala Specială nr. 4 susţine că nu a agresat niciun minor, explicând că în înregistrare susţinea că unii ar merita corecţii fizice uşoare.
Urmărește
1033 afișări
Poliţiştii de la Secţia 26 de din Capitală au deschis, vineri, un dosar penal pentru loviri şi alte violenţe, ca urmare a sesizării făcute de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi. Primul martor chemat a fost paznicul şcolii care a decis să facă dezvăluiri despre comportamentul cadrelor didactice care interacţionează cu minorii cu dizabilităţi care învaţă la Şcoala Specială Gimnazială nr. 4.
ONG-ul a sesizat poliţia şi în legătură cu ameninţări aduse paznicului, acesta fiind audiat şi în legătură cu acest aspect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Emil Hurezeanu, despre Visa Waiver: Va fi nevoie de o autorizare electronică în sistemul ESTA
-
Europarlamentarii solicită CE să ia măsuri în legătură cu „amestecul” lui Elon Musk în alegeri
-
Danemarca, după afirmaţiile lui Trump: Groenlanda ar putea fi independentă, dar nu un stat american
În paralel, se desfăşoară o anchetă a Avocatului Poporului şi a Inspectoratului Şcolar.
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi a depus probe video şi înscrisuri, care ar arăta că minorii sunt agresaţi fizic şi emoţional.
"Conform probelor video şi înscrisurilor aflate în posesia CEDCD şi depuse la dosarul în cauză, copiii cu dizabilităţi din Şcoala Specială Gimnazialănr. 4, sunt bătuţi cu brutalitate în mod sistematic de cadrele didactice, sunt legaţi cu funia şi transportaţi către diferite zone ale unităţii de învăţământ, sunt agresaţi fizic, psihic şi emoţional permanent. Conform probelor video şi a declaraţiilor personalului şcolii, copiii sunt daţi cu capul de pereţi, trântiţi pe jos, traşi de păr, lăsaţi nesupravegheaţi la ore, ţinuţi dezbrăcaţi în şcoală, totul desfăşurându-se ”în spatele uşilor închise”, aşa cum declară unul dintre profesorii şcolii în cauză", transmite ONG-ul.
"Părinţii copiilor cu dizabilităţi înscrişi în şcoală nu au acces la informaţii, copiii sunt incapabili să comunice tratamentele inumane la care sunt expuşi, iar cei care au luat la cunoştiunţă de anumite fapte sunt intimidaţi şi timoraţi de conducerea şcolii, îngroziţi fiind de lipsa unei alternative şi de faptul că nu vor mai avea unde să-şi ducă copiii la şcoală, în timp ce ei merg la serviciu", informează CEDCD.
Doar in 2016, în 30,76% dintre judeţele din România, Parchetele au fost sesizate cu privire la abuzurile din şcolile speciale, iar numărul incidentelor neraporate este cu mult mai mare, ştiind fiind faptul că părinţii copiilor cu dizabilităţi întâmpină numeroase dificultăţi în a accesa sistemul de justiţie (lipsa de informare, intimidările, lipsa de resurse).
ONG-ul cere Guvernului României şi Ministerului Educaţiei, până la demararea procesului de reformă în sistemul de educaţie conform obligaţiilor Romaniei, emiterea unui act normativ în regim de urgenţă, care să prevadă: instalarea de camere video în toate cele 176 de şcoli speciale din Romania, demararea unei anchete exhaustive în şcolile speciale din România cu privire la situaţia abuzurilor împotriva elevilor, demararea unui program naţional de evaluare psihologică a personalului didactic şi nedidactic din şcolile speciale din Romania cu experţi evaluatori independenţi, elaboararea unui plan de măsuri de prevenire a abuzurilor şi violenţelor în şcolile speciale, acordarea accesului reprezentanţilor societăţii civile în unităţile de învăţămînt special din România pentru efectuarea de vizite de moinitorizare conform prevederilor Art. 33 din Convenţia ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, ratificată de Romania prin Legea 221/2010.
Florin Pană, profesorul de la Şcoala Specială nr. 4, înregistrat de un paznic în timp ce spunea că uneori îi loveşte pe copiii cu dizabilităţi de la unitatea de învăţământ, susţine că nu a agresat niciun minor, explicând că în înregistrare susţinea că unii ar merita corecţii fizice uşoare.
"Credeţi-mă că de atins, nu i-am atins. În înregistrare am spus că merită unii dintre ei să fie loviţi pentru că unul dintre ei mă zgâriase, fusesem muşcat de către alt copil. Merită o corecţie fizică, dar uşoară. Omul, la supărare, una e ceea ce gândeşte, alta este ceea ce face. S-a întâmplat exact la ieşirea din tură, unul dintre copii îmi distrusese un calculator şi eram foarte nervos. Eram tare mâhnit şi foarte nervos şi orice om bombăneşte la supărare", a declarat Florin Pană, profesor la Şcoala Specială nr. 4.
Bărbatul este activează la unitatea de învăţămând de aproximativ trei ani, iar de 10 ani lucrează cu elevii cu dizabilităţi şi cu nevoi speciale.
"Eu când sunt foarte, foarte nervos, devin ca o piatră. Nu am putut să îmi imaginez că un om se poate folosi de ieşirea altui om, într-o situaţie mai ciudată, ca să facă rău şcolii. Am fost foarte, foarte nervos şi pentru a nu se întâmpla ceva rău, am ieşit din clasă, eram la schimbul de tură", a adăugat profesorul.
Directorul şcolii spune că de când este la conducerea unităţii de învăţământ, a primit patru sesizări cu privire la elevi abuzaţi fizic sau verbal de către profesori.
"Sunt convinsă că este părerea dumnealor, de aceea, aceste acuzaţii vor fi verificate. Dacă sunt reale aceste declaraţii, în urma cercetării care se va defăşura, vom lua măsurile cuvenite. De când sunt director aici au fost patru sesizări, una de la părinte, două de la domnul pazic şi una de la soţia domnului paznic. În urma sesizărilor, am atenţionat cadrele didactice cu privire la comportament. Au fost acuzaţi că au fost copiii bătuţi", a explicat Polina Hristu, directorul Şcolii Gimnazială Specială nr. 4 din Capitală.
Una dintre aceste acuzaţii a venit de la un părinte care susţine că un cadru didactic i-ar fi spart un dinte copilului. În urma evaluării făcute de Inspectoratul Şcolar, a reieşit că aceste acuzaţii sunt nefondate.
"Acum două luni, la sediul Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, a fost înregistrată o cerere a unui părinte care are copilul înscris în această unitate de învăţământ şi s-a constituit o comisie de cercetare care a venit în unitate şi a verificat conţinutul acelui memoriu. Conţinutul cercetării de acum două luni a fost infirmat faptul că, în această şcoală, copiii ar fi bruscaţi şi abuzaţi fizic. Există, la dosar, o notă explicativă dată de părinte cum că acel acel copil avea un dinte cariat şi că este exclus să fi fost spart de către profesorul respectiv", a afirmat Marina Manea, inspector şcolar.
Unii dintre părinţii copiilor care învaţă în şcoala respectivă au sărit în apărarea şcolii, explicând că elevii sunt foarte bine îngrijiţi pe durata orelor.
"Aici sunt nişte oameni extraordinari, mi-am petrecut sute de ore în şcoala asta. Eu nu am auzit ţipete şi urlete. Poate a fost un caz separat, nu pot să îmi dau cu părerea. Cine a făcut să plătească, dar să nu se arunce în toţi oamenii de aici", a declarat mama unui elev cu dizabilităţi.
Aceeaşi poziţie a avut-o şi Marius Nistor, preşedintele sindicatului "Spiru Haret", cerând ca profesorul înregistrat să fie tratat ca un caz izolat.
"Haideţi să nu încercăm să blamăm un întreg colectiv de peste 50 de cadre didactice pentru ceea ce a făcut un singur om care va răspunde în măsura în care, ceea ce spune s-a întămplat în realitate şi cei care fac cercetările, vor constata acest lucru. Este păcat de munca de zeci de ani a unor oameni deosebiţi", a afirmat Marius Nistor, preşedintele Sindicatului "Spiru Haret".
Directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilul a declarat că instituţia pe care o conduce nu a înregistrat până în prezent nicio plângere legată de vreun caz de abuz petrecut în aşcoală, precizând că DGASPC Sector 4 s-a autosesizat.
Poliţiştii de la Secţia 26 de din Capitală au deschis, vineri, un dosar penal pentru loviri şi alte violenţe, ca urmare a sesizării făcute de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi. Primul martor chemat a fost paznicul şcolii care a decis să facă dezvăluiri despre comportamentul cadrelor didactice care interacţionează cu minorii cu dizabilităţi care învaţă la Şcoala Specială Gimnazială nr. 4. În paralel, se desfăşoară o anchetă a Avocatului Poporului, una a Inspectoratului Şcolar şi alta internă, făcută de conducerea şcolii.
ONG-ul care a sesizat autorităţile atrage atenţia şi asupra altor cazuri similare. Un părinte din Bihor spune că băiatul lui de 15 ani are şapte certificate medico-legale în urma bătăilor de la şcoală.
"Copilul meu are întârziere de limbaj, retard şi autism. În ianuarie, m-au sunat de la şcoală că nu poate copilul să calce pe un picior şi m-am dus imediat acolo, dar nimeni nu a ştiut să îmi dea vreo explicaţie. Am certificat medico-legal, a stat cu piciorul în gips. După câteva săptămâni, vine copilul acasă şi spune că l-a bătut profesorul şi că îl trage de urechi şi îl pedepseşte. Am cerut şcolii să îmi arate video de pe camera de supraveghere, dar am fost refuzat şi mi-au spus că nu am niciun drept să vizualizez înregistrarea. Acum câteva zile, copilul nu a mai vrut să meargă la şcoală din cauza fricii. Am ajuns la al şaptelea certificat. Nu am unde să îl mut, le-am spus inspectorilor şcolari să îi mute ei pe oamenii ăia care bat copiii. L-aş ţine fără şcoală că mai bine l-aş ajuta eu acasă decât să îl ştiu traumatizat", a declarat pentru MEDIAFAX, Nicolae Muşat, părintele unui copil cu dizabilităţi.
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi cere Guvernului României şi Ministerului Educaţiei, până la demararea procesului de reformă în sistemul de educaţie conform obligaţiilor Romaniei, emiterea unui act normativ în regim de urgenţă, care să prevadă: instalarea de camere video în toate cele 176 de şcoli speciale din Romania, demararea unei anchete exhaustive în şcolile speciale din România cu privire la situaţia abuzurilor împotriva elevilor, demararea unui program naţional de evaluare psihologică a personalului didactic şi nedidactic din şcolile speciale din Romania cu experţi evaluatori independenţi, elaboararea unui plan de măsuri de prevenire a abuzurilor şi violenţelor în şcolile speciale, acordarea accesului reprezentanţilor societăţii civile în unităţile de învăţămînt special din România pentru efectuarea de vizite de moinitorizare conform prevederilor Art. 33 din Convenţia ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, ratificată de Romania prin Legea 221/2010.
Citeşte şi: Anchetă la Iaşi, după ce un profesor de sport a fost acuzat de o elevă că a hărţuit-o sexual
Citeşte şi: Şoferul care a provocat accidentul de la firma Leoni, din Argeş, a fost ARESTAT preventiv
Citeşte şi: Avocatul Poporului, ANCHETĂ la Şcoala Specială Gimnazială nr. 4 din Bucureşti. Care este motivul
Citeşte şi: VIDEO Un ONG acuză cadrele didactice de la o şcoală specială din Bucureşti de rele tratamente aplicate copiilor: Părinţii nu au acces la informaţii, iar copiii sunt incapabili să comunice ce li se întâmplă
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump amenință că „iadul se va dezlănțui în Orientul Mijlociu” dacă ostaticii nu sunt eliberați
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suedia recuperează ancora petrolierului „flotei fantomă” a Rusiei în cazul sabotării cablului Estlink 2
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Ce a postat Ingrid Baciu, înainte să fie găsită moartă în casă: 'Câtă durere, dezamăgire și trădare să îndure?'
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe