- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.12.2016, 12:54)
- Claudiu Surmei
Video VIDEO Procurorii au cerut închisoare cu executare pentru Alina Bica, Horia Simu şi Şerban Pop/ Bica, apostrofată la intrarea în instanţă: "Ne-aţi tâlhărit de proprietăţi!"
Procurorii anticorupţie au cerut, la termenul de luni, pedepse cu executare pentru Alina Bica, fostă şefă a DIICOT, Şerban Pop, fost preşedinte al ANAF, şi Horia Simu, om de afaceri, în dosarul în care sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie.
Urmărește
5403 afișări
UPDATE 15:18 Fost şefa a DIICOT, Alina Bica, a declarat în faţa judecătorilor ÎCCJ că nu poate accepta să fie condamnată pentru o sumă pe care nu a primit-o, precizările fiind făcute în dosarul în care este acuzată că ar fi primit bani de la Horia Simu. Instanţa se va pronunţa pe 5 ianuarie.
"Nu cer să câştig simpatia completului. E incredibil să te trezeşti într-o poveste şi să nu ştii de unde să o apuci. Să stai în sala de judecată să te rogi ca oamenii să vină să spună adevărul e un lucru rar. Am stat cu tensiunea 24 şi nu ştiu cum poţi susţine o poveste fără ca probele să susţină ceea ce spui. Privind retrospectiv, cred că niciun procuror şef nu ar trebui să îşi mai facă treaba. Sunt temperamentală dar să iau 17.000 de euro... mi-au pus preţ. Atât a considerat, la mişto. DNA că valorează viaţa şi onoarea mea. Nu am copii, nu am casă, familia mi se împuţineazaă pe zi ce trece. Să mă duci la puşcărie pentru 17.000 de euro pe care nu i-am luat, asta nu pot să accept. Pot să accept să fiu docilă, să fac ce îmi spun, dar să fac puşcărie pentru 17.000 de euro pe care nu i-am luat, nu pot să accept", le-a spus Alina Bica judecătorilor.
Declaraţiile au fost făcute la ultimul termen al procesului în care fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop sunt acuzaţi de luare de mită, respectiv complicitate la dare de mită pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acesta fiind şi el acuzat în cauză. Magistraţii instanţei supreme vor pronunţa o primă decizie în acest caz pe data de 5 ianuarie. La ieşirea din sala de judecată, Alina Bica a făcut precizări în faţa jurnaliştilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
"Surpinzător, mai am încredere în justiţie. Sper să constate ce nu este şi sper să dispună o soluţie de achitare. (...) Apărusera pozele cu mine la Paris. Eu mă mutasem din apartamentul unde stau şi acum, din Tineretului, în altă parte, într-un apartament închiriat de la Ra-apps şi soţul meu, ducându-se să plătească întreţinerea, vecina i-a zis :"V-am văzut vineri seara la apartament, era lumină. Am bătut la uşa şi nu aţi deschis." Trecuse o săptămână de la evenimentul respectiv, eram în maşină cu soţul meu când mi-a relatat întâmplarea. Si mi s-a părut foarte ciudat. Mie nu mi-a fost frică că vine nu stiu cine să îmi pună tehnică legal. Mi-a fost frică că mi se întâmplă alte lucruri văzând situaţia cu pozele şi ce s-a întâmplat. Nu ştiu cine a aprins lumina în apartament. Dar în mod cert a fost cineva acolo", a mai spus Bica.
În timpul declaraţiilor, un bărbat a apostrofat-o pe Alina Bica.
"Ne-aţi tâlhărit de proprietăţi. Ne-ai furat şi cu codurile, cu prietenul tău Ponta. Nişte hoţi şi nişte tâlhari, slugile lui Băsescu şi ale lui Udrea", i-a spus bărbatul Alinei Bica în timp ce aceasta îi atrăgea atenţia că ar trebui să fie politicos.
"27 de ani să îţi dea, bandito! M-aţi atacat ziua, în amiaza mare, pe strada, securiştii vostri de bandiţi şi tâlhari de proprietăţi. Tâlhari de proprietăţi! Am venit în minister de când erai secretar de stat şi ţi-am spus <<daţi legea restituirii proprietăţilor!>>", a continuat bărbatul.
La termenul de luni procurorii anticorupţie au cerut închisoare cu executare atât pentru fosta şefă a DIICOT cât şi pentru Horia Simu şi Şerban Pop.
"Nu înţeleg credibilitatea pe care parchetul a acordat-o acestui tip de declaraţii. Declaraţii contradictorii, neadevarate. Nu am să fac apologia educaţiei. Mi s-a părut şocantă maniera în care aceste evenimente s-au produs. Consider că nu există această faptă şi nu mă puteam pune în situaţia în care să mă contrazic cu persoanele din această sală care au dat declaraţii în funcţie de dosarele în care sunt implicaţi. Nu pot să îmi reproşez nimic din activitatea mea. Activitatea mea profesionala a fost făcută cu mari sacrificii. Nu am săvârşit nicio faptă de natura celor prezentate de catre parchet", a declarat în faţa judecătorilor Şerban Pop, fost şef al ANAF.
"Dosarul a fost închis şi redeschis de patru ori. În România oamenii de afaceri sunt supuşi la presiuni din partea sistemului. Niciodată domnul Pop nu mi-a spus că va da bani parchetului. Rolul identităţii martorilor a fost de a ne pune în imposibilitatea de a contracara mărturiile. Modul în care martorii au declarat indică faptul că declaraţiile lor sunt fabricate în acelaşi laborator. Mulţi oameni de afaceri care au vrut să construiască ceva au fost urmăriţi, şantajaţi. Sunt unul dintre aceşti oameni. Am ridicat companii de renume şi am scăpat de la faliment pe altele. Am dat dovada de o atitudine deschisă şi cooperantă", a declarat omul de afaceri Horia Simu în faţa instanţei.
Avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea.
Procurorii au cerut închisoare cu executare pentru Alina Bica, Horia Simu şi Şerban Pop
La termenul de luni, procurorii anticorupţie au cerut închisoare cu executare pentru toţi cei trei inculpaţi din dosarul în care fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop sunt acuzaţi de luare de mită, respectiv complicitate la dare de mită pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acesta fiind şi el acuzat în cauză. Avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea.
Dosarul a fost trimis instanţei în septembrie 2015.
Potrivit rechizitoriului, în 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu aproximativ 230.000 de euro, cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară, pentru a interveni la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.
"La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus", au precizat procurorii în rechizitoriu.
Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Alina Bica a înlocuit procurorul care instrumenta dosarul lui Horia Simu şi a făcut presiuni asupra magistratului care a preluat cauza pentru a da o soluţie de clasare în dosarul în care era urmărit penal Horia Simu. În final, în dosarul omului de afaceri procurorul de caz a dispus o soluţie de clasare, DNA arătând că, potrivit probelor administrate în cauză, magistratul a acţionat fără vinovăţie.
Procurorii anticorupţie au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor imobile ale lui Şerban Pop şi ale Alinei Bica şi le-au pus poprire pe conturi.
Alina Bica este judecată şi în alte cauze, având o condamnare în primă instanţă de patru ani de închisoare pentru favorizarea faptuitorului în dosarul în care este judecată alături de Adriean Videan. Fostul ministru al Economiei a fost achitat.
Citeşte şi: O ambulanţă SMURD a fost implicată într-un accident de circulaţie, în Ploieşti. O persoană este inconştientă
Citeşte şi: Raport: Direcţia de Sănătate Bucureşti nu a făcut verificări în spitale înainte de tragedia din Colectiv, deşi au fost semnalate probleme privind igiena/ Reacţia secretarului de stat în MAI, Raed Arafat
Citeşte şi: Incendiu la un restaurant din Pipera
Citeşte şi: 14 angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia fac greva foamei în faţa companiei din Târgu-Jiu
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:36
Îngrijorare globală după ce Trump a blocat ajutoarele externe americane pentru ţările sărace
-
astăzi, 07:35
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Zelenski condamnă presupusul atac rusesc în regiunea Kursk: „Au ucis sirieni în acelaşi mod” / Zelenski: SUA şi UE ar trebui să participe la negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump