- Home
- Social
- GALAŢI, BISTRIŢA, TIMIŞOARA, (28.09.2017, 13:05)
- Departamentul Corespondenţi
Video VIDEO | Proteste ale angajaţilor Ambulanţei în mai multe judeţe din ţară faţă de scăderea veniturilor/ Sirenele ambulanţelor au sunat timp de MINUTE bune
Sute de angajaţi ai serviciilor de Ambulanţă au protestat, joi, timp de o oră, în mai multe judeţe din ţară, faţă de viitoarele scăderi ale veniturilor, cerând, totodată, personal suplimentar şi maşini noi, în locul celor care ar fi trebuit de mult timp casate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
255 afișări
Aproape 100 din cei 153 de angajaţi ai Ambulanţei Bistriţa, care nu au fost de gardă au ieşit joi în curtea Serviciul Judeţean şi au protestat faţă de noile prevederi ale legii salarizării, dar şi faţă de lipsa de personal şi starea critică a parcului auto.
Potrivit reprezentanţilor Ambulanţei Bistriţa, la această unitate sunt doar 153 de angajaţi, deşi normativele prevăd că ar trebui 355, iar 25 din cele 36 de autospeciale au norma de casare îndeplinităde câţiva ani, punând în pericol viaţa pacienţilor şi a personalului.
Liderul de sindicat al Ambulanţei Bistriţa, dr. Sanda Tomşa, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că de la 1 ianuarie, odată cu modificările la Legea salarizării, veniturile angajaţilor din ambulanţă ar urma să scadă semnificativ şi personalul nu va mai putea asigura urgenţele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
„Noua lege a salarizării prevede oarecum o majorare a salariului de încadrare, dar cu limitarea sporului la un maxim de 30 la sută. Aici se include şi sporul de noapte şi sporul de tură, sporul de sâmbătă-duminică, sporul de sărbătorile legale şi sporul de gardă. Noi suntem 153 de angajaţi şi ca să putem menţine un număr oprind de echipaje pentru judeţ lucrăm ore suplimentare peste norma de bază. O dată cu limitarea acestor sporuri înseamnă că nu vom mai putea asigura capacitatea de intervenie optimă a judeţului”, a declarat dr. Sanda Tomşa.
Potrivit medicului, ultimele patru ambulanţe noi primite la Bistriţa sunt din 2014, iar în prezent din cele 36 de autospeciale, 25 au norma de casare îndeplinită, fiind mai vechi de şase ani.
Galaţi
Timp de un minut au sunat sirenele ambulanţelor şi în Galaţi, la miting participând doar autospecialele şi echipajele aflate în aşteptare sau în timpul liber.
„Noua Lege a salarizării, dacă va fi aplicată în forma care ne-a fost adusă la cunoştinţă, o să creeze diminuări ale veniturilor salariale ale personalului de la Ambulanţă. Mă refer aici la sporul pentru condiţii deosebite. Această lege a fost făcută pe genunchi, aşa cum se zice, în sensul că specificul muncii în Ambulanţă este că se lucrează în echipaj: adică medic, asistent şi ambulanţier, personalul auxiliar. În lege este prevăzut ca, de la 1 martie, veniturile să crească la maximum prevăzut în grilă doar pentru medici şi asistenţi, ambulanţierii şi personalul auxiliar nu sunt trecuţi acolo”, a declarat presei, liderul gălăţean al Sindicatului Ambulanţa, Costel Şandru.
Salariaţii Serviciului de Ambulanţă Galaţi sunt nemulţumiţi şi de dotări.
„Parcul de maşini este distrus, în sensul că nu s-au mai primit ambulanţe de aproape trei ani de zile, cele mai noi s-au primit la sfârşitului lui 2014. Atunci, la Galaţi, a ajuns o singură maşină. Am ajuns să funcţionăm la nivel de staţie centrală cu şapte, opt echipaje maximum din cauza lipsei de maşini”, a declarat liderul de sindicat Costel Şandru.
La Dolj şi Vâlcea, angajaţii Serviciilor de Ambulanţă au protestat în curţile instituţiilor, fiind nemulţumiţi de veniturile salariale, lipsa posturile şi dotările precare.
Dolj
Reprezentantul ambulanţierilor din Dolj, Eleodor Cârstoiu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că protestatarii vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la pierderea veniturilor salariale, după ce de la 1 ianuarie 2018, sporurile vor fi limitate al 30% din salariu. De asemenea, oamenii sunt nemulţumiţi de lipsa personalului şi a dotărilor.
„Revendicările sunt mai multe, dar trei puncte sunt mai importante. Unul se referă la pierderea veniturilor salariale, al doilea la incapacitatea guvernului de a gestiona ambulanţele, proiect demarat încă din 2009 şi care nu s-a materializat nici la ora actuală, iar al treilea punct vizează cele 3.000 de posturi care nu sunt acoperite, în serviciile publice de ambulanţă. La nivelul judeţului Dolj, 60 de oameni lipsesc din teren şi la acest moment, de la acea memorabilă ordonanţă a Guvernului Boc, care spunea că pleacă şapte şi angajăm unul. Ca ambulanţe, nu s-a achiziţionat de ani buni o ambulanţă”, a declarat Cârstoiu.
Vâlcea
Un protest similar au organizat şi angajaţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vâlcea, aproximativ 45 de persoane participând la acţiune. Reprezentanţii protestatarilor au declarat că la miting nu au participat angajaţi care sunt de serviciu, nefiind afectată activitatea medicală.
Gorj
Peste 60 de salariaţi de la Serviciul de Ambulanţă Gorj au protestat şi ei faţă de noua lege a salarizării, faţă de starea parcului auto şi din cauza lipsei de personal.
„După acest protest, în funcţie de măsurile pe care le va lua Guvernul, dacă nu se rezolvă vom continua protestele din data de 5 octombrie, până pe 8, la nivel local, iar din data de 8 ne vom strânge la un miting naţional, la Bucureşti”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ionel Ianc, liderul Sindicatului Salvamed Ambulanţa Gorj.
Braşov
La Braşov au participat la protest 35 de angajati de la Serviciul Judetean de Ambulanţă, aceştia venind la acţiune din timpul liber.
„La Protest au participat angajaţi aflaţi în zilele lor libere, nefiind afectată în niciun fel activitatea Ambulanţei. Protestul a durat o oră şi a fost paşnic. Suntem nemulţumiţi de repercursiunile pe care legea 153/2017 le are asupra noastră. Concret, începând cu 1 ianuarie 2018 salariile angajaţilor de la Ambulanţă vor scădea cu 40%, nu vom mai avea sporuri şi nici bonuri de masă. Protestul a vizat şi lipsa de personal, dar şi parcul învechit de ambulaţe”, a declarat Ionel Ciupercă, liderul de sindicat al Federaţiei Ambulanţa Braşov.
Timiş
Aproximativ 100 de angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă Timiş au protestat, joi, în curtea interioară a instituţiei, nemulţumiţi fiind de noua grilă de salarizare, dar şi de faptul că ambulanţele din dotare sunt vechi şi pentru că se confruntă cu un deficit de personal.
Liderul Sindicatului Ambulanţa Timişoara, Victor Ţepeş, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că se doreşte diminuarea sporurilor.
„Legea salarizării unitare ne va aduce o tăiere a venitului salarial în aplicarea ei. Ne referim la sporurile care ni se vor diminua şi dacă vor fi transferate de la angajator la angajat toate dările către stat, implicit se vor micşora salariile. Sunt condiţii deosebite pe care le avem şi nu trebuie să le cedăm aşa de uşor", a explicat Victor Ţepeş.
Potrivit liderului Sindicatului Ambulanţa Timişoara, angajaţii sunt nemulţumiţi şi de situaţia parcului auto. În prezent, în judeţul Timiş sunt 74 de ambulanţe, dintre care aproximativ 20 au peste 500.000 de kilometri la bord.
„Unsprezece au peste 600.000 de kilometri la bord, avem ambulanţe care au şi 840.000 de kilometri, dar toate sunt în circulaţie. Conform legii, ar trebui înlocuite cele cu peste 500.000 km la bord. În permanenţă avem câte 10 ambulanţe în service", a mai precizat Victor Ţepeş.
De asemenea, preşedintele Sindicatului Ambulanţa Timişoara spune că există un deficit de personal de peste 30% în judeţul Timiş.
„Suntem 491 de angajaţi, în prezent. Nu a mai fost nicio deblocare de posturi din 2010 încoace. Din cauza asta ajungem târziu la unele solicitări, dorim să ne cerem scuze pacienţilor din judeţul Timiş, nu este din vina noastră, îi înţelegem de multe ori că sunt nervoşi", a afirmat Victor Ţepeş.
Constanţa
Câteva zeci de cadre medicale ale Serviciului de Ambulanţă din Constanţa s-au strâns în faţa instituţiei începând cu ora 11, nemulţumiţi că până în prezent guvernanţii nu au anunţat nici o intenţie de a avea o discuţie cu conducerea Federaţiei Naţionale Sindicală „Ambulanţa” (FNSAR) pe subiectul important al salariilor care vor fi acordate începând cu 1 ianuarie 2018 în baza Legii 153/2017.
Medicii şi asistenţii susţin că de la 1 ianuarie veniturile le vor scădea, în special prin pierderea tichetelor de masa, pierderea totală, sau reducerea considerabilă a procentelor de sporuri pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase.
„Un miting de sensibilizare pentru Guvern şi Ministerul Sănătăţii pentru mai multe probleme, dar, în principal, trei probleme legate de legea salarizării pe 2018, care ne diminuează drastic veniturile. Nu salariile, pentru că salariile, conform legii, cresc într-un fel, dar pierdem tichetele de masă, pierdem sporurile de periculozitate şi periclitate pe care le avem şi le avem de foarte mult timp obţinute, pentru că sunt locuri deficitare şi locuri care au nevoie de acest spor”, a precizat liderul sindicaliştilor de la Constanţa, Marian Albu.
De asemenea, ei protestează şi faţă de situaţia şi starea parcului de ambulanţe din Serviciile Publice de Ambulanţă, solicitând alocarea de buget pentru anul 2018 în vederea urgentării achiziţiei de ambulanţe anual conform necesarului stabilit.
„Parcul auto este învechit, nu am mai primit nicio ambulanţă de cel puţin trei ani de zile. Din diferite motive şi neînţelegeri între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne. (…) Problema cea mai mare a fost vara asta, când n-am avut aer condiţionat, nu datorită faptului că nu am fi reuşit să rezolvăm, dar a fost un viciu de procedură şi nu am avut două luni de zile, la niciun fel de ambulanţă. Acum s-a reglementat şi lucrăm aproape la capacitate maximă”, a explicat Albu, precizând că nu există riscul de a fi puşi în pericol pacienţii sau personalul medical, pentru că maşinile sunt verificate, iar la cea mai mică defecţiune se anunţă dispeceratul şi se iau măsuri.
„Nu putem să punem în pericol viaţa pacienţilor. Nici a celor care se duc să salveze vieţi. Dacă se întâmplă să se oprească o maşină accidental pe traseu există posibilitatea să fie adusă. Avem înţelegere cu o firmă de tractare, vine, o ia, o duce la service şi s-a rezolvat problema. Nu am avut niciodată probleme să avem accidente din cauză că s-a defectat o maşină”, a mai spus Albu.
În plus, sindicaliştii invocă şi deficitul de personal din Serviciile Publice de Ambulanţă cerând suplimentarea de posturi la nivelul normativului de personal în vigoare şi asigurarea bugetului necesar.
Protestele din toate judeţele din ţară s-au desfăşurat paşnic, timp de o oră, conform programului, fără a afecta capacitatea normală de intervenţie de urgenţă şi fără a fi blocat accesul de ieşire şi intrare a ambulanţelor operative.
Citeşte şi: Consiliul Capitalei a aprobat joi achiziţia a 100 de ambulanţe pentru Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Ultima achiziţie la ministerul Sănătăţii a fost făcută acum trei ani, de o ambulanţă
Citeşte şi: VIDEO | Proteste ale angajaţilor Ambulanţei în mai multe judeţe din ţară faţă de scăderea veniturilor
Citeşte şi: Gabriela Firea a depus plângere penală faţă de cei care au dat informaţii false despre vreme
Citeşte şi: Ministrul Justiţiei, întrebat de descinderile DNA la Guvern: Poate vine o vreme a evaluărilor
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe