- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.08.2017, 20:09)
- Radu Tutulan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video VIDEO | Turişti străini, pe punctul de a fi lăsaţi fără haine de un taximetrist care le-a cerut "taxă de bagaj"
Doi turişti străini au fost pe punctul de a rămâne fără bunuri fiindcă au refuzat să-i plătească taximetristului care i-a adus la Aeroportul Otopeni o aşa-zisă "taxă de bagaj". Şoferul a fost filmat în momentul în care a vrut să plece cu bagajele, iar cei doi s-au agăţat de maşină ca să-l oprească.
Urmărește
9095 afișări
Incidentul s-a petrecut la terminalul plecări al Aeroportului "Henri Coandă".
Mai mulţi oameni au fost martori ai scandalui iscat între doi turişti străini şi şoferul unui taximetru. Unul dintre martori, care a şi filmat o parte a incidentului, a povestit, pentru MEDIAFAX, că discuţiile au apărut în momentul în care şoferul care i-a condus până la aeroport le-a cerut, pe lângă cei 30 de lei pe care tinerii i-au plătit, o "taxă" de 10 lei. Când turiştii au întrebat despre ce e vorba, taximetristul le-a spus că în România se percepe o taxă aparte de cea de transport, care se aplică pentru fiecare troler sau rucsac ce e transportat în portbagajul maxinii de taxi. Tinerii i-au replicat şoferului că nu văd nicăieri afişată această taxă, aşa că i-au spus că nu vor plăti nimic în plus şi au cerut să le fie returnate bagajele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Din acest punct a izbucnit scandalul. În imaginile filmate de martor se vede cum cei trei discută aprins, iar taximetristul, după ce le dă două dintre bagaje tinerilor, închide portbagajul, se urcă în maşină şi încearcă să plece. Unul dintre tineri se agaţă de portiera din dreapta-faţă a maşinii în timp ce prietenul sau s-a agăţat de portiera din stânga-spate. După câţiva metri parcurşi cu cei doi turişti prinşi de maşină, taximetristul, un bărbat de aproximativ 25-30 de ani, a oprit, s-a dat jos, le-a explicat pe un ton nervos că în România aşa se procedează dacă nu se plăteşte "taxa de bagaj", apoi le-a returnat bunurile şi a plecat.
Nu puţini sunt călătorii puşi în situaţia de a plăti mai mulţi bani pentru o cursă cu taxiul.
"În urmă cu trei ani, m-am urcat la Piaţa Romană într-o maşină de taxi. Avea pe portiera tariful de pornire de 1,29 lei, tariful de noapte de 1,29 lei, tariful de staţionare 1,29 lei, tariful extern de 1,29 lei şi tariful pe kilometru de 12,9 lei. Dar eu nu am văzut că e pusă virgula diferit. Abia la destinaţie, când pregătisem 13 lei să îi dau pentru cei opt kilometri parcurşi, am aflat că trebuie să îi dau 100 de lei. I-am zis că nu am banii ăştia, că n-am văzut tariful, că trebuia să îmi spună, dar degeaba, el a zis că ori îi dau banii, ori stau în maşină până vine cineva să îmi plătească cursa. Am avut noroc că eram acasă, l-am chemat pe soţul meu, care e avocat, şi după o scurtă discuţie, i-a dat 20 de lei şi am putut să plec", povesteşte Maria Iacob.
"De câte ori ies în oraş, în weekend, întâlnesc cel puţin trei-patru taximetrişti, în Centrul Vechi, care îmi cer 50-60 de lei pentru o cursă de 10-20 de lei. Sunt mulţi taximetrişti de treabă, care nu vor să te păcălească şi nici să îţi ia pentru o cursă cât nu face. Dar sunt mulţi şi cei care vor să te înşele. Iar poliţia nu le face nimic. Poliţia Locală, de exemplu, se plimbă pe lângă ei şi chiar dacă le zicem că ne cer bani mai mulţi şi nu ne dau bon, ridică din umeri şi spun că nu au ce să le facă", spune Răzvan.
"Din păcate, destul de mulţi taximetrişti sunt interesaţi să înşele şi să câştige câţiva lei în plus, nu să ofere clienţilor o cursă plăcută şi rapidă, prin care să îi convingă pe aceştia să le dea un bacşiş mai mare. Cei tineri sunt mai lipsiţi de bun simt şi de scrupule. Noi, ăştia trecuţi de 50 de ani, suntem mai liniştiţi şi nu ne asumăm riscul de a rămâne fără singura sursă de venit. Am mai auzit de taxa de bagaj, unii şoferi de la firme din Ilfov care fac taximetrie în Bucureşti, am auzit că o cer turiştilor străini, care nu ştiu regulile de la noi", recunoaşte Bogdan Popa, care lucrează că şofer de taxi în Bucureşti de aproape 30 de ani.
Poliţia nu a fost sesizată cu privire la acest incident, însă oamenii legii transmit că într-o astfel de situaţie este recomandat apelul la 112.
"Într-o astfel de situaţie, în care un taximetrist sau orice alt conducător auto care desfăşoară transport de persoane refuză să înapoieze bagajul unei persoane, trebuie imediat sunat la 112 şi alertată Poliţia. Fapta se încadrează la furt şi ameninţare şi se sancţionează cu închisoarea, conform Codului Penal în vigoare. Recomandarea noastră e ca orice astfel de situaţie să fie adusă imediat la cunoştinţă Poliţiei, iar clienţii cărora li se cere să achite o sumă mai mare decât cea indicată de aparatul de taxare să nu accepte. Orice formă de şantaj, orice formă de ameninţare sunt pedepsite de legea penală. În plus, legea taximetriei prevede foarte clar stabilirea tarifelor, iar abaterile sunt, de asemenea, sancţionate, ajungându-se până la suspendarea dreptului de a practică această meserie", a declarat, pentru MEDIAFAX, Georgian Enache, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.
La nivel naţional, în 2016, au fost desfăşurate peste 1.700 de acţiuni de control în trafic, care au vizat transportul de persoane în regim taxi. Au fost aplicate peste 22.000 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor de autovehicule ce efectuau acest gen de transport, dintre care aproape 4.700 au vizat abateri de la legea taximetriei şi 15.500 abateri prevăzute privind circulaţia pe drumurile publice. Peste 900 de permise de conducere au fost suspendate, iar taximetriştii au fost cercetaţi pentru comiterea a aproape o sută de infracţiuni - 66 la regimul circulaţiei şi 30 de altă natură. În 287 de cazuri s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor, deoarece transportul în regim de taxi se derula ilegal.
Şi anul acesta, până la finalul lunii iunie, la nivel naţional au avut loc peste 800 de acţiuni de control în trafic, care au vizat transportul de persoane în regim taxi, fiind aplicate peste 10.000 de sancţiuni contravenţionale. Din totalul sancţiunilor, peste 2.700 au fost aplicate pentru abateri prevăzute de Legea taximetriei şi aproape 7.500 pentru abateri privind circulaţia pe drumurile publice. Au fost reţinute 360 de permise de conducere, iar 24 se şoferi au fost cercetaţi pentru infracţiuni comise la regimul circulaţiei. În peste 280 cazuri s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculuii deoarece transportul în regim de taxi avea loc ilegal.
Citeşte şi: Generalul Ciucă, şeful Armatei: Funcţia mă obligă să caut soluţii la inechităţile din pensiile militare. Nu am profilul omului care "rămâne în cort"
Citeşte şi: Şefi din CJ Caraş-Severin, filmaţi dansând la petrecere în timpul unui curs organizat pe bani publici
Citeşte şi: Şeful Statului Major al Bazei de Administrare a Jandarmeriei, Daniel Preoteasa, a fost arestat în dosarul de cămătărie
Citeşte şi: VIDEO | Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, despre situaţia REALĂ a copiilor vaccinaţi: Rata de refuz a vaccinării în ultima lună a fost de 12%
Citeşte şi: FOTO | Premieră: Cercetare la nivel de ADN în cel mai puternic centru de diagnostic personalizat în cancer din România
Citeşte şi: Fost director FBI, avocatul lui G. Popoviciu: Condamnarea nu e susţinută nici de legi, nici de fapte
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe