Vlad Popa: Respingerea proiectului pentru constatarea votului la Şova, o obstrucţionare a justiţiei

Senatorul PNL Nicolae-Vlad Popa spune că decizia din plenul Senatului de respingere a proiectului de hotărâre propus de BP prin care se constata că în urma votului din 25 martie nu au fost întrunite condiţiile pentru încuviinţarea reţinerii în cazul Şova reprezintă "o obstrucţionare a justiţiei”.

Urmărește
214 afișări
Imaginea articolului Vlad Popa: Respingerea proiectului pentru constatarea votului la Şova, o obstrucţionare a justiţiei

Dan Şova (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Senatorul PNL Nicolae-Vlad Popa a declarat, după votul din Senat, că decizia de respingere a proiectului de hotărâre propus de Biroul Permanent prin care se constata că în urma votului din 25 martie nu au fost întrunite condiţiile pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării în cazul lui Dan Şova reprezintă "o obstrucţionare a justiţiei" de către PSD, prin Tăriceanu.

"Pe 8 aprilie, Curtea Constituţională a constatat un lucru elementar: conflictul între justiţie şi Senat se bazează pe lipsa unei hotărâri într-un moment în care cererea DNA a fost votată de Parlament, dar nu s-a constatat printr-o hotărâre acest vot. Nefiind o hotărâre, nici nu s-a comunicat la Monitorul Oficial pentru că numai o hotărâre comunicată la MO poate fi atacată la CC. Şi atunci noi am atacat articolul pe baza căruia s-a făcut acea hotărâre şi acel articol şi articolul din Statutul parlamentarilor au fost modificate într-o foarte scurtă perioadă tocmai pe motivul că nu erau constituţionale. Ceea ce au făcut astăzi înseamnă o tergiversare şi o blocare în continuare a justiţiei pentru că au respins hotărârea prin care constata starea de fapt din 25 martie şi-l obligă pe preşedintele Tăriceanu să semneze o hotărâre care ţine cont de situaţia de atunci, şi nu de situaţia de acum", a precizat pentru MEDIAFAX senatorul Nicolae-Vlad Popa.

Acesta a subliniat că nu se poate redacta o hotărâre şi apoi aceasta să fie antedatată.

"Redactarea a fost făcută acum şi deci trebuie să se bazeze pe textele legale de acum. Tăriceanu avea o singură şansă să intre în legalitate, şi anume să redacteze o hotărâre care să spună: «Senatul, prin numărul de voturi obţinute la data de 25 martie încuviinţează arestarea şi continuarea anchetei» Aşa tergiversează în mod birocratic darea unei hotărâri. Această nouă hotărâre pe care el o trimite la MO va fi contestată şi e ca şi aprobată contestaţia pentru că se bazează pe două texte care sunt deja recunoscute de Parlament ca fiind neconstituţionale, modificate de Parlament ca nefiind constituţionale", a explicat Popa.

Întrebat dacă PNL va contesta noua hotărâre la CC, Nicolae-Vlad Popa a afirmat că Tăriceanu mai are şansa de a comunica către Monitorul Oficial o hotărâre "corectă pentru că voturile sunt suficiente pentru încuviinţarea reţinerii", dar, "dacă blochează şi spune că sunt insuficiente pe baza a două texte neconstituţionale, evident că PNL va contesta".

Plenul Senatului a respins, luni, proiectul de hotărâre propus de Biroul Permanent prin care se constata că în urma votului din 25 martie nu au fost întrunite condiţiile pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul senatorului Dan Şova.La votul asupra acestui proiect de hotărâre au fost înregistrate 2 voturi "pentru", 43 de abţineri şi 68 de voturi "împotrivă".

La votul asupra acestui proiect de hotărâre au fost înregistrate două voturi "pentru", 43 de abţineri şi 68 de voturi "împotrivă".

Proiectul de hotărâre supus luni plenului constata că în urma votului din 25 martie nu au fost întrunite condiţiile pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul senatorului Dan Şova, potrivit dispoziţiilor art. 25 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi dispoziţiilor art. 173 din Regulamentul Senatului, în vigoare la 25 martie. Totodată, proiectul menţiona şi decizia Curţii Constituţionale din 8 aprilie, conform căreia Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie 2015, prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României.

Acest proiect de hotărâre era redactat cu data de 20 aprilie.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că este obligatorie însă redactarea unui alt proiect de hotărâre în conformitate cu rezultatul votului din 25 martie.

"Propunerea formulată de Biroul Permanent a fost respinsă, pe cale de consecinţă cealaltă hotărâre pe care o aveţi în mapă o voi semna şi o voi transmite la Monitorul Oficial", a precizat Tăriceanu în plen.

Acest al doilea proiect la care face referire Tăriceanu a fost citit în plen de senatorul PSD Șerban Nicolae. Acest proiect este aproape similar cu cel respins luni în plen, cu deosebirea că este redactat la 25 martie. În plus, nu se precizează că decizia se bazează pe Regulamentul Senatului aflat "în vigoare la 25 martie".

Anterior, la finalul şedinţei Biroului Permanent, preşedintele Senatului preciza că proiectul de hotărâre care să ateste rezultatul votului din 25 martie privind cererea DNA vizându-l pe senatorul PSD Dan Şova va fi prezentat în şedinţa de luni a plenului.

"Săptămâna trecută, Curtea a luat o decizie prin care solicita Senatului să emită o hotărâre referitoare la cazul domnului Şova. La şedinţa din 25 martie la care se face referire în decizia Curţii nu s-a adoptat nicio hotărâre. Dar astăzi am discutat în Biroul Permanent şi vom supune în şedinţa de astăzi a plenului Senatului un proiect de hotărâre prin care se atestă, aşa cum cere decizia Curţii, rezultatul votului din 25 martie în privinţa senatorului Dan Şova", a spus Tăriceanu.

Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei privind conflictul juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, publicată vineri, că această Cameră trebuie să redacteze hotărârea în cazul cererii DNA de arestare a lui Dan Şova, întrucât, altfel, procedura nu este finalizată, pentru că nu poate fi publicată în Monitor.

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) arată că, potrivit legii, asupra cererii de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţionării parlamentarilor, Parlamentul este obligat să dezbată şi să se pronunţe printr-o hotărâre, care se comunică ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial.

"Potrivit principiului 'ubi lex non distiguit, nec nos distinguere debemus' - unde legea nu distinge, nici interpretul său nu o poate face, actul adoptat de Camera Parlamentului, indiferent dacă acesta consemnează admiterea sau respingerea cererii de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţionării deputatului ori a senatorului, trebuie să îmbrace forma unei hotărâri care se comunică autorităţii publice care a adresat solicitarea şi se publică în Monitorul Oficial al României", se precizează în motivarea deciziei din 8 aprilie a CC.

Astfel, judecătorii constituţionali au ajuns la concluzia că, în cazul lui Dan Şova, Senatul a răspuns cererii de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova printr-un act denumit 'comunicare', care nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

CC a constatat că "Procedura în caz de reţinere, arestare sau percheziţie", prevăzută de lege, nu a fost finalizată în conformitate cu prevederile legale.

"În urma dezbaterilor care au avut loc în şedinţa Plenului Senatului din 25 martie 2015, desfăşurată cu respectarea cvorumului legal prevăzut de art.67 din Constituţie, prin votul senatorilor prezenţi, cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova a întrunit 79 de voturi 'pentru', 69 'împotrivă' şi cinci voturi au fost anulate, situaţie juridică ce a fost consemnată în procesul-verbal al şedinţei. Procedura, însă, nu a fost finalizată prin formalizarea rezultatului votului în actul juridic care să îl consfinţească – hotărârea Senatului, redactarea acesteia constituind o operaţiune tehnico-juridică obligatorie, întrucât documentul astfel întocmit este cel în baza căruia votul care a avut loc în plenul Camerei produce efecte juridice", conform documentului citat.

Curtea a stabilit, în motivarea deciziei, că refuzul Senatului de a redacta şi publica hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie echivalează cu neîndeplinirea unei obligaţii constituţionale, legale şi regulamentare, care angajează această autoritate publică într-un conflict juridic de natură constituţională cu autoritatea care a solicitat încuviinţarea arestării unui senator, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin intermediul ministrului Justiţiei.

Curtea Constituţională (CC) a decis, în 8 aprilie, referitor la sesizarea preşedintelui CSM, în urma votului în cazul Şova, că există un conflict juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea care atestă rezultatatul votului.

În 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "împotrivă", iar cinci voturi au fost anulate.

Senatul a invocat atunci articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia fiecare cameră hotărăşte în cazul cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului "cu votul secret al majorităşii membrilor săi", deşi Constituţia prevede, la articolul 76, că hotărârile celor două camere ale Parlamentului "se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră". Senatul nici nu a emis atunci o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele CSM şi PNL au sesizat CC, iar, în urma delibărărilor, judecătorii constituţionali au admis doar sesizarea şefului Consiliului Superior al Magistraturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici