Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, extinde mesajul "Corupţia ucide" la consumul de antibiotice: Corupţia generează rezistenţă la antibiotice! - VIDEO

Ministerul Sănătăţii a lansat, luni, campania de informare ,,Nu-antibiotice la-ntâmplare”, pentru a limita tratamentele cu antibiotice care pot produce mutaţii ale bacteriilor, acestea devenind mult mai greu de combătut.

Urmărește
1064 afișări
Imaginea articolului Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, extinde mesajul "Corupţia ucide" la consumul de antibiotice: Corupţia generează rezistenţă la antibiotice! - VIDEO

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: ,,Corupţia generează rezistenţă la antibiotice!” (Marian Ilie/ Foto Mediafax)

,,Lansăm această campanie pentru că este important ceea ce face fiecare dintre noi. Încercăm să ne adresăm astfel mai multor categorii, medicilor, pacienţilor, producătorilor. Încercăm să îi facem pe toţi să înţeleagă că pentru a conserva eficienţa antibioticelor acestea trebuie utilizate doar atunci când sunt necesare. Utilizate atunci când nu este nevoie de ele nu au cum să aibă eficienţa dorită, dar au riscuri foarte mari. Selectează germenii rezistenţi şi favorizează apariţia infecţiilor cu clostridium dificille”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Vlad Voiculescu a mai precizat că, în prezent, peste 600.000 de români apelează în fiecare zi la tratamente cu antibiotice, deşi mulţi dintre aceştia fie nu au nevoie de ele, fie medicii care le prescriu nu cunosc foarte bine protocoalele medicale.

,,Corupţia generează rezistenţă la antibiotice! În societăţile unde există corupţie regulile sunt încălcate, nu sunt respectate ghiduri şi protocoale terapeutice, eliberarea medicamentelor se face fără prescripţie, nu se respectă măsurile de izolare a pacienţilor infectaţi cu germeni multirezistenţi. Prescriptorii recomandă antibiotice inutile fie din lipsa informaţiilor medicale actualizate, fie din vina pacientului sau a familiei care insistă pentru un anumit tratament, fie datorită persuasiunii companiilor farma, fie din teama de a fi culpabil dacă nu le prescriu. Dacă nu se iau măsuri energice, estimările arată că până în anul 2050, în toată lumea se vor înregistra 10 milioane de decese produse de infecţii cu germeni rezistenţi”, a explicat Voiculescu.

Campania de informare ,,Nu-antibiotice la-ntâmplare” va consta în difuzarea unui clip de conştientizare a efectului pe care îl pot avea tratamentele necorespunzătoare şi în distribuirea a 50.000 de cutii asemănătoare cu cele de medicamente, dar care conţin sfaturi şi recomandări privind consumul de antibiotice. 25.000 de cutii vor fi distribuite pe stradă, în opt mari oraşe din România, cu ajutorul studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, 13.000 vor ajunge la medicii prescriptori din spitale şi ambulatorii şi 12.000 la medicii de familie. Această campanie are şi sprijinul Asociaţiei Colectiv, care a asigurat tipărirea celor 50.000 de cutii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici