- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ZIUA MUNCII. Cea mai populară meserie din România: peste 230.000 de români o practică. Top 25 meserii după numărul de angajaţi şi ce salarii se câştigă
Campania Gândul ZIUA MUNCII continuă. În materialul de astăzi veţi putea afla care este cea mai practicată meserie din ţară, dar şi cum arată clasamentul naţional al celor mai râvnite job-uri. Datele oficiale ne arată că România poate fi considerată ţara profesorilor, a vânzătorilor şi a muncitorilor în construcţii. Cu toate că au salarii mai mici de 1.500 de lei, cei mai mulţi români, peste 230.000 lucrează în învăţământ, mai exact ca profesori în şcoli generale şi în licee. Cifra se măreşte dacă îi luăm în calcul şi pe angajaţii din alte sectoare ale sistemului de educaţie, cum ar fi învăţământul superior.
ZIUA MUNCII. Cea mai populară meserie din România: peste 230.000 de români o practică. Top 25 meserii după numărul de angajaţi şi ce salarii se câştigă
Cele mai râvnite locuri de muncă din România sunt din învăţământul secundar general şi din sectoarele de retail şi de construcţii, dacă ne raportăm la datele privind numărul de salariaţi existenţi la nivel naţional, obţinute şi centralizate de gândul de la Inspecţia Muncii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
În afară de locurile de muncă din învăţământ, în topul meseriilor găsim, destul de previzibil, şi alte domenii unde salariile sunt plătite din bani publici. Statul poate fi considerat astfel un angajator important, având în vedere că în jur de 30% din forţa de muncă din rândul celor mai căutate 25 de domenii este plătită de la bugetul de stat.
În România există 230.389 de profesori în învăţământul secundar general şi 170.776 de medici şi asistente care activează în domeniul asistenţei spitaliceşti, în creştere cu circa 2% faţă de 2012.
Lor li se adaugă 111.458 de funcţionari publici din administraţia generală, cu 7,7% mai mulţi decât în 2012, 70.632 de profesori care lucrează în şcoli cu profil tehnic sau profesional, în creştere cu 6,9%, şi 54.260 de profesori universitari, cu 1,7% mai puţini decât numărul înregistrat în urmă cu doi ani.
ZIUA MUNCII. Top 25 cele mai râvnite meserii din România
Dacă pe primul loc al topului celor mai dorite 25 de meserii la nivel naţional, după numărul de angajaţi, se găsesc profesorii din învăţământul secundar general (230.389 de salariaţi în 2013), pe al doilea loc al clasamentului îi regăsim pe românii care lucrează ca vânzători.
În total, 229.147 de persoane lucrau la finele anului trecut în comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu 9.913 mai multe decât în anul precedent, conform datelor Inspecţiei Muncii centralizate de gândul.
Citeşte mai departe continuarea materialului pe gandul.info.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO