ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: Detaliile Marii Uniri, stabilite la Hotelul "Hungaria", un simbol demolat de comunişti - FOTO

Delegaţii la Marea Adunare de la Alba Iulia din decembrie 1918 au stabilit ultimele detalii ale Marii Uniri într-un hotel numit la acea vreme "Hungaria". După Unire, hotelul a devenit "Dacia", apoi "Apulum", fiind demolat ulterior de comunişti întrucât "deranja" planurile de extindere a oraşului.

Urmărește
4335 afișări
Imaginea articolului ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: Detaliile Marii Uniri, stabilite la Hotelul "Hungaria", un simbol demolat de comunişti - FOTO

Hotel Hungaria (Imagine: Arhiva Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia)

La 30 noiembrie 1918, deputaţii şi delegaţii la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia au hotărât, la Hotelul "Hungaria", condiţiile Marii Uniri de la 1 Decembrie şi programul Marii Adunări Naţionale.

Muzeograful şi istoricul Dorin Giurgiu spune că, după ce Alba Iulia a fost desemnată să găzduiască lucrările Marii Adunări Naţionale, reprezentanţii Consiliului Naţional Român au luat o serie de măsuri pentru pregătirea adunării, iar Hotelul "Hungaria" din municipiu a fost ales pentru a găzdui delegaţii importanţi şi întâlnirile de pregătire a evenimentului.

Giurgiu susţine că hotelul nu a fost ales întâmplător şi crede că, pe lângă faptul că era unul dintre cele mai spaţioase din Alba Iulia, a contat şi numele.

"Mai existau şi alte hoteluri în Alba Iulia, însă probabil că românii au căutat să folosească acest hotel şi ca un simbol datorită numelui (…) Hotelul oferea cele mai bune condiţii şi de cazare şi pentru şedinţe publice, dar, pe de altă parte, faptul că se numea «Hungaria» poate a fost şi un imbold românesc puţin naţionalist pentru a găzdui aceste preparative", spune Giurgiu.

Hotelul "Hungaria" apare în numeroase relatări privind evenimentele din 1 Decembrie 1918, iar în una dintre ele corespondentul ziarului "Aradi Kozlony" în România scria: "Trenurile speciale pline până la refuz, ce sosesc din jumătate în jumătate de oră, varsă o lume imensă în Gara Alba Iulia. Sânt delegaţii români formaţi din ţărani, preoţi şi intelectuali de la oraşe, care vin să ia parte la Marea Adunare Naţională a românilor din Ardeal şi din celelalte teritorii ale Ungariei. Delegaţii diferitelor sate româneşti intră în horă şi fluturând steaguri tricolore, cântând imnuri patriotice şi manifestând entuziasm pentru România Mare. Ordinea la Alba Iulia este menţinută de ostaşii fostului regiment 33 infanterie, încadraţi în Garda Naţională Română de sub comanda maiorului Alexandru Vlad".

Relatarea continua cu descrierea evenimentelor şi a oamenilor care aşteptau acele trenuri: "Ordinea în gară, pe care flutură acuma drapele româneşti, este păzită tot de membrii Gărzii Naţionale, populaţia oraşului, îmbrăcată în port naţional, aşteaptă sosirea trenurilor".

"Conducătorii românilor s-au consfătuit azi toată ziua pentru a pune la punct cât mai bine programul zilei de mâine. Consfătuirea fruntaşilor a avut loc în încăperile de la etaj ale Hotelului «Hungaria». Conducătorii Consiliului Naţional Român au fost cazaţi aici şi consfătuirile, cu mici întreruperi, au ţinut până târziu după miezul nopţii. Piaţa din faţa Hotelului «Hungaria» geme de lumea care aşteaptă sfârşitul şedinţelor. Cafeneaua şi restaurantul hotelului sânt pline până la refuz. Peste tot o veselie debordantă, muzica ţigănească, cântece patriotice, dansuri naţionale. Orăşenii şi ţăranii dansează împreună jocurile româneşti", scria acelaşi corespondent.

După ce şi-au ţinut şedinţele pregătitoare la Hotelul "Hungaria", în 1 Decembrie delegaţii s-au îndreptat către Sala Unirii, devenită o clădire simbolică pentru Marea Unire.

Locul în care s-au întâlnit cei 1.228 de reprezentanţi ai românilor din Transilvania a fost, înainte de 1918, o casină militară, unde se întâlneau ofiţerii austro-ungari la dans şi la alte evenimente, explică muzeograful Dorin Giurgiu.

Giurgiu povesteşte că, începând din anul 1922, Sala Unirii a suferit mai multe modificări, a fost construită intrarea care se păstrează şi astăzi, a fost boltită şi s-au pictat pe tavan imagini ale personalităţilor Unirii.

Acum, Sala Unirii găzduieşte o expoziţie cu documente originale, steaguri ale unor delegaţii participante la actul Unirii, busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, copiile coroanelor purtate de aceştia la încoronarea din 1922, din Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, fotografiile unice din 1 decembrie 1918 şi aparatul cu care ele au fost făcute, de Samoilă Mârza.

Tot în Sala Unirii este expus biroul original la care s-a redactat "Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania", în octombrie 1918, în casa din Oradea a avocatului Aurel Lazăr, document citit apoi de către deputatul Alexandru Vaida Voievod în Parlamentul de la Budapesta.

"Foarte mulţi oameni, în special oameni politici, care ajung la Alba Iulia şi ţin diverse discursuri în Sala Unirii fac o mare confuzie şi susţin că pe acest birou au fost semnate actele Unirii, rezoluţia Unirii. Fals. Practic, de la acest birou a început povestea noastră, terminată cu un final fericit în 1 Decembrie 1918", spune un al istoric, Liviu Zgârciu.

Mai puţin fericit a fost însă destinul vechiului Hotel "Hungaria", construit în 1887. După 1 Decembrie 1918, numele său a fost schimbat în "Dacia", fiind timp de zeci de ani unul dintre cele mai importante hoteluri din Alba Iulia.

La începutul secolului XX, hotelul avea un restaurant, o cafenea şi o sală de întâlniri care găzduia cele mai importante evenimente din oraş. De asemenea, zona în care se afla hotelul era principalul spaţiu de promenadă pentru localnici.

După instaurarea comunismului, Hotelul "Hungaria", care devenise între timp "Dacia", şi-a schimbat numele în "Apulum".

Ulterior, hotelul şi-a pierdut din farmecul de altădată, sufocat de blocurile care se construiau cu repeziciune.

În anii '80, vechiul Hotel "Hungaria", "locul în care s-au făcut ultimele preparative pentru Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia", a căzut pradă demolărilor comuniste.

"Hotelul «Hungaria» a avut un destin tragic, aş putea spune, pentru că, după instaurarea comunismului, a căzut pradă acelor demolări specifice şi, prin anii '80, a fost dinamitat pentru că se dorea construirea unei pieţe centrale a oraşului", spune istoricul Dorin Giurgiu.

Potrivit acestuia, vechiul hotel, deşi era un monument istoric important, nu se mai încadra în viziunea conducătorilor comunişti de la acea vreme ai oraşului Alba Iulia.

Acum, în zona în care a existat Hotelul "Hungaria" sunt blocuri de locuinţe şi sediile unor bănci şi firme, fără ca acolo să se fi amenajat vreodată piaţa centrală a oraşului, pentru care imobilul fusese demolat.

În prezent, singurul lucru care mai aminteşte de fostul Hotel "Hungaria" este o plachetă amplasată de către administraţia locală din Alba Iulia şi de o organizaţie patriotică pe una dintre clădirile construite după demolarea acestuia.

(Material realizat de Dan Lungu, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici