ZIUA NAŢIONALĂ: Alarmă falsă la 112, în care se anunţa că un bărbat înarmat s-ar afla în apropierea preşedintelui - GALERIE FOTO

O persoană a sunat la numărul 112 în timpul paradei militare din Piaţa Constituţiei şi a anunţat că un bărbat care are o armă cu gaze s-ar afla în apropierea preşedintelui Klaus Iohannis, bărbatul indicat fiind găsit, însă fără armă.

Urmărește
11851 afișări
Imaginea articolului ZIUA NAŢIONALĂ: Alarmă falsă la 112, în care se anunţa că un bărbat înarmat s-ar afla în apropierea preşedintelui - GALERIE FOTO

ZIUA NAŢIONALĂ: Alarmă falsă la 112, în care se anunţa că un bărbat înarmat s-ar afla în apropierea preşedintelui (Imagine: Alexandru Dobre/Mediafax Foto)

Apelul la numărul 112 a fost înregistrat în timpul paradei militare din Piaţa Constituţiei din Capitală, la care au participat preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş şi alţi demnitari.

Bărbatul care a sunat la 112 a spus că în apropierea preşedintelui Klaus Iohannis este o persoană care are asupra sa o armă cu gaze. Poliţiştii şi cei de la SPP aflaţi în Piaţa Constituţiei l-au identificat pe bărbatul indicat de persoana care a sunat la 112, însă asupra acestuia nu a fost găsită nicio armă. Ulterior a fost identificat şi bărbatul care a sunat la numărul 112, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Poliţia Română.

În acest caz urmează să se facă o anchetă, pentru a se stabili cum s-a ajuns la această situaţie.

În urmă cu o sută de ani, în 1 decembrie 1915, în timpul neutralităţii României (1914-1916), poliţiştii români au avut de cercetat un caz de o mare gravitate: un atentat în urma căruia urmau să fie asasinaţi premierul Ion I.C. Brătianu, Take Ionescu şi alţii, a scris Poliţia Română pe pagina de Facebook.

Asasinatul a fost comandat de Puterile Centrale, cu scopul de a elimina adversarii intrării României în război, de partea Antantei. Încărcătura explozivă era "mascată" în două valize de piele. Fiecare valiză avea două dispozitive de amorsare, iar două fitiluri "Bickfort" asigurau transmiterea către încărcătura explozivă a focului în doar 12 secunde. Explozivul consta în cartuşe cu acid picric, "unul din explosivii cei mai puternici cunoscuţi până azi". În ansamblu, dispozitivul "nu putea da greş".

Atentatorii - Ilie Toth şi Ion Baboş - s-au predat poliţiei la hotel Dacia (Hanul lui Manuc). Ei fuseseră instruiţi de Iakob Offenberger, un avocat din Braşov. În ziua în care a fost arestat de poliţişti, Offenberger avea semnat un contract cu Banca Eftimiu & Co., urmând să aducă în Bucureşti 8.000 de napoleoni de aur.

În urma anchetei, poliţia a aflat că atentatul urma să fie executat în seara zilei de marţi 1 decembrie 1915, de către maghiarul Ilie Toth (alias Iles Raab) şi românul Ion Babeş sau Baboş (cu paşaport pe numele Ilie Ştefănescu), instruiţi şi însoţiţi de avocatul ungur Iakob Offenberger. Numele celor doi apar la data de 30 decembrie 1915 în "Buletinul pentru călători străini" al hotelului Dacia, verificat de agenţii Siguranţei. Atentatorii erau înregistraţi ca artişti comici şi foloseau paşapoarte emise de autorităţile de la Budapesta se mai afirmă în dosarul anchetei, păstrat la Arhivele Naţionale.

Ilie Toth şi Ion Baboş au fost anchetaţi, s-au făcut fotografii, verificări în cartoteci şi fişe, s-a cerut expertiza valizelor şi s-au investigat persoanele din anturajul celor care au pus la cale atentatul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici