- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ ProSport: Harta politică a fotbalului din Ucraina
125 de morţi în trei zile, peste o mie de răniţi, acesta e bilanţul anunţat de televiziunea americană CNN pentru cele trei zile sângeroase din centrul Kievului.
ANALIZĂ ProSport: Harta politică a fotbalului din Ucraina
Lunetişti neidentificaţi sunt creditaţi cu zeci de morţi - protestatari, civili, doctori şi poliţişti - iar decorul din Piaţa Independenţei e unul apocaliptic: ziduri înnegrite de fum şi înroşite de sânge, fecale, urină, cauciucuri arse, pubele, haine rupte, cioburi şi trupuri acoperite cu pături. În acest timp, Uniunea Europeană şi Rusia joacă un ping pong infernal al declaraţiilor, aruncându-şi una în cârca celeilalte responsabilitatea pentru “vărsarea de sânge”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
În interiorul Ucrainei, jocurile de putere şi consecinţele lor crează o stare de nelinişte. Contactat de ProSport, Marius Niculae, jucător la Hoverla Ujgorod, povesteşte: “Colegii mei îmi spun că lumea e împărţită. 30 la sută sunt pro-Rusia, 30 la sută pro-occident, iar restul sunt neutri sau nu sunt interesaţi. Cel mai frică le este să nu înceapă un război de secesiune ca în Iugoslavia, să nu se separe anumite zone din ţară. Prima vizată e zona vestică în care se află Lvov, Luţk şi Ujgorod, unde joc şi eu, zonă în care se vorbeşte ucraineana”.
Jurnalistul free-lance Manuel Veth scria recent, într-o analiză numită “Urzeala Tronurilor: cum explică fotbalul ucrainean politica din Ucraina” - că, “pentru a înţelege contextul politic din Ucraina, esenţial este să înţelegi fotbalul ucrainean”. Este fotbalul dominat de aproape un deceniu de echipa din estul Ucrainei, Şahtior Doneţk, jucăria rusofilului Rinat Ahmetov - cel mai important susţinător al contestatului preşedinte Viktor Ianukovici şi al partidului acestuia, Partiia Regionov (Partidul Regiunilor) -, transformată de românul Mircea Lucescu într-o maşinărie de câştigat trofee.
Rinat Ahmetov (47 de ani), cel mai bogat oligarh ucrainean cu o avere estimată de Forbes la 15 miliarde de dolari, s-a făcut remarcat tocmai prin clubul Şahtior, preluat în 1995 de la Akhat Bragin, un fost deţinut care a intrat în afaceri în perioada gri instalată după căderea Uniunii Sovietice. Mâna dreaptă a lui Bragin, care era poreclit “Alic Grecul”, Ahmetov a pus mâna pe afacerile acestuia şi pe club după ce şeful său şi bodyguarzii lui au decedat în urma unui atentat cu bombă produs pe stadionul Olimpiyskiy. Bragin a fost identificat după ceasul de aur găsit pe un antebraţ smuls de restul corpului.
System Capital Management (SCM) este compania deţinută de Ahmetov care strânge peste 90 de firme cu un total de 160.000 de angajaţi. Este cea mai mare companie din Ucraina şi sponsorul lui Şahtior
Potrivit media ucrainene, Ahmetov a adus liniştea în regiunea Doneţk (Doneţka Oblast), frământată până atunci de jocuri de putere violente. În spatele lui s-au adunat toţi oamenii de afaceri puternici vorbitori de limbă rusă şi, evident, cu o atitudine pro-rusă, care susţin acum financiar şi logistic Partiia Regionov. Grupul este numit în Ucraina Clanul din Doneţk.De altfel, preşedintele Ianukovici, născut în 1950 în oblastul Doneţk, este văzut frecvent în tribunele noului Donbass Arena şi participă la sărbătorirea titlurilor câştigate de echipa lui Ahmetov şi Lucescu.
Doneţk este oblastul în care partidul lui Ianukovici, Partidul Regiunilor, a primit cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din 2006
Sub protecţia anonimatului, un jucător român care a evoluat la o echipă mică din Ucraina dezvăluie influenţa lui Ahmetov în campionat. “Sunt cel puţin 5 echipe din prima ligă care sunt sponsorizate prin intermediari de patronul de la Şahtior. Toţi de la aceste cluburi ştiu că el ne plăteşte salariile. Fraţii Surkis de la Dinamo Kiev au şi ei câteva cluburi pe ştatul lor de plată”. Informaţia este susţinută şi de jurnaliştii de la Deutsche Welle: “În afară de Şahtior, Ahmetov deţine clubul Ilişiveţ Mariupol. Imperiul său financiar controlează Zoria Lugansk, iar partenerul lui de afaceri, Vadim Novinski, este proprietarul lui PFC Sevastopol”.
În 2004, cînd Ciprian Marica era cumpărat de Şahtior de la Dinamo, jucătorul,apropiaţii săi şi impresarul au negociat salariul atacantului cu oamenii lui Ahmetov . Povestea tratativelor a intrat în folclorul recent al fotbalului românesc. "Apropiaţii lui Ciprian au cerut o sumă, iar ucrainenii i-au dus într-o cameră plină cu bani, au luat câteva pachete cu bancnote învelite în folii, le-au pus pe un cântar şi le-au întins românilor. Neîncrezător, tatăl lui Marica a vrut să desfacă pachetele şi să numere banii, însă oamenii lui Ahmetov i-au spus, deranjaţi, că aşa ceva nu se face. Bani din pachete reprezentau exact suma negociată", a povestit unul dintre martorii la tratative.
Citeşte continuarea materialului pe www.prosport.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO