VIDEO  Ceremonia de deschidere a Jocurilor de iarnă de la Beijing. Momentul în care delegaţia României intră în arenă

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 a început vineri seară (în China), culminând pregătirile care au fost afectate de pandemia COVID-19 şi de criticile privind drepturile omului în China, care au determinat mai multe ţări să organizeze un boicot diplomatic.

Urmărește
673 afișări
Imaginea articolului Ceremonia de deschidere a Jocurilor de iarnă de la Beijing. Momentul în care delegaţia României intră în arenă

Ceremonia de deschidere a Jocurilor de iarnă de la Beijing. Momentul în care delegaţia României intră în arenă

Aceasta a început la scurt timp după ce preşedintele Xi Jinping şi preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, au intrat în emblematicul stadion Cuibul de pasăre, acesta fiind împodobit de steagurile celor 91 de naţiuni şi regiuni participante.

Delegaţia României, alcătuită din 22 de sportivi, a trecut a 45-a, precedată de Marea Britanie şi urmată de sportivii ce concurează sub steagul Comitetului Olimpic Rus.

Regizat de Zhang Yimou, care şi-a reluat rolul de la Jocurile de vară de la Beijing din 2008, evenimentul e prezentat de 3.000 de artişti, pe o scenă compusă din 11.600 de metri pătraţi de ecran LED de înaltă definiţie care semăna cu o suprafaţă de gheaţă.

Toţi artiştii sunt oameni obişnuiţi din Beijing şi din provincia vecină Hebei, ceremonia având ca fir central „Povestea unui fulg de zăpadă".

Spectacolul, desfăşurat la temperaturi de aproximativ -4C la început, a fost programat să dureze aproximativ jumătate din durata maratonului de patru ore din 2008, tot la Cuibul de păsări.

Mulţimea din tribune a fost în număr redus, organizatorii hotărând luna trecută să nu vândă bilete la evenimentele olimpice pentru a limita răspândirea COVID-19. O "buclă închisă" separă concurenţii şi restul personalului de publicul chinez pe toată durata Jocurilor Olimpice.

Deşi de o amploare mai mică decât Jocurile de vară, Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing sunt organizate de o Chină mult mai prosperă, mai puternică, mai încrezătoare şi mai conflictuală sub conducerea lui Xi.

Boicot diplomatic

Găzduirea Jocurilor Olimpice de către China a atras critici încă de când Comitetul Olimpic Internaţional a selectat Beijingul în 2015, iar ţări precum Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au organizat boicoturi diplomatice, ceea ce înseamnă că nu au trimis reprezentanţi guvernamentali la Jocuri.

Preşedintele rus Vladimir Putin, invitatul străin principal, a sosit vineri pentru o întâlnire cu Xi, înaintea ceremoniei de deschidere, aducând un acord de creştere a livrărilor de gaze naturale către China pe fondul tensiunilor în creştere cu Occidentul şi obţinând un angajament din partea lui Xi de a aprofunda cooperarea reciprocă.

Radiodifuzorul de stat chinez CCTV a remarcat că Putin, la fel ca şi China, şi-a exprimat opoziţia faţă de "politizarea" Jocurilor.


Directorul Zhang a declarat că ceremonia ţine cont de contextul global schimbat, inclusiv de pandemia şi de ceea ce a spus el că sunt forţe ostile care „suprimă şi înnegresc" China.

„În această situaţie globală nouă şi complexă, Jocurile Olimpice de iarnă vor arăta încrederea şi mândria poporului chinez, dragostea poporului chinez, afecţiunea chinezilor pentru popoarele lumii", a declarat el pentru agenţia de presă de stat Xinhua.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici