Duru: Iniţial, CS Universitatea nu a primit licenţa pentru neîndeplinirea criteriului financiar

Directorul Sistemului Naţional de Licenţiere, din cadrul FRF, Viorel Duru, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că iniţial CS Universitatea Craiova nu a primit licenţa din cauza neîndeplinirii criteriului financiar, deoarece la dosar lipsea o scrisoare de garanţie financiară.

Urmărește
168 afișări
Imaginea articolului Duru: Iniţial, CS Universitatea nu a primit licenţa pentru neîndeplinirea criteriului financiar

Duru: Iniţial, CS Universitatea nu a primit licenţa pentru neîndeplinirea criteriului financiar (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

"Din cele opt solicitante de licenţă (n.r. - din Liga a II-a), şase au primit propunerea de acordare a licenţei, iar pentru FC Rapid şi Gloria Bistriţa s-a propus neacordarea licenţiei pentru neîndeplinirea criteriului financiar. Comisia de Fond a acordat pentru cinci din cele şase, a refuzat licenţa a trei cluburi, Rapid, Gloria Bistriţa şi CS Universitatea Craiova. Clubului din Craiova i-a fost refuzată licenţa pentru neîndeplinirea criteriului financiar şi nu a calităţii de membru afiliat timp de trei ani consecutiv", a spus Duru.

Viorel Duru a afirmat că gruparea olteană nu a fost nevoită să prezinte situaţiile financiare precedente, deoarece a primit un loc în Liga a II-a din partea Adunării Generale a FRF, clubul înfiinţându-se în iunie 2013. "La Craiova, pe articolul 45 care spune că solicitantul de licenţă trebuie să întocmească şi să prezinte licenţiatorului situaţiile financiare anuale încheiate la data obligatorie anului anterior în care se solicită licenţa. Trebuie să facă anumite dovezi, să fie auditate de un auditor financiar, să prezinte toate informaţiile minime solicitate în regulament, în anexa IV şi V, şi să aibă date comparative, ori acest club a fost înfiinţat în iunie 2013. Noi am considerat că nu este relevantă această încălcare a articolului 45, pentru că nu putea să prezinte aceste informaţii anterioare anului 2013, pentru că nu se înfiinţase şi existau alte proceduri pentru a verifica principiul continuităţii activităţii. Acea cerinţă nu are calitatea de decădere din drepturi. Există alte proceduri pentru a vedea poziţia financiară a clubului", a declarat oficialul FRF.

Duru a explicat că pentru sezonul 2014/2015 s-a scos din regulamentul de licenţiere obligativitatea ca un club să aibă trei ani ca membru afiliat al FRF pentru a avea dreptul de promovare în Liga I, aşa cum prevede statutul federaţiei.

Astfel, departamentul de licenţiere nu a mai evaluat calitatea de membru afiliat cu o anumită vechime al CS Universitatea Craiova, club ce a fost invitat de Adunarea Generală a federaţiei să participe în divizia secundă.

"Nu e în jurisdicţia comisiilor de licenţiere verificarea îndeplinirii principiului meritului sportiv. Pentru Liga I nu se mai evaluează vechimea ca şi membru afiliat de trei ani, ci numai pentru cupele europene, articolul 11 din regulament care spune că această calitate de trei ani se verifică doar pentru solicitantul de licenţă pentru cupele europene. Am scos din licenţă acest criteriu al calităţii timp de trei ani ca membru al FRF pentru că pentru a promova în Liga I nu îţi trebuie trei ani, ci doi ani, pentru că la FRF te afiliezi în momentul în care promovezi din Liga a IV-a în Liga a III-a. Poţi promova imediat în Liga a II-a şi din al treilea sezon poţi promova în Liga I, iar atunci când ceri licenţă de Liga I nu ai decât doi ani ca membru afiliat. Ştiam de cazul Craiova, dar fiind vorba de hotărârea Adunării Generale a FRF, nu puteam să fac o regulă specială pentru clubul respectiv. Trei ani pentru Liga I nu se poate, normal ar trebui să fie doi ani, dar pentru că era cazul ăsta al Craiovei care fusese invitată de Adunarea Generală a federaţiei să participe în Liga a II-a, am arătat că nu trebuie să mai evaluăm calitatea de membru afiliat cu o anumită vechime. Eu sunt convins că a fost excepţia de la aplicarea principiului meritului sportiv în cazul invitării unei echipe din Craiova şi nu se va mai întâmpla aşa ceva, iar prin urmare nu avea sens să fac o regulă specială pentru un anumit club", a completat Duru.

În cazul clubului Gloria Bistriţa, aflat în insolvenţă, s-a decis neacordarea licenţei din cauza datoriilor acumulate în ultimul an şi a neîndeplinirii promisiunilor asumate în planul de reorganizare. "Gloria Bistriţa a acumulat datorii în anul 2013, pentru că nu are surse de finanţare. Acele previziuni pe care le-au trecut, nu s-au împlinit. Era vorba că primăria va cumpăra stadionul, nu s-a întâmplat, că o datorie din transferul jucătorului Moraes la Metalurg va intra în conturile clubului, nu s-a întâmplat nici asta. Pe creanţe, chiar dacă sunt certe şi eligibile, nu te poţi baza, pentru că trăim într-o lume în care contractele nu se respectă. Rapid, Bistriţa au intrat în insolvenţă, ceea ce arată că au încălcat principiul continuităţii activităţii. Aceste cluburi nu ar fi trebuit să primească licenţa, iar regulamentul de licenţiere nu ar fi trebuit să permită ca grupările care intră în insolvenţă să poată participa în Liga I", a adăugat Duru.

Preşedintele Comisiei de Apel a Sistemului Naţional de Licenţiere din cadrul FRF, Mihai Micu, a declarat că din punctul instanţei pe care o conduce atât FC Rapid, cât şi Gloria Bistriţa, nu puteau face faţă în Liga I din punct de vedere financiar "Motivele au ţinut de aprecierea comisiei că cele două cluburi nu pot face faţă din punct de vedere financiar derulării activităţii sportive în Liga I, pentru sistemul competiţional pentru care s-a solicitat licenţa", a spus Micu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici