Euro 2024: Germania îl convoacă pe ambasadorul Turciei. Disputa privind salutul lupului ia amploare

  • Disputa provocată de gestul ultranaţionalist al unui fotbalist turc la Euro 2024 continuă să se intensifce.
  • Turcia îi ia apărarea lui Merih Demiral, în ciuda legăturii gestului său cu un grup de extremă dreaptă.
  • Preşedintele Turciei e posibil să participe la următorul meci al echipei la Euro 2024.
Urmărește
3614 afișări
Imaginea articolului Euro 2024: Germania îl convoacă pe ambasadorul Turciei. Disputa privind salutul lupului ia amploare

Euro 2024: Germania îl convoacă pe ambasadorul Turciei. Disputa privind salutul lupului ia amploare

Germania l-a convocat pe ambasadorul Turciei, în timp ce disputa privind gestul ultranaţionalist al unui jucător turc la Euro 2024 ia amploare.

UEFA îl investighează pe Merih Demiral pentru că a gesticulat cu degetele un cap de lup - un simbol legat de un grup de extremă dreapta cunoscut sub numele de Lupii Gri - după ce a marcat marţi împotriva Austriei, la Leipzig.

Preşedintele turc Recip Tayyip Erdogan şi-ar fi anulat planurile de a participa la un summit al statelor turcice în Azerbaidjan, pentru a asista în schimb la meciul Turciei din sferturile de finală cu Olanda.

Lupii Gri sunt filiala de tineret a Partidului Mişcării Naţionaliste din Turcia (MHP) - un aliat al Partidului AK al dlui Erodgan -, iar gestul a stârnit o dispută diplomatică.

„În calitate de gazde ale Euro 2024, dorim ca sportul să ne unească", a declarat Ministerul de Externe al Germaniei, anunţând că ambasadorul Turciei a fost convocat, la o zi după ce Turcia a făcut acelaşi lucru cu ambasadorul Germaniei.

Ministerul turc de Externe a declarat că abordarea autorităţilor germane faţă de Demiral a implicat „xenofobie" şi a calificat ancheta UEFA drept „inacceptabilă".

Ministerul a apărat gestul făcut de Demiral ca fiind un simbol istoric şi cultural care nu a vizat pe nimeni.

Demiral însuşi a declarat că a planificat celebrarea deoarece este „foarte mândru că este turc" şi a văzut fanii făcând gestul, aşa că „a vrut să îl facă".

Însă ministrul german de interne, Nancy Faeser, a catalogat gestul drept un simbol al „extremiştilor de dreapta turci", care „nu îşi are locul pe stadioanele noastre".

„Folosirea Campionatului European de Fotbal ca o platformă pentru rasism este complet inacceptabilă", a adăugat ea.

Înfiinţaţi în anii 1960, Lupii Gri au fost implicaţi în violenţele politice dintre militanţii de stânga şi naţionalişti din Turcia, care au provocat moartea a aproximativ 5.000 de persoane în perioada loviturii de stat din 1980.

Simbolul grupului este interzis în Austria, în timp ce salutul lupului nu este interzis în Germania, dar grupul este supravegheat.

În Franţa, organizaţia a fost interzisă complet în 2020, guvernul acuzând-o de „acţiuni extrem de violente" şi „ameninţări extrem de violente".


Societatea israeliană germană, care a descris Lupii Gri ca fiind o ameninţare pentru evrei, precum şi pentru armeni, greci şi kurzi, a cerut autorităţilor germane să urmeze exemplul şi să interzică grupul.

„Superioritatea ideologică a acestor naţionalişti fascişti pune în pericol siguranţa publică", a declarat preşedintele acesteia, Volker Beck.

În Turcia, partidul de guvernământ AK şi aliatul său MHP i-au luat apărarea lui Demiral şi au afirmat că reacţia a fost disproporţionată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici