- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (04.07.2024, 23:03)
- Rafael Hekman
Euro 2024: Germania îl convoacă pe ambasadorul Turciei. Disputa privind salutul lupului ia amploare
- Disputa provocată de gestul ultranaţionalist al unui fotbalist turc la Euro 2024 continuă să se intensifce.
- Turcia îi ia apărarea lui Merih Demiral, în ciuda legăturii gestului său cu un grup de extremă dreaptă.
- Preşedintele Turciei e posibil să participe la următorul meci al echipei la Euro 2024.
Urmărește
3614 afișări
Euro 2024: Germania îl convoacă pe ambasadorul Turciei. Disputa privind salutul lupului ia amploare
Germania l-a convocat pe ambasadorul Turciei, în timp ce disputa privind gestul ultranaţionalist al unui jucător turc la Euro 2024 ia amploare.
UEFA îl investighează pe Merih Demiral pentru că a gesticulat cu degetele un cap de lup - un simbol legat de un grup de extremă dreapta cunoscut sub numele de Lupii Gri - după ce a marcat marţi împotriva Austriei, la Leipzig.
Preşedintele turc Recip Tayyip Erdogan şi-ar fi anulat planurile de a participa la un summit al statelor turcice în Azerbaidjan, pentru a asista în schimb la meciul Turciei din sferturile de finală cu Olanda.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Lupii Gri sunt filiala de tineret a Partidului Mişcării Naţionaliste din Turcia (MHP) - un aliat al Partidului AK al dlui Erodgan -, iar gestul a stârnit o dispută diplomatică.
„În calitate de gazde ale Euro 2024, dorim ca sportul să ne unească", a declarat Ministerul de Externe al Germaniei, anunţând că ambasadorul Turciei a fost convocat, la o zi după ce Turcia a făcut acelaşi lucru cu ambasadorul Germaniei.
Ministerul turc de Externe a declarat că abordarea autorităţilor germane faţă de Demiral a implicat „xenofobie" şi a calificat ancheta UEFA drept „inacceptabilă".
Ministerul a apărat gestul făcut de Demiral ca fiind un simbol istoric şi cultural care nu a vizat pe nimeni.
Demiral însuşi a declarat că a planificat celebrarea deoarece este „foarte mândru că este turc" şi a văzut fanii făcând gestul, aşa că „a vrut să îl facă".
Însă ministrul german de interne, Nancy Faeser, a catalogat gestul drept un simbol al „extremiştilor de dreapta turci", care „nu îşi are locul pe stadioanele noastre".
„Folosirea Campionatului European de Fotbal ca o platformă pentru rasism este complet inacceptabilă", a adăugat ea.
Înfiinţaţi în anii 1960, Lupii Gri au fost implicaţi în violenţele politice dintre militanţii de stânga şi naţionalişti din Turcia, care au provocat moartea a aproximativ 5.000 de persoane în perioada loviturii de stat din 1980.
Simbolul grupului este interzis în Austria, în timp ce salutul lupului nu este interzis în Germania, dar grupul este supravegheat.
În Franţa, organizaţia a fost interzisă complet în 2020, guvernul acuzând-o de „acţiuni extrem de violente" şi „ameninţări extrem de violente".
Societatea israeliană germană, care a descris Lupii Gri ca fiind o ameninţare pentru evrei, precum şi pentru armeni, greci şi kurzi, a cerut autorităţilor germane să urmeze exemplul şi să interzică grupul.
„Superioritatea ideologică a acestor naţionalişti fascişti pune în pericol siguranţa publică", a declarat preşedintele acesteia, Volker Beck.
În Turcia, partidul de guvernământ AK şi aliatul său MHP i-au luat apărarea lui Demiral şi au afirmat că reacţia a fost disproporţionată.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump