- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (09.09.2016, 17:10)
- Andrei Ionascu
FIFA a deschis o anchetă de corupţie şi luare de mită împotriva lui Sepp Blatter şi Jerome Valcke
FIFA a deschis procedurile oficiale împotriva fostului preşedinte Sepp Blatter, fostului secretar general Jerome Valcke şi fostului director financiar Marcus Kattner, acuzaţi de corupţie şi luare de mită, notează The Associated Press.
Urmărește
165 afișări
FIFA a deschis o anchetă de corupţie şi luare de mită împotriva lui Sepp Blatter şi Jerome Valcke (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)
Forul de conducere al fotbalului mondial a dezvăluit, în iunie, faptul că Blatter, Valcke şi Kattner şi-au acordat în mod nemeritat bonusuri în valoare de zeci de milioane de dolari, din profiturile obţinute în urma organizării Campionatului Mondial.
Avocaţi angajaţi de FIFA au precizat că există dovezi în sensul unui "efort coordonat al unor oficiali FIFA de a se îmbogăţi, în perioada 2011-2015". Comisia de Etică a precizat că investigaţia în curs implică fapte de corupţie, luare de mită, primire de cadouri şi bonusuri, conflict de interese şi încălcarea confidenţialităţii.
Potrivit contractelor, Sepp Blatter a primit un bonus în valoare de 12 milioane de franci elveţieni după Campionatul Mondial din 2014, desfăşurat în Brazilia, şi ar fi trebuit să mai încaseze alte 12 milioane de franci elveţieni pentru finalizarea cu succes a mandatului de preşedinte al FIFA, 2015-2019.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Jerome Valcke a primit 10 milioane de dolari, bonus pentru organizarea Campionatului Mondial din 2014, şi mai aştepta alte 11 milioane de dolari pentru organizarea turneului final din 2018, găzduit de Rusia.
Contractul lui Marcus Kattner a fost revizuit în mai 2015, la câteva zile după apariţia unor anchete din partea autorităţilor americane şi elveţiene. Înţelegerea a fost prelungită până în 2023 şi au fost introduse clauze suplimentare, care garantau despăgubiri în caz de reziliere şi indemnizaţii pentru cheltuielile juridice. FIFA a anunţat că prevederile încalcă legea elveţiană.
Sepp Blatter, Jerome Valcke şi Marcus Kattner au fost suspendaţi de către Comisia de Etică şi se vor confrunta cu procedurile penale intentate de către procurorii federali din Elveţia, parte a unei investigaţii de corupţie la nivel mondial. Potrivit investigaţiei interne a FIFA, cei trei oficiali au primit compensaţii în valoare de 81 de milioane de dolari în ultimii cinci ani.
Blatter, în vârstă de 80 de ani, aşteaptă un verdict din partea Tribunalului de Arbitraj Sportiv în cazul apelului său împotriva suspendării pe şase ani, pentru conflict de interese. Cazul vizează o plată autorizată de către Blatter pentru Michel Platini în 2011, în valoare de două milioane de dolari. Platini a fost preşedintele UEFA şi vicepreşedinte al FIFA. Sepp Blatter s-a aflat la conducerea FIFA între 1998 şi 2015.
Jerome Valcke, demis în ianuarie 2016, a fost suspendat timp de zece ani din sport, fiind găsit vinovat de conduită necorespunzătoare privind finanţele FIFA şi distrugere de probe. Blatter, Valcke şi Kattner au negat orice implicare în activităţi ilegale.
Citeşte şi: Legendă a fotbalului german, investigată pentru corupţie în dosarul organizării Campionatului Mondial din 2006
Citeşte şi: Legendă a fotbalului german, investigată pentru corupţie în dosarul organizării Campionatului Mondial din 2006
Citeşte şi: Răzvan Burleanu: Pompiliu Popescu, una dintre ultimele relicve de corupţie şi amatorism în FRF
Citeşte şi: În plin scandal de corupţie, FIFA a dezvăluit ce salariu a avut fostul său preşedinte, Sepp Blatter, în 2015
Citeşte şi: Sepp Blatter a fost audiat de Comisia de Apel de la FIFA, în legătură cu acuzaţiile de corupţie
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 15:44
Cseke Attila, despre demiterea lui Klaus Iohannis: În 35 de ani încă nu am demis niciun preşedinte