Hamilton acuză Arabia Saudită de discriminare. Ce va purta pe cască în semn de protest?

Lewis Hamilton a declarat că nu se simte confortabil să concureze în Arabia Saudită, având în vedere legile represive ale acestei ţări în ceea ce priveşte comunitatea LGBTQ+. Campionul mondial de Formula 1 va purta o cască curcubeu la Marele Premiu de la Jedah.

Urmărește
1935 afișări
Imaginea articolului Hamilton acuză Arabia Saudită de discriminare. Ce va purta pe cască în semn de protest?

Hamilton acuză Arabia Saudită de discriminare. Ce va purta pe cască în semn de protest?

Vorbind înaintea Marelui Premiu din acest weekend de la Jeddah, Hamilton a descris legile ca fiind "terifiante" şi a cerut încă o dată Formulei 1 să facă mai mult pentru a aborda problemele legate de drepturile omului în ţările pe care le vizitează.

Miercuri, o serie de grupuri de apărare a drepturilor omului s-au adresat către Formula 1, acuzând-o că este complice la încercarea de a reface prin sport imaginea Arabiei Saudite, prin faptul că participă la competiţii în această ţară.

Acestea au evidenţiat munca activiştilor pentru drepturile femeilor din ţările arabe, care riscă închisoarea pentru acţiunile lor, Human Rights Watch făcând referire la "represiunea brutală a Arabiei Saudite împotriva disidenţilor paşnici".

Amnesty International a făcut apel la piloţi să aducă în discuţie subiectul, atrăgând atenţia asupra situaţiei dificile a persoanelor LGBTQ+ saudite, care trăiesc într-o ţară în care relaţiile între persoane de acelaşi sex sunt ilegale şi se pedepsesc cu biciuirea sau cu închisoarea.

Formula 1 a atras critici considerabile pentru cursa organizată în Arabia Saudită, iar Hamilton, care a fost un susţinător strident al egalităţii şi diversităţii, a recunoscut că nu s-a simţit în largul său în faţa regimului.

"Mă simt confortabil aici? Nu aş spune că da", a spus el, citat de The Guardian. "Dar nu este alegerea mea să fiu aici, ci sportul a luat decizia de a fi aici".

Hamilton merge la această reuniune, prima care are loc în Arabia Saudită, în contextul unei lupte strânse cu Max Verstappen de la Red Bull, care conduce claamentul Formulei 1 cu opt puncte, cu două etape rămase de disputat.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că se concentrează asupra competiţiei, Hamilton, ca şi în trecut, a insistat asupra intenţiei sale de a juca un rol în încercarea de a-şi folosi influenţa, pentru a face diferenţa acolo unde e posibil.

"Cât timp suntem aici, este important să încercăm să sensibilizăm lumea", a spus el. "În ultima cursă aţi văzut casca curcubeu pe care am purtat-o. O voi purta din nou aici şi în următoarea cursă, în Abu Dhabi, deoarece este o problemă. Dacă cineva vrea, să îşi facă timp să citească care este legea pentru comunitatea LGBT+, este destul de terifiantă. Sunt schimbări care trebuie făcute".

Cuvintele lui Hamilton vor fi receptate ca atacuri pentru autorităţile saudite, care au investit masiv în atragerea de evenimente sportive în ţară şi al căror fond suveran de investiţii a reuşit recent preluarea clubului englez Newcastle United.

Hamilton este una dintre cele mai recunoscute vedete din lumea sportului, iar aceasta este prima dată când vorbeşte atât de direct despre faptul că nu se simte confortabil să concureze într-o anumită ţară din cauza regimului represiv practicat de aceasta.

La ultima etapă din Qatar, unde relaţiile între persoane de acelaşi sex sunt, de asemenea, ilegale, Hamilton a purtat o cască cu curcubeul, în semn de susţinere a comunităţii LGBTQ+, şi va face acelaşi lucru şi în Arabia Saudită.

"Sportul şi noi suntem datori să ne asigurăm că încercăm să sensibilizăm publicul cu privire la anumite probleme pe care le-am văzut, în special în ceea ce priveşte drepturile omului în aceste ţări în care mergem", a spus el.

De asemenea, cvadruplul campion mondial Sebastian Vettel îşi va demonstra sprijinul faţă de cauză, în acest weekend, purtând pantofi decoraţi cu culorile curcubeului. El a organizat joi o sesiune de karting, pe circuit, pentru femeile şi fetele pilot, pentru a-şi arăta solidaritatea cu ele, având în vedere că acestea au primit dreptul de a conduce abia în 2018.

Directorul echipei Williams, Jost Capito, nu va fi prezent la cursă după ce a fost testat pozitiv la Covid-19 înainte de a zbura spre Arabia Saudită şi va rămâne în Marea Britanie.

Sacha Deshmukh, directorul executiv al Amnesty International UK, a salutat poziţia lui Hamilton.

"Este extrem de încurajator să îl vedem pe Lewis Hamilton vorbind astfel despre drepturile femeilor şi ale persoanelor LGBTI din Arabia Saudită", a declarat el. "Intervenţiile de profil înalt precum cea a lui Lewis sunt cele care ajută la anularea unora dintre efectele eforturilor de reface imaginea prin sport a anumitor ţări, ca de exemplu organizarea evenimentelor sportive găzduite de Arabia Saudită, precum Marele Premiu de la Jeddah.

Venind după achiziţionarea Newcastle United, găzduirea unor meciuri de box pe bani mulţi şi a numeroase turnee de golf şi tenis de top, cursa de la Jeddah este în mod clar cea mai recentă încercare a Arabiei Saudite de a spăla din nou prin intermediul sportului dosarul său lamentabil privind drepturile omului."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici