- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iordănescu şi Ţopescu vor ca transferurile sportivilor să fie scutite de impozite şi de TVA
Senatorii Anghel Iordănescu şi Cristian Ţopescu au semnat, ca iniţiatori, o propunere legislativă prin care se modifică Legea educaţiei fizice şi sportului, printre schimbările propuse fiind şi scutirea veniturilor obţinute din transferuri de la plata impozitelor şi a TVA.
Iordănescu şi Ţopescu vor ca transferurile sportivilor să fie scutite de impozite şi de TVA (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)
Propunerea legislativă a fost semnată de 28 de senatori aparţinând grupului independenţilor, PDL, PSD şi PNL şi a fost depusă la Senat în 23 noiembrie 2011.
Iniţiatorii acestei propuneri legislative introduc o serie de modificări ale legii actuale prin care, pe de o parte, se scutesc de la plata impozitului structurile sportive cu personalitate juridică şi se identifică noi surse de finanţare pentru domeniul sportiv, pe de altă parte.
Noul act normativ prevede, astfel, că veniturile obţinute din transferurile sportivilor sunt neimpozabile şi nu fac parte din categoria veniturilor pentru care se datorează TVA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
O altă prevedere stipulează faptul că structurile sportive cu personalitate juridică fără scop lucrativ sunt scutite de impozitul pe profit atunci când utilizează cel puţin 80% din veniturile obţinute din orice sursă, în scopul realizării obiectivelor pentru care au fost autorizate, inclusiv pentru cheltuieli de investiţii şi dotări, precum şi pentru cheltuieli de funcţionare.
Societăţile comerciale sportive pe acţiuni sunt scutite de orice impozite faţă de bugetul de stat şi faţă de bugetele locale pentru activităţi economice legate exlcusiv de obiectul lor social, astfel: 100% pe o perioadă de un an calendaristic de la data aprobării acestei forme de organizare, respectiv data emiterii certificatului de înmatriculare de către registrul comerţului şi 50% pentru încă doi ani calendaristici următori, se stipulează în noul act normativ.
Alte noi prevederi stabilesc faptul că profitul obţinut de societăţile comerciale sportive pe acţiuni din alte activităţi comerciale care este destinat în exclusivitate finanţării activităţilor sportive este scutit de impozit, fiind considerate cheltuieli deductibile fiscal şi acele cheltuieli realizate pentru promovarea şi dezvoltarea activităţilor sportive neprofesioniste.
Proiectul legislativ prevede, totodată, că printre sursele de finanţare ale cluburilor sportive se introduce şi un procent de 20% din încasările realizate din pronosticuri sportive, ca urmare a utilizării de competiţii de gen, pe ramura respecivă, organizate în campionatele naţionale din alte ţări, de federaţiile şi organismele internaţionale, precum şi în "Cupa României".
De asemenea, sunt adăugate şi două noi surse de finanţare ale asociaţiilor judeţene şi ale municipiului Bucureşti, pe ramură de sport, astfel: 0,5% din încasările autorităţilor publice locale, reprezentând taxa pe spectacole şi manifestări sportive şi 0,3% din încasările autorităţilor publice locale, reprezentând taxa de emitere a certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construcţie, întreţinere, reabilitare, modernizare şi dotare a bazelor sportive.
Dacă proiectul legislativ va fi adoptat, sursele de finanţare ale ligilor profesioniste, pe ramuri de sport, vor fi îmbogăţite şi cu un procent de 20% din încasările nete rămase după deducerea taxei asupra jocurilor la sistemele de pronsticuri sportive, organizate cu utilizarea competiţiei sportive profesioniste respective.
În expunerea de motive a actului normativ se precizează că sursele de finanţare ale activităţii sportive sunt din ce în ce mai puţine, iar interesul autorităţilor este tot mai scăzut în sprijinirea sportului.
Iniţiatorii consideră că, în condiţiile în care fondurile de la bugetul de stat sunt în continuă descreştere, este necesară introducerea unor forme de facilităţi fiscale considerate eficiente şi de forurile internaţionale şi neutre din punct de vedere al reglementărilor privind ajutorul de stat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO