Jandarmeria recunoaşte că a folosit spray lacrimogen împotriva suporterilor "U" Cluj

Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca a remis un comunicat, marţi, în care recunoaşte că în timpul evenimentelor de la meciul dintre "U" Cluj şi Steaua a folosit spray lacrimogen împotriva unor suporteri violenţi, deşi iniţial purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anda Pop, negase acest lucru.

Urmărește
490 afișări
Imaginea articolului Jandarmeria recunoaşte că a folosit spray lacrimogen împotriva suporterilor "U" Cluj

Jandarmeria recunoaşte că a folosit spray lacrimogen împotriva suporterilor "U" Cluj (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"În timpul desfăşurării partidei de fotbal dintre echipele FC Universitatea Cluj şi Steaua Bucureşti de pe stadionul Cluj Arena, din data de 25 februarie, a fost identificată, în zona destinată suporterilor echipei gazdă, o persoană ce distribuia materiale pirotehnice. În momentul în care jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au intervenit în zona respectivă pentru extragerea acelei persoane, suporterii au devenit violenţi şi au atacat forţele de ordine, jandarmii fiind nevoiţi să folosească mijloacele specifice aflate în dotare, respectiv spray iritant-lacrimogen. Menţionăm faptul că în zona în care au avut loc altercaţiile nu se aflau copii", se arată în comunicatul instituţiei.

Asociaţia "Şepcile Roşii 1919", care reprezintă interesele fanilor Universităţii Cluj, a formulat, marţi, un protest la adresa Jandarmeriei Române, prin care reclamă folosirea gazelor lacrimogene de către jandarmi, în timpul meciului cu Steaua Bucureşti, din seara precedentă.

Suporterii Universităţii sunt deranjaţi de intervenţia în forţă a jandarmilor, din prima repriză a partidei cu Steaua Bucureşti, de luni seară (scor 0-1), forţele de ordine ajungând să folosească spray lacrimogen după aprinderea unor fumigene pe Cluj Arena.

La finalul partidei, purtătorul de cuvând al Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Anda Pop, a infirmat folosirea gazelor lacrimogene, însă fotografiile şi înregistrările filmate o contrazic, susţin fanii "şepcilor-roşii".

"Asociaţia Şepcile Roşii 1919 îşi exprimă indignarea faţă de reacţia violentă, nejustificată şi ilegală avută de reprezentanţii Jandarmeriei Române la meciul dintre Universitatea Cluj şi Steaua Bucureşti. Pe lângă încălcarea flagrantă a legilor în vigoare (Legea nr. 4 din 2008), reprezentanţii Jandarmeriei au dat încă o dată dovadă de disponibilitate la provocări ce puteau duce la escaladarea violenţei. Un astfel de comportament este intolerabil şi de condamnat şi nu poate avea ca şi consecinţe decât scăderea încrederii în această instituţie", se arată în comunicatul de marţi.

Fanii clujeni cer Jandarmeriei o explicaţie oficială cu privire la motivele recurgerii la gaze lacrimogene împotriva spectatorilor: "Punctul nostru de vedere este susţinut de fotografii şi înregistrări video. Considerăm ca fiind inacceptabil faptul că o instituţie publică face declaraţii oficiale lipsite de adevăr. Pe această cale solicităm Jandarmeriei Române un punct de vedere oficial, faţă de evenimentele care au avut loc şi, în funcţie de răspunsul primit, vom demara acţiuni juridice împotriva institutiei mai sus amintite".

Partida Universitatea Cluj - Steaua Bucureşti a fost întreruptă în minutul 19 pentru aproximativ trei minute, după ce un spectator a pătruns pe teren, iar fanii au aruncat cu torţe pe pista de atletism.

Un spectator a intrat pe teren în minutul 19 şi s-a îndreptat spre Tătăruşanu, însă a fost oprit de oamenii de ordine şi scos în afara spaţiului de joc.

Fanii din tribune au început să arunce cu petarde şi torţe încă din minutul 10, iar forţele de ordine au apelat la gaze lacrimogene pentru a-i linişti.

Portarul Stelei, Ciprian Tătăruşanu, a acuzat usturimi la ochi din cauza gazelor lacrimogene.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici