- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
JOCURILE OLIMPICE 2012: Cifre impresionante, dar impact economic incert
Miliarde investite, peste zece milioane de bilete vândute, sute de mii de locuri de muncă... Guvernul şi organizatorii prezintă cifre pentru a demonstra avantajele economice ale Jocurilor Olimpice de la Londra, însă fără să convingă publicul şi experţii cu adevărat.
JOCURILE OLIMPICE 2012: Cifre impresionante, dar impact economic incert (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Conform promisiunilor oficiale, bugetul Jocurilor Olimpice nu ar trebui să depăşească suma de 9,3 miliarde de lire sterline (aproximativ 11 miliarde de euro), stabilită în 2007, după ce estimările iniţiale erau de patru ori mai mici. Fără să mai socotim cele peste şase miliarde de lire sterline pentru punerea la punct a reţelei de transport din capitala Angliei, se arată într-un material.
Ridicate la rang de prioritate, aceste bugete au fost ferite de rigoarea specifică Regatulului Unit, premierul David Cameron hotărând chiar să dubleze miza pentru a finanţa ceremonia de deschidere, o vitrină pentru miliarde de potenţiali telespectatori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Masacrul din New Orleans, catalogat drept atac terorist; şeful poliţiei confirmă intenţia
-
Franţa îşi pierde influenţa în Africa. Încă o ţară a anunţat retragerea trupelor franceze
-
Transnistria fără căldură şi apă caldă după oprirea gazului rusesc
Londonezii pot deja să constate efectele cheltuielilor prilejuite de JO asupra oraşului lor: transformarea unei părţi a estului Capitalei, remodelată în jurul noului stadion olimpic din Stratford.
O gară ultramodernă a fost deschisă, linii de tren şi de metrou au fost extinse şi modernizate, iar consumatorii se înghesuie de mai multe luni în cel mai mare centru comercial din Europa, inaugurat acolo.
Va fi nevoie de timp până se va şti dacă o "reechilibrare durabilă a metropolei" se va concretiza. Guvernul mizează pe noile infrastructuri pentru a atrage companii importante, dar niciunul din numele dorite, cum ar fi Google sau Microsoft, încă nu şi-a manifestat interesul.
Comitetul de Organizare, Locog, a anunţat că 1.500 de firme din Marea Britanie au avut de câştigat în urma pregătirilor pentru Jocurile Olimpice, valoarea totală a contractelor semnate cu acestea fiind de 7 miliarde de lire sterline.
Samuel Tombs, analist Capital Economics, este însă de părere că economia britanică nu va simţi efecte foarte mari, mai ales pe termen lung, în urma organizării JO. "Este puţin probabil că JO vor duce la prevenirea unei noi încetiniri în procesul de revenire economică, spre finalul anului", a afirmat Tombs.
Estimările cele mai optimiste menţionează crearea a 300.000 de locuri de muncă, însă majoritatea sunt în baza unor contracte temporare, insuficiente pentru ca numărul şomerilor, cel mai mare din ultimii 17 ani, să înregistreze o scădere semnificativă.
Jocurile Olimpice "trebuie să dea un impuls activităţi'. "Dar nu vor avea un efect magic", a spus şi analistul Howard Archer.
În plină austeritate, este nevoie de mai mult pentru a-i entuziasma pe britanici: conform unui sondaj recent publicat de The Independent, 51 la sută dintre ei se gândesc deja că această ediţie a JO nu va compensa banii cheltuiţi.
David Cameron încearcă să îi convingă de faptul că nu va fi cum cred ei, punând accentul pe "moştenirea economică", ceea ce implică răbdare. El a asigurat că evenimentul va atrage 4,5 milioane de turişti în plus în Marea Britanie, în următorii patru ani".
Un boom turistic imediat, în plus faţă de cei aproximativ 400.000 de spectatori aşteptaţi la JO din alte ţări, nu pare însă de actualitate.
"În total, ne aşteptăm la acelaşi număr de turişti străini în această vară ca şi anul trecut", a afirmat David Leslie, purtător de cuvânt al VisitBritain, organism ce se ocupă cu promovarea turismului britanic.
De fapt, turiştii obişnuiţi ar urma să renunţe la o destinaţie olimpică anunţată ca fiind acum prea scumpă, astfel că la 100 de zile de deschiderea JO, în hotelurile din Londra mai sunt destul de multe camere libere. Ceea ce înseamnă că nici particularii care vor să pună la dispoziţia turiştilor casele lor, la preţuri astronomice, recordul fiind semnalat de Evening Standard - o locuinţă din cartierul Chelsea, oferită la închiriat pentru 90.000 de lire sterline pe săptămână, s-ar putea să nu facă o afacere bună în această vară, când vor avea loc Jocurile Olimpice.
(Material realizat de Leila Borat, leila.bolat@mediafax.ro).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO