- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
JOCURILE OLIMPICE 2012: După atentatele din 2005, Londra va avea un dispozitiv impresionant de securitate
Londra va avea pus la punct cel mai impresionant dispozitiv de securitate din ultimele decenii, la Jocurile Olimpice, pentru a evita coşmarul organizatorilor - un eventual atac terorist - şi sub efectul atentatelor din 2005, soldate cu 52 de morţi, se arată într-un material.
JOCURILE OLIMPICE 2012: După atentatele din 2005, Londra va avea un dispozitiv impresionant de securitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
La o zi după ce oraşul Londra a fost desemnat gazdă a competiţiei din 2012, zeci de persoane şi-au pierdut viaţa şi aproxiamtiv 700 au fost rănite în urma a patru atentate cu bombă produse în capitala Angliei.
Pentru perioada Jocurilor Olimpice, autorităţile au încercat să se pregătească pentru toate scenariile posibile: atacuri informatice, incidente în mulţime, revolte, atentate Al-Qaida sau ale republicanilor irlandezi sau chiar probleme legate de vreme.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Peste 40.000 de militari, poliţişti şi agenţi de securitate privaţi şi voluntari vor fi mobilizaţi pentru a proteja Londra, cu susţinerea unei vaste reţele de informaţii. Avioane de luptă, două vase ale marinei, între care şi un port-elicopter staţionat pe Tamisa, dar o baterie de rachete sol-aer se vor afla în zonă pentru a interveni dacă va fi cazul.
Bugetul pentru securitate a fost mărit în decembrie de la 282 la 553 de milioane de lire sterline (662 de milioane de euro).
Însă incidentul de la începutul lunii aprilie, de la celebra cursă de canotaj dintre Universitarea Cambridge şi Universitatea Oxford a amintit că nu există "risc zero": spre stupefacţia generală, un militant a reuşit să intre în apă fără ca forţele de ordine să îl observe şi a provocat o întrerupere a competiţiei.
"Nu putem controla toate riscurile. Dar putem să facem multe pentru a împiedica pe cineva să lanseze un atac sau să perturbe JO, iar de exemplu în cazul unor atentate să minimizăm impactul. Eventualii atentatori solitari sunt cei care vor împiedica persoanele însărcinate cu securitatea să doarmă noaptea", spune Margaret Gilmore, specialistă în probleme de securitate, în cadrul Royal United Services Institute.
Jocurile Olimpice au fost însângerate în trecut de atentate. În urmă cu 40 de ani, JO de la Munchen au fost teatrul unei luări de ostatici care s-a soldat cu moartea mai multor sportivi israelieni. În 1996, o bombă a explodat la Olimpiada de la Atlanta.
Totuşi, securitatea nu ar trebui să strice sărbătoarea londoneză. O îngrijorare care complică puţin misiunea organizatorilor.
"Am hotărât că este mai degrabă, înainte de toate, un eveniment sportiv însoţit de un important dispozitiv de securitate decât o operaţiune de securitate însoţită de un eveniment sportiv", susţine premierul David Cameron.
Jocurile Olimpice încep la 27 iulie, dar operaţiunile de securitate au startul în luna mai, odată cu instalarea unei unităţi speciale a Scotland Yard pe parcursul flăcării olimpice.
Reţeaua de transport este de asemenea obiectul atenţiei autorităţilor: în februarie, serviciile de intervenţie au participat timp de două zile la un vast exerciţiu de simulare a unui atac la metroul londonez, pentru care au fost mobilizate mii de persoane.
"Colaborăm strâns cu serviciile de securitate pentru a ne asigura că vom avea oamenii de care va fi nevoie acolo unde va fi nevoie", spune Mark Evers, responsabil cu JO în cadrul companiei de transport public din Londra.
Însă la Jocurile Olimpice de la Londra nu doar ameninţarea teroristă îngrijorează oficialităţile locale. Vara trecută, la Londra şi în mai multe mari oraşe ale Angliei au avut loc revolte. Şi, deşi poate părea surprinzător pentru ploioasa Anglie, autorităţile pregătesc planuri de urgenţă pentru un eventual val de căldură...
(Material realizat de Leila Borat, leila.bolat@mediafax.ro).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO