Lance Armstrong, acuzat de dopaj de agenţia americană de specialitate. "Nu m-am dopat nicodată!". Ce riscă ciclistul

Agenţia americană antidoping (USADA) a deschis o procedură împotriva septuplului câştigător al Turului Franţei, Lance Armstrong.

Urmărește
212 afișări
Imaginea articolului Lance Armstrong, acuzat de dopaj de agenţia americană de specialitate. "Nu m-am dopat nicodată!". Ce riscă ciclistul

Lance Armstrong (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

USADA le-a trimis o scrisoare lui Armstrong şi altor câteva persoane, formulând împotriva ciclistului noi acuzaţii de dopaj ce vizează perioada în care el a revenit în competiţii, 2009-2010. Agenţia a cerut suspendarea americanului din toate competiţiile de triatlon, noul sport pe care îl practică acesta,  a anunţat, miercuri, Washington Post.

"Am fost anunţat că USADA, o organizaţie finanţată din taxele contribuabililor, dar guverantă de reguli stabilite de ea însăşi, intenţionează din nou să scoată la suprafaţă acuzaţii calomnioase ce datează de mai mult de 16 ani, pentru a mă împiedica să concurez în probele de triatlon şi pentru a mă deposeda de cele 7 victorii în Turul Franţei. Acestea sunt aceleaşi acuzaţii şi aceiaşi martori pe care Departamentul de Justiţie a ales să nu-i urmărească după o investigaţie de doi ani. Aceste acuzaţii sunt fără fundament şi motivate de ură, fiind lansate pe baza unor mărturii cumpărate în schimbul anonimatului şi imunităţii. Deşi USADA invocă o largă conspiraţie, întinsă pe mai mult de 16 ani, eu am fost singurul sportiv acuzat. Nu m-am dopat niciodată şi, spre deosebire de mulţi dintre cei care mă acuză, am concurat în sporturi de rezistenţă timp de 25 de ani, fără întrerupere în performanţă, trecând peste 500 de teste antidoping", a afirmat Armstrong, în vârstă de 40 de ani, în comunicatul postat pe site-ul său.

Washington Post a prezentat o copie a scrisorii de 15 pagini, în care USADA susţine că eşantioanele prelevate de la Armstrong între 2009 şi 2010 sunt "perfect compatibile cu manipulări sanguine, incluzând folosirea EPO şi/sau transfuzii de sânge".

Agenţia susţine că deţine mărturii care demonstrează că Armstrong şi cinci dintre foştii săi colaboratori, printre care medicul italian Michele Ferrari şi managerul echipelor US Postal, Astana şi RadioShack, Johan Bruyneel, au fost implicaţi într-o operaţiune de dopaj, între 1998 şi 2011.

Armstrong a câştigat fiecare ediţie a Turului Franţei între 1999 şi 2005, data primei sale retrageri din activitate. El a revenit în competiţii în 2009, iar în debutul anului următor s-a retras din nou.

În 2005, rutierul a fost acuzat pentru prima dată de dopaj cu EPO de cotidianul sportiv francez L'Equipe, care se baza pe eşantioane de sânge presupuse a-i fi fost recoltate ciclistului în timpul Turului Franţei din 1999.

Armstrong, care a respins acuzaţiile, nu a fost nicioadtă sancţionat pentru dopaj.

În luna februarie, justiţia americană a abandonat o anchetă deschisă în urmă cu doi ani la Los Angeles, în care Armstrong şi alţi ciclişti americani au fost cercetaţi pentru a se stabili dacă au recurs la dopaj în perioada în care au concurat pentru US Postal. USADA a anunţat atunci că nu are de gând să renunţe la propriile investigaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici