- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mirela Paşca, medaliata olimpică şi mondială într-o mână
Undeva în Militari, printre blocurile cenuşii, parcă te surprinde să găseşti o clădire modernă, unde, într-o atmosferă, atât prietenoasă, cât şi profesionistă, se poate face mişcare. Mirela Paşca parcă mai are şi acum pe chip din crisparea de pe vremea când cucerea medalii olimpice şi mondiale.
Mirela Paşca, medaliata olimpică şi mondială într-o mână (Imagine: www.sports.webshots.com)
Mirela Paşca, în vârstă de 35 de ani, povesteşte cu un ton dulce-amar despre perioada în care practica gimnastica de performanţă. Ea destăinuie cu greu şi cu puţină teamă că, atât bronzul la paralele la CM de Paris, cât şi argintul cu echipa la JO de la Barcelona, le-a cucerit doar într-o mână, în stânga, dreapta având-o accidentată. Campionatul Mondial s-a disputat în perioada 15-19 aprilie, iar Jocurile Olimpice între 25 iulie-9 august, ambele competiţii în 1992.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Encode susţine acţiunea lui Elon Musk împotriva transformării OpenAI într-o entitate profitabilă
-
Ion Cristoiu: Anticomunismul – între născociri şi realitate
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
"M-am accidentat cu o săptămână înainte de Paris. Mi-au spus că nu e nimic grav, dar, deşi mă durea, a trebuit să concurez. Am strâns din dinţi de durere, dar am luat medalie atât la CM, cât şi la JO. Mâna mă durea din ce în ce mai rău, ca, în decembrie, după ce am venit din vacanţă, să nu o mai pot mişca deloc. În ianuarie '93 a trebuit să fiu operată de urgenţă. Nu am idee dacă medicul Ioachim Oană sau cei de la federaţie au ştiut cât de grav sunt accidentată, dar, atât la Paris, cât şi la Barcelona, nu se concura cu rezerve, lotul fiind la limită".
Apoi, fosta campioană mai spune că i s-a descoperit o altă afecţiune abia după şase ani, când antrena în Spania.
"Altă accidentare am suferit-o în '91, la un concurs în Anglia, când am rămas înţepenită după un salt. De obicei la lot nu aveam decât o asistentă. Mi-au zis că nu e nimic grav, aşa că am continuat. Ca, peste ani, când antrenam în Spania, să rămân înţepenită din nou, iar, în urma unui control, să mi se spună că de fapt era o fisură la una din vertebre, căpătată la concursul din Anglia".
În 1997, sătulă de ce se întâmplă în România, alege calea exilului, plecând în Spania. "Am plecat pe cont propriu, ce o fi o fi, la «Doamne ajută»! Soluţia salvatoare a venit de la federaţia din Madrid, care îmi oferea un post de antrenor coordonator după rezultatele pe care le-am avut. Însă, aveam nevoie de o simplă hârtie că am activat în România... nu prea am înţeles de ce a fost atât de greu să mi se elibereze, chiar să se încerce să mi se pună piedici, dar asta e, a trecut. Până la urmă, la insistenţele spaniolilor, s-a rezolvat".
În Spania devine antrenoare coordonatoare a echipei de gimnastică a clubului Real Grupo De Cultura Covadonga din Gijon, obţinând rezultate notabile la câteva campionate naţionale ale Spaniei.
Dar problemele din România nu se opresc aici. "Eram în Spania şi auzisem că pot primi rentă viageră. O perioadă nu am primit banii, ba mi se spunea că de fapt nu se dă rentă, ba nu mi se primeau actele... într-un final, s-a rezolvat".
Cu banii strânşi din gimnastică în acele vremuri nu ai fi putut să-ţi cumperi nici măcar o Dacie, spune fosta medaliată olimpică şi mondială. "Bine că am prins postul de antrenoare în Spania, unde se câştigă, cred, de cel puţin de opt ori mai mult decât în România. Acolo, am reuşit, alături de soţul meu, Octavian Romas şi el fost sportiv de performanţă, să ne îndeplinim visul... acela de a strânge bani să construim o sală în care să antrenăm în România. Cătălin, primul copil a crescut cinci ani în Spania, al doilea, Codruţ, s-a născut în România, iar ambii continuă tradiţia familiei în sport".
CV Mirela Paşca:
- s-a născut la 19 februarie 1975 la Baia Mare, iar la vârsta de cinci ani s-a apucat de gimnastică
- a fost specialistă în proba de paralele, câştigând Internaţionalele României în 1990
- la Cupa Mondială din 1990 s-a clasat pe locul doi la paralele şi pe locul trei la sol; în 1990 a devenit campioană europeană la paralele şi s-a clasat pe locul trei la bârnă; la Campionatele Mondiale de la Indianapolis din 1991 a obţinut medalia de bronz alături de echipa României; la Campionatele Mondiale din 1992 s-a clasat pe locul trei la paralele; la Jocurile Olimpice din 1992 a fost medaliată cu argint în proba pe echipe şi s-a clasat pe locul patru la paralele
- În anul 1994 urmează cursurile facultăţii de educaţie fizică şi sport, unde alături de Octavian Romas - fost campion la culturism, fac echipă la gimnastică aerobică
- În anul 1996, devine vicecampioană naţională la proba individuală şi perechi în cadrul primului concurs naţional de gimnastică aerobică organizat în România.
Material de Romeo Chiriac, romeo@mediafax.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:00
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale