- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (12.09.2011, 20:28)
- Ovidiu Vanghele ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oprişan: Dacă vrea gazon pe Naţional Arena, beneficiarul trebuie să mai cheltuie 900.000 de euro
Arhitectura Naţional Arena nu permite ventilaţia şi iluminatul propice creşterii plantelor, astfel că, cel mai probabil, pentru a revitaliza gazonul şi pentru a-l păstra şi folosi într-un ritm normal beneficiarul va trebui să mai cheltuie 900.000 de euro pe un sistem complex, susţine Adrian Oprişan.
Urmărește
1319 afișări
Oprişan: Dacă vrea gazon pe Naţional Arena, beneficiarul trebuie să mai cheltuie 900.000 de euro (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Într-o declaraţie acordată luni după-amiază agenţiei MEDIAFAX, omul de afaceri vrâncean, care deţine mai multe firme specializate în aplicarea de gazon pe terenuri de sport, a precizat că principala problemă a Naţional Arena "a fost, este şi va fi" microclimatul de la nivelul solului.
"Avem exemplul terenului din Frankfurt, care este frate geamăn al arenei din Bucureşti. Ba chiar al nostru este mai deficitar din acest punct de vedere, al ventilaţiei şi microclimatului de la nivelul solului. Ei au ajuns la concluzia că fără acest sistem nu au cum să aibă un gazon performant, aşa că şi-au cumpărat unul", a spus Oprişan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Potrivit acestuia, "sistemul de microclimat" constă într-o reţea de instalaţii care să ajute iarba să facă fotosinteză. Un astfel de sistem costă între 350.000 şi 800.000 de euro, în funcţie de numărul aparatelor folosite, a declarat omul de afaceri vrâncean.
"Acestora li se adaugă costul unor ventilatoare performante, astfel că întreg sistemul ajunge să coste în jur de 900.000 de euro dacă vor să-l cumpere şi o sută de mii de euro dacă îl închiriază de undeva. E musai să dea banii ăştia, altfel beneficiarul nu poate să rezolve cum trebuie problema gazonului", a declarat omul de afaceri.
Oprişan a povestit că, pe lângă problema temperaturii foarte ridicate din luna premergătoare meciului României cu Franţa, arhitectura stadionului care nu permite iluminatul natural al gazonului dar şi faptul că acoperişul a fost ţinut şi închis în această perioadă a făcut ca gazonul să se comporte altfel decât se aşteptau specialiştii.
"Vorbim de o structură de beton care blochează curenţii de aer la nivelul solului, de lipsa penetrării soarelui, de o lipsă de ventilaţie, de un microclimat care nu este propice creşterii plantelor. Ei bine, eu nu am ştiut de existenţa acestui microclimat", a spus Adrian Oprişan.
El a povestit apoi cum a ajuns să fie implicat în povestea gazonului de pe Naţional Arena. Omul de afaceri a precizat că firma sa, Gama Verde, a fost cooptată într-o asociere cu firma Anconi pentru realizarea suprafeţei de joc şi a mai multor sisteme care au legătură cu aceasta. Anconi avea calitatea de subcontractant al antreprenorului general al lucrării al cărei beneficiar era Primăria Capitalei, concernul Max Bogl.
"Interesul meu în acest contract a fost palmaresul, nu profitul. Vă spun sincer că aş fi câştigat foarte puţin din acest contract. Din păcate, până în prezent nu am primit niciun ban", a precizat Oprişan.
Omul de afaceri a povestit că a luat 118.000 de euro pentru lucrările pe care şi le-a asumat în urma asocierii cu Anconi. Partenerii lui au primit însă "un milion şi ceva de lei", însă atât Anconi cât şi Gama Verde au avut de executat operaţiuni speciale "care intră în aria de competenţă a fiecăreia dintre firme".
Din cei 118.000 de euro pe care urma să-i primească de la Max Bogl în cadrul parteneriatului cu Anconi, Gama Verde avea de realizat "substratul suport, drenajul, instalaţia de irigaţie, suprafaţa de rulouri şi rulourile în sine de adus şi de montat", în timp ce alte operaţiuni precum sistemul de încălzire au rămas în sarcina partenerului Anconi.
"Am făcut ce ştiam noi mai bine, respectiv am pregătit şi nivelat substratul de contact. Am ales apoi să merg cu o firmă specializată în gazon, profesionistă, şi am subcontractat, la rândul meu, firma Delta Prati, care face rulouri de gazon şi a montat pe stadioane precum San Siro, Verona, Genova, Vicenza sau Udine. Am mers chiar eu în Italia, cu reprezentanţi ai Max Bogl, care au văzut ce tehnologie şi utilaje folosesc cei de la Delta Prati şi şi-au dat acordul pentru parteneriat", a povestit Oprişan.
El a spus că, la rândul său, a respectat toate deadline-urile astfel încât cele 21 de camioane frigorifice ale Delta Prati, încărcate cu rulouri de gazon să fie gata de montat imediat ce au ajuns în Bucureşti. "Numai transportul a costat enorm, gândiţi-vă că un camion frigorific să vină din Italia la Bucureşti costă peste 2.000 de euro", a completat Oprişan.
"Eu nu am avut interesul să fac profit aici, ci doar un interes de palmares, ca să zic aşa. Nu am reuşit să fructific profituri, nu aş fi avut un câştig deloc mulţumitor aici, satisfacţia era palmaresul", a spus Oprişan, refuzând să spună cât ar fi câştigat după subcontractarea firmei italiene Delta Prati. Un alt motiv pentru care Oprişan spune că a ales firma italiană este acela că Gama Verde, firma sa specializată în gazon, nu are instalaţiile performante de "pozat" rulourile de iarbă pe care compania italiană le deţine.
Omul de afaceri s-a declarat dezamăgit, pe de-o parte, de prejudiciul de imagine suferit şi, pe de altă parte, de faptul că nu şi-a primit încă banii care-i reveneau. Mai mult, subcontractorul Delta Prati a fost deja plătit de firma sa, lucru care creşte cuantumul pagubei din conturile sale.
"Am muncit trup şi suflet, eu personal am avut chiar şi un accident pe Naţional Arena. Trebuia să stau o săptămână internat, dar m-am externat şi m-am întors, şchiopătând, să termin alături de oamenii mei lucrarea la substratul suport pentru ca el să fie pregătit la sosirea gazonului. Am respectat toate termenele şi totul a fost în regulă, însă problema microclimatului, pe care eu nu o cunoşteam şi care nu a apărut nicăieri în contract, a dus la situaţia pe care aţi văzut-o la meciul cu Franţa", a spus Oprişan.
El a detaliat accidentul suferit, precizând că a alunecat pe o gură de canal şi a căzut pe "o mustaţă de fier beton" care i-a perforat fesa stângă, provocându-i o rană de şapte centimetri adâncime.
"Şchiopătând, cu gheaţă la popou, dar am adus în termen totul", a spus Oprişan, precizând că nu merită prejudiciul de imagine şi cel financiar pe care le suferă în prezent.
Adrian Oprişan, fratele preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a precizat că a venit luni la Bucureşti cu o echipă de specialişti "independenţi, neutri", care să facă o serie de analize şi apoi o expertiză pe care să i-o prezinte antreprenorului general al lucrării, Max Bogl, pentru a-l convinge să-i plătească lucrarea.
"Probabil că vom reuşi pe cale amiabilă să recuperăm banii. Dacă nu, vom încerca orice mijloace", a spus Oprişan, evitând să-i ameninţe explicit cu procesul pe ceilalţi parteneri alături de care a fost implicat în construcţia Naţional Arena.
Omul de afaceri vrâncean nu a exclus nici varianta în care a fost victima unui "complot", bănuind că problema microclimatului i-a fost ascunsă iniţial pentru a putea fi apoi "găsit vinovat" pentru situaţia gazonului, însă a evitat să numească posibilii autori. În apărarea sa, Oprişan spune că a făcut, în incinta Naţional Arena dar în afara stadionului propriu-zis, o pepinieră de gazon din acelaşi sortiment cu cel instalat înaintea meciului România - Franţa, care, în mediul natural, s-a dezvoltat perfect.
"Puteţi să mergeţi să le vedeţi. Se vede veselia acelor plante, diferită de tristeţea celor crescute înăuntru, în stadion. Acelea sunt dovada că eu mi-am făcut treaba la virgulă, am respectat contractul şi nu mi se pare normal să trec prin ce trec acum", a spus Oprişan.
Întrebat, cu aceeaşi ocazie, de precedentul din meciul cu Danemarca, jucat "în dunele de pe Stadionul Naţional Lia Manoliu", Oprişan a spus că şi cu acea ocazie a avut ghinion.
"Nici atunci n-a fost vina mea. Acolo a fost un altfel de contract, mult mai mic, dar ghinionul a fost tot al meu. Vremea nu a fost nici atunci în favoarea noastră", a spus Oprişan.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul