Scrisoarea lui Marius Vizer pentru familia divizată a judoului: "S-au călcat în picioare realizările şi tradiţia judoului românesc!". Portretul preşedintelui ideal, în ce condiţii va continua să fie "trup şi suflet" alături de FRJ, cauzele declinului şi idei de redresare

Lumea judoului se pregăteşte de o săptămână fierbinte. Miercuri, pe 14 decembrie, este convocată o Adunare Generală extraordinară, cerută de 99 de structuri afiliate la FRJ, prin care se doreşte acordarea unui vot de neîncredere actualei conduceri federale.

Urmărește
912 afișări
Imaginea articolului Scrisoarea lui Marius Vizer pentru familia divizată a judoului: "S-au călcat în picioare realizările şi tradiţia judoului românesc!". Portretul preşedintelui ideal, în ce condiţii va continua să fie "trup şi suflet" alături de FRJ, cauzele declinului şi idei de redresare

Dacă moţiunea trece, întregul Comitet Director este demis, inclusiv preşedintele, iar în termen de 30 de zile ar trebui să aibă loc o Adunare Generală de alegeri, conform statutului FRJ. Între timp, din câte se pare, preşedintele Florin Lascău deja s-a retras. Dacă moţiunea nu trece, atunci unul dintre vicepreşedinţi va conduce fedaraţia până în aprilie 2017, când erau oricum programate alegeri generale.

Înaintea acestei săptămâni decisive, Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, omul care a susţinut judoul românesc mai mult decât a făcut-o oricine, a trimis o scrisoare deschisă familiei judoului românesc, scrie ProSport.

Mesajul e construit pe câţiva piloni puternici, meniţi să susţină o stare de normalitate într-un sport care a adus României medalii şi a făcut un bun PR ţării pe toate meridianele: chemarea la unitate, renunţarea la interesele de grup în beneficiul judoului, dar... şi atenţionarea din final: "sper să aveţi maturitatea şi înţelepciunea să puneţi pe prim plan interesele FRJ şi nu ale unor persoane individuale sau unor grupuri de interese... În aceste condiţii, voi fi în continuare trup şi suflet alături de judoul românesc!”.

1964 este anul în care judoul a devenit sport olimpic

La ce se referă fostul campion orădean în pasajul de final? Vizer nu o spune explicit însă comunică subtil faptul ultimii doi preşedinţi, pe care i-a susţinut cu toată puterea sa, au călcat constant pe bec şi au adus un prejudiciu de imagine judoului românesc. Povesteşte pentru ProSport un personaj important din sportul românesc: "Vizer e dezamăgit. Ultimii doi preşedinţi ai FRJ au făcut cheltuieli nejustificate din bugetul federaţiei, iar el i-a ajutat enorm. O face pur din patriotism. Vrea ca judoul românesc să impresioneze din nou în anii ce vin. Chiar dacă e la Tokyo unde e atent la fiecare pas al judoului japonez - disciplină esenţială în programul ediţiei olimpice din 2020 -, sau chiar dacă aterizează în Egipt, unde încearcă să asigure un climat propice performanţei acestui sport, Vizer se uită cu un ochi şi la ce se întâmplă în România. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că poziţia pe care o deţine - preşedinte al forului internaţional - îl face cu atât mai mult să-şi direcţioneze din energie şi idei spre marea lui iubire, judoul românesc".

Stimaţi colegi şi iubitori ai judoului românesc,

Având în vedere că s-a încheiat un ciclu olimpic de succes pentru sportul nostru la Rio, că suntem la sfârşit de an şi că preşedintele actual al Federaţiei Române de Judo (FRJ), Florin Lascău, s-a retras, aş dori să vă transmit câteva gânduri care să contribuie la destinul judoului românesc, destin pe care l-am servit ca antrenor alături de voi, mai apoi ca fondator şi susţinător al clubului de judo Liberty Oradea (care în anul 1999 a câştigat Cupa Campionilor Europei pe echipe) şi, ulterior, ca preşedinte al FRJ (actualmente preşedinte de onoare al FRJ).

În calitatea de preşedinte al Uniunii Europene de Judo (UEJ) şi preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo (FIJ) am sprijinit judoul românesc în conformitate cu etica şi principiile sportului nostru şi a codului deontologic care se impunea. În calitate privată am susţinut FRJ de câte ori a fost nevoie. Din momentul în care am înfiinţat clubul de judo Liberty şi până astăzi nu mi-am însuşit niciodată vreun venit sau vreun beneficiu din sportul care m-a consacrat, ci, dimpotrivă, am investit privat milioane de dolari în proiectele de dezvoltare şi sociale ale judoului românesc, european şi internaţional. Tocmai de aceea am avut mereu libertatea de exprimare în cadrul organizaţiei pe care o reprezint pe plan mondial, la fel şi în toate organizaţiile şi nivelurile de structură ale sportului mondial. Întotdeauna am trăit pentru sport şi nu din sport. Sper să îi inspir şi pe alţi lideri în sport la toate nivelurile.

Ştiu că de cele mai multe ori nu vă este uşor, am trăit împreună cu mulţi dintre dumneavoastră momente dificile, dar şi clipe frumoase.

Casa dumneavoastră în sport este Federaţia Română de Judo; de la cel mai tânăr copil practicant şi până la cel mai înţelept veteran, fiecare reprezintă o cărămidă din casa numită FRJ. Este casa noastră, a tuturor, şi trebuie să o administrăm şi apărăm cu cinste. Atunci când FRJ nu mai este credibilă, vă asigur că şi dumneavoastră, toţi, v-aţi pierdut credibilitatea pe plan naţional şi internaţional, iar consecinţele vor fi automat un buget redus, sponsori care nu mai vin şi o medie care nu mai este interesată. Cam în această situaţie aţi reuşit unii să aduceţi federaţia la momentul actual. Cauze: lipsa de management şi transparenţă din anumite perioade, corelate cu izbucnirea unui conflict între domnii Bălgrădean şi Bercean care au transformat FRJ într-un câmp de bătălie al intereselor personale şi al egoului, fără să ţină cont de toate realizările acestei federaţii şi fără respect faţă
de ceea ce au creat pionierii judoului românesc şi toţi aceia care au contribuit într-un fel sau altul la susţinerea şi dezvoltarea judoului românesc.

S-au călcat în picioare realizările şi tradiţia judoului românesc care au fost clădite cu eforturile şi sacrificiile atâtor generaţii şi care sunt convins că asistă consternaţi la această tragedie.

În acest moment, FRJ este divizată în două sau chiar mai multe grupări cu lipsă de viziune, traiectorie şi strategie. În aprilie urmează să aibă loc alegeri pentru conducerea federaţiei, perioadă până la care mai sunt 3 luni şi chiar nu înţeleg disperarea de a avea alegeri anticipate prin vot de neîncredere faţă de actuala conducere a federaţiei, care, probabil că nu este infailibilă, dar nu a făcut decât să pună în aplicare o hotărâre a Ministerului Tineretului şi Sportului prin care un sportiv poate fi decontat de către un singur club.

Această decizie a generat nemulţumiri datorită faptului că a lezat interesele anumitor structuri care au practicat dubla şi tripla legitimare la aceeaşi categorie de vârstă. Consider că asocierile pot avea loc între cluburi pe direcţie ierarhică de vârstă. Consider, de asemenea, că FRJ în momentul actual poate să îşi revină doar printr-o poziţie şi o strategie înţeleaptă a tuturor membrilor, în care noul preşedinte să fie unul neutru, sa nu provină din niciuna dintre grupările actuale. În primul rând, noul preşedinte trebuie să fie capabil să atragă fonduri suplimentare, pe lângă cele de buget, către FRJ, să aibă în spate o medie puternică ce trebuie să redea credibilitatea şi să promoveze judoul românesc pe plan naţional şi internaţional, să fie o persoană de notorietate, cu veleităţi de manager, cu viziune şi strategie transparentă, productivă şi imparţială. Este unica soluţie de a reuni membrii federaţiei şi de a aduce organizaţia pe un drum respectabil, de a deveni o federaţie solidă, credibilă, care să contribuie la consolidarea reformelor pentru dezvoltarea şi promovarea întregului sport românesc.

Sper să aveţi cu toţii maturitatea şi înţelepciunea să puneţi pe primul plan interesele FRJ şi nu ale unor persoane individuale sau grupuri de interese şi să optaţi pentru o cale dreaptă. În aceste condiţii voi fi în continuare trup şi suflet alături de judoul românesc, cel care m-a consacrat şi căruia îi voi fi mereu devotat.

Vă doresc tuturor sărbători fericite, la mulţi ani şi un An Nou cu realizări şi împliniri pe toate planurile!

Marius Vizer

CONTEXT

Sfârşitul anului trecut: FRJ, condusă de Doru Sapta, datorii de peste 200.000 de euro

La finele anului 2015, Federaţia Română de Judo intrase într-un impas major. Managementul defectuos al vechii conduceri - preşedinte Doru Sapta şi secretar general Alexandru Bălgrădean - a dus la acumularea unor datorii de peste 200.000 de euro. Cei doi şi-au dat demisia, iar conducerea FRJ a fost preluată, prin votul AG, de Florin Lascău. Pentru a putea beneficia de buget pe 2016, FRJ a fost obligată la finele anului trecut să achite o parte dintre datorii, banii trimişi cu generozitate de Marius Vizer.

În 2016, datorită noului management, datoria a scăzut considerabil, urmând ca în 2017, conform estimărilor, să se stingă definitiv. Nu a fost însă de ajuns pentru a reuni o lume ce era deja divizată.

De ce a fost iniţiată moţiunea de cenzură? Cluburile îi reproşează lui Florin Lascău că s-a rupt de oamenii judoului şi că a luat decizii ”ciudate” (numirea şefului arbitrilor, demiterea secretarului general Gigi Savu, în timpul unei competiţii pe care tocmai acesta o organiza, retragerea lui Florin Bercean din postura de antrenor coordonator pe toate loturile, inclusiv masculin, şi menţinerea lui doar la feminin, scoaterea dublei legitimări după ce a lăsat cluburile să plătească taxele la FRJ pentru... dubla legitimare). Povesteşte pentru ProSport, sub protecţia anonimatului, un antrenor de judo.

"Există o tabără a <<disperaţilor>>, aşa îi spunem noi, grupul condus de Florin Bercean, omul care îndeamnă la revoltă. Frustrarea lui provine din faptul că el nu mai reuşeşte să performeze cu sportivii săi cum o făcea înainte şi acum are derapaje de tot felul, scăpări care nu caracterizează un om de judo. Demersurile lui Florin Bercean sunt generate de faptul că va candida la preşedinţia federaţiei, propus de cei care au iniţiat moţiunea de cenzură", spune sursa ProSport.

Până să se liniştească apele în familia judoului, campionii actuali îşi arată susţinerea faţă de Marius Vizer. Personaj charismatic, Daniel Natea, aur la Grand Pixul de la Abu Dhabi, din octombrie şi participant la JO de la Rio, şi-a declarat sprijinul pentru un judo curat, fără scandaluri, în linia recomandată şi preşedintele FIJ. Şi alţi nenumăraţi campioni au aceeaşi viziune.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici