- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Show în fotbal. Cum reuşeşte un club din Salonic să umple tribunele de spectatori. IMAGINI spectaculoase, surprinse de reporterii ProSport
Liga 1 trece printr-o perioadă proastă şi nu doar din punct de vedere fotbalistic. Meciurile din primul eşalon fotbalistic de la noi adună tot mai puţini spectatori, mai ales după desfiinţarea Rapidului, a Petrolului, după dispariţia lui ”U” Cluj din fotbalul mare şi după ce galeriile au părăsit Steaua. Problema lipsei spectatorilor este explicată, uneori, chiar prin dispariţia galeriilor. Grupurile de suporteri pătimaşi care se strâng în peluze adună, prin entuziasmul lor, şi suporterii... normali.
ProSport: PAOK Salonic, clubul care depinde de ultraşi: ”Torţele sunt ilegale, dar necesare. Cetăţenii vin la stadion pentru show-ul pe care îl facem noi!”. Cum pot fi aplicate în Liga 1 metodele grecilor de a face spectacol în tribune (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)
”Cetăţenii”, aşa cum îi denumesc ultraşii. Rolul galeriilor în această ecuaţie este de puţine ori recunoscut de către cluburile din România, cluburi care de cele mai multe ori au acuzat, prin vocea patronilor sau prin cea a preşedinţilor, faptul că galeriile produc doar pagube. Amenzi pentru show-urile pirotehnice, stadioane suspendate în urma scandărilor rasiste sau după ce ultraşii s-au bătut cu forţele de ordine, toate aceste argumente au fost folosite în ultimii ani de oficialii cluburilor pentru a denigra ultraşii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
În acest context, ProSport a vizitat în urmă cu o săptămână un club de fotbal din Europa care încă trăieşte doar datorită relaţiei cu suporterii săi. Şi nu cu orice suporteri, ci cu partea dură a acestora, cu ultraşii. Am discutat cu membrii Gate 4, peluza care are renume european prin prisma faptului că găzduieşte unii dintre cei mai vocali, dar şi mai violenţi suporteri. Pe parcursul a trei zile, am discutat în Salonic şi cu oficiali ai clubului, dar şi cu jurnalişti locali pentru a înţelege mai bine rolul ultraşilor în viaţa clubului. Şi, pentru a simţi pe propria piele puterea galeriei lui PAOK, ProSport a asistat la unul dintre cele mai importante jocuri din prima ligă a Greciei, PAOK Salonic - Olympiakos, partidă care a început cu un show pirotehnic de proporţii.
Torţele sunt interzise, dar atrag ”cetăţenii” pe stadion
Cum este posibil ca un stadion întreg să fie aprins? Am aflat că, în ciuda a ceea ce crede majoritatea, torţele nu sunt legale nici în Grecia. Aproape de fiecare dată sunt ascunse şi introduse pe ascuns în peluză. Dar de cele mai multe ori ultraşii vorbesc cu clubul. ”Le spunem ce vrem să facem, aşa cum a fost în 2014 cu Olympiakos când am făcut cercul de foc. Ei ştiu că vor plăti amenzi, dar câştigă mai mult din prezenţa oamenilor pe stadion. Cei mai mulţi spectatori pentru asta vin, pentru cântecele noastre, pentru torţele noastre, pentru nebunia noastră. În cazul ăla, cu OLY, a fost şi un specialist în pirotehnie şi totul a fost OK. Bine, în meciurile din Europa nu avem voie, ştim că amenzile sunt uriaşe acolo şi ne pot suspenda stadionul”, spune un fan al echipei pentru ProSport.
Şi PAOK plăteşte. Potrivit informaţiilor pe care le are presa din Salonic, amenzile pentru spectacolele cu torţe sunt cam de 10.000 de euro pe meci. Nimeni nu se plânge, nimeni nu le cere celor din Gate 4 să renunţe la ele, ba dimpotrivă. Mai jos este un exemplu în care clubul a contribuit la spectacol. În 2014, tot la un meci cu Olympiakos, fanii au pus la punct ceea ce s-a răspândit rapid pe forumurile suporterilor drept ”The Ring of Fire”. Toumba a fost aprinsă la începutul meciului de sute de torţe.
Există totuşi o luptă constantă a celor din Federaţie pentru a stopa huliganismul, pentru a ţine sub control fanii. Şi federalii se folosesc de frica celor din conducerea cluburilor. Noi reguli impuse la Atena spun că dacă torţele ajung pe teren, arbitrul trebuie să oprească jocul. Dacă torţele ajung pe iarbă de trei ori, meciul e oprit şi echipa gazdă pierde cu 3-0.
Citeşte continuarea pe ProSport.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO