Violenţe la Kiev. INTERVIU cu cel mai cunoscut ucrainean din sportul românesc: "Nu vreau să mai văd morţi şi răniţi"
Joi dimineaţă, cu puţin timp înainte de ora locală 9, violenţele au reînceput în centrul Kievului. Conform presei occidentale, bande de tineri înarmaţi cu topoare, cuţite, bare şi scuturi de oţel, asimilaţi protestatarilor care cer demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, au atacat forţele de ordine, provocând intrarea în scenă a trupelor speciale Berkut.
Violenţe la Kiev. INTERVIU cu cel mai cunoscut ucrainean din sportul românesc: "Nu vreau să mai văd morţi şi răniţi"
În urma focurilor de armă automată, zeci de răniţi au fost căraţi în afara zonei de conflict pe tărgi improvizate, în timp ce alte zeci de corpuri - 35 de morţi în 4 locaţii diferite, potrivit diferitelor relatări - au fost întinse pe caldarâm şi acoperite cu pături şi prelate . Bilanţul de astăzi se adaugă celor 25 de morţi şi sutelor de răniţi din incidentele de marţi seară.
În Rusia, ţară acuzată de liderii americani şi europeni că sprijină regimul Ianukovici, sportivii ucraineni aflaţi în Satul Olimpic de la Soci au arborat drapelul ţării, cu panglici negre de doliu cusute. Mai mulţi reprezentanţi ai Ucrainei s-au retras deja de la Jocurile Olimpice în semn de protest faţă de înăbuşirea în sânge a protestelor de la Kiev.
În acest context, ProSport a stat de vorbă cu cel mai cunoscut ucrainean din sportul românesc pentru a dezbate tot ce se întâmplă la Kiev. Călit în sportul sovietic cu crosă şi puc, şi venit la Bucureşti din 1999, la Rapid, hocheistul Evgheny Pisarenko (34 de ani, 1,92 m, 95 kg) a patinat mai bine de un deceniu pentru Steaua, grupare cu care a câştigat patru titluri (2002, 2003, 2005 şi 2006) şi cinci cupe (2002, 2005, 2006, 2009, 2012). Căsătorit cu o româncă, Alina, Pisarenko joacă în prezent la Corona Braşov şi e primul străin naturalizat din naţionala României de hochei pe gheaţă. A legat nenumărate prietenii cu români şi îşi împarte timpul pe ruta Bucureşti-Braşov-Kiev. Aflat în Ungaria, la Dunaujvaros, pentru meciul din Liga Mol, Dab Docler – Braşov, fundaşul cu o statură impresionantă a răspuns la al doilea apel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Databricks, compania de date şi AI în spatele căreia se află Ion Stoica şi Matei Zaharia, a obţinut o finanţare de peste 5 mld. dolari de la fonduri precum Blackstone, Apollo Global Management şi Blue Owl Capital. Acordul vine în paralel cu o rundă de finanţare de la investitori de 10 mld. dolari, care a ridicat valoarea companiei la 62 de mld. dolari
-
Preşedintele Xi laudă relaţiile economice dintre China şi UE înainte de revenirea lui Trump
-
Pete Hegseth, propus de Trump pentru Pentagon, în faţa unui vot tensionat în Senat
-
Starbucks impune o nouă regulă în cafenele: Cumpără ceva sau pleacă
Salut, Evgheni. Ce mai faci?
Sunt în Ungaria, cu Corona, avem meci diseară, la ora 19:00, cu Dab Docler.
„Sunt un ucrainean îndrăgostit de România şi un român îndrăgostit de Ucraina” e auto-caracterizarea pe care o făceai într-un interviu ProSport din urmă cu doi ani. E valabilă şi acum?
E valabilă şi acum. Bănuiesc de ce m-ai sunat...
Presupun că eşti conectat la tot ceea ce se întâmplă în ţara ta. Cât de mult te afectează?
E dezastru, nu trebuia să se ajungă până aici, la un război civil. Nimeni nu ştie cum a fost provocat tot acest haos, nimeni nu ştie unde-i dreptatea.
Tu unde zici că e?
E undeva pe la mijloc. Pentru că nu trebuia să se treacă la violenţe, la clădiri ocupate, incendiate. Toată lumea a înţeles că e nevoie de o schimbare, dar acum tuturor le e frică de ce se întâmplă pe străzi. Ideea e că sunt doar grupuri de radicalişti care provoacă incidentele, care adoptă violenţa. Nu toţi cei de pe stradă sunt aşa.
Şi din cine sunt formate aceste grupuri?
Sunt mai multe la mijloc. Oamenii au fost trimişi special să provoace. Au fost susţinuţi şi financiar, şi logistic! De unde bani să vină să stea pe străzi, ba chiar să aibă, am auzit, şi arme!
Şi cine i-a trimis?
(Tace) ...
Crezi că fac parte şi din galeriile echipelor de fotbal?
Posibil.
Ştiu că ai rude şi prieteni în Kiev. Ai mai vorbit cu ei?
Da, tot timpul. Şi aştept să mă duc şi eu acolo cât mai repede. Noi nu avem cum să ne conturăm de afară o imagine pentru că fiecare canal media prezintă subiectul din diferite unghiuri de abordare. Dacă mă uit la Euronews, văd ceva. Dacă dau pe CNN, sesizez o altă realitate. Dacă mut pe canalele ucrainene e altceva.
La ce te referi?
La faptul că nici presa nu poate cuprinde sau nu poate înţelege tot backgroundul evenimentului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO