- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- AMSTERDAM, (17.09.2016, 07:45)
- Alin Motogna
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A fost descoperit pulsarul cu cea mai mică viteză de rotaţie de până acum
Pulsarii sunt unele dintre cele mai spectaculoase obiecte din Univers, doarece au mase asemănătoare cu cea a Soarelui, diametre de doar câţiva kilometri şi se învârt în jurul propriei axe de câteva ori într-o secundă, însă astronomii au descoperit unul care se roteşte doar o dată la 6,67 ore.
Urmărește
1876 afișări
A fost descoperit pulsarul cu cea mai mică viteză de rotaţie de până acum
Savanţii susţin că vor trebui să monitorizeze în continuare razele X emise de acest obiect comisc pentru a determina cu exactitate motivul încetinirii rotaţiei sale, scrie Descoperă.
Pulsarul, cunoscut sub numele ,,1E 161348-5055" sau ,,1E 1613", este un obiect compact aflat în centrul lui RCW 103, o reminiscenţă a unei supernove aflate la aproximativ 10.000 de ani-lumină faţă de sistemul nostru solar. Deşi astronomii sunt siguri că structura identificată este un pulsar (o stea neutronică ce emite pulsaţii de unde radio în timp ce se roteşte), ei nu pot explica motivul pentru care obiectul se roteşte cu cea mai mică viteză detectată până acum în cazul unui corp cosmic de acest tip.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În momentul de faţă, experţii iau în considerare două teorii: 1E 1613 orbitează în jurul unei stele, iar ceea ce vedem este efectul combinat produs de cele două structuri sau există un mecanism care încetineşte rotaţia normală a pulsarului. Un posibil indiciu luat în calcul de astronomi este explozia scurtă de raze X produsă la nivelul pulsarului, pe care astronomii au identificat-o în luna iunie a acestui an. Specialiştii susţineau atunci că sursa detonaţiei este similară cu un magnetar, un tip de pulsar având un câmp magnetic de câteva sute de milioane de ori mai puternic decât cel al Terrei.
Oamenii de ştiinţă olandezi exclud posibilitatea ca pulsarul identificat să fie un magnetar, deoarece aceste obiecte cosmice se rotesc în jurul propriei lor axe o dată la aproximativ 10 secunde. Cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam susţin, însă, că rotaţia lui 1E 1613 este încetinită de materia rezultată în timp ce supernova în centrul căreia se află este afectată de câmpul magnetic al pulsarului.
,,Vom continua să monitorizăm sursa razelor X, pentru a determina cu exactitate motivul pentru care rotaţia este încetinită. Vom vontinua să o observăm în spectrul infraroşu, pentru a căuta orice dovadă a existenţei acestei materii şi a determina posibilitatea de a o regăsi pe banda milimetrică", susţine Nanda Rea, cercetător la Universitatea din Amsterdam.
Sursa: http://bit.ly/2c7OmC1.
Citeşte şi: Reuşită istorică a NASA. Este pentru prima dată când procesul a putut fi realizat în spaţiul cosmic
Citeşte şi: NASA a făcut un anunţ istoric în urma descoperirilor făcute recent cu ajutorul telescopului Kepler
Citeşte şi: Ultraviolete şi incandescenţă. NASA a difuzat imagini spectaculoase din timpul unei erupţii solare - VIDEO
Citeşte şi: Aplicaţii care arată dacă un avion are întârziere din cauza vremii, la un concurs NASA desfăşurat la Cluj
Citeşte şi: Reuşită istorică a NASA. Este pentru prima dată când procesul a putut fi realizat în spaţiul cosmic
Citeşte şi: NASA va utiliza mini-navete în cadrul flotei de vehicule spaţiale care vor aproviziona ISS
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe