- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (12.06.2013, 16:53)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Agenţia Europeană a Medicamentului analizează raportul risc-beneficiu al unor contraceptive
Comitetul de farmacovigilenţă pentru evaluarea riscului al Agenţiei Europene a Medicamentului analizează raportul risc-beneficiu în cazul contraceptivelor combinate, un răspuns legat de acest subiect urmând să fie făcut public la şedinţa din iulie, potrivit preşedintelui ANM, dr. Marius Savu.
Urmărește
1283 afișări
Agenţia Europeană a Medicamentului analizează raportul risc-beneficiu al unor contraceptive (Imagine: Mediafax Foto)
"Evaluarea contraceptivelor orale combinate de generaţia a treia şi a patra de către Agenţia Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency = EMA) a fost demarată la iniţiativa Franţei, pentru a se stabili necesitatea restricţionării utilizării acestor medicamente la femeile care nu pot folosi alte contraceptive orale combinate. Franţa a făcut această solicitare în contextul unor iniţiative recente de reducere a utilizării contraceptivelor orale combinate de generaţia a treia şi a patra de către femeile franceze, în favoarea utilizării contraceptivelor orale de generaţia a doua", s-a arătat într-un comunicat din 15 februarie 2013 al Agenţiei Europene a Medicamentului .
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Un răspuns al Comitetului de farmacovigilenţă pentru evaluarea riscului (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee = PRAC) legat de contraceptivele orale combinate de generaţia a treia şi a patra va fi făcut public în luna iulie, a precizat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), dr. Marius Savu.
Agenţia Europeană a Medicamentului a demarat o reevaluare a mai multor contraceptive hormonale autorizate în Uniunea Europeană. Contraceptivele hormonale combinate conţin două tipuri de hormoni, un estrogen şi un progestativ, iar analiza priveşte toate contraceptivele care conţin următoarele progestative: clormadinonă, desogestrel, dienogest, drospirenonă, etonogestrel, gestoden, nomegestrol, norelgestromin şi norgestimat.
Reevaluarea acestor contraceptive a fost solicitată de autoritatea competentă franceză în domeniul medicamentului (Agence nationale de securité du medicament et des produits de santé = ANSM), ca urmare a îngrijorărilor apărute în Franţa cu privire la riscul de apariţie a tromboembolismului venos (TEV, respectiv formarea de cheaguri de sânge în vene).
Potrivit EMA, se cunoaşte faptul că riscul de apariţie a tromboembolismului venos asociat utilizării contraceptivelor hormonale combinate depinde atât de nivelul de estrogen, cât şi de tipul de progestativ conţinut. În condiţiile unui risc global scăzut asociat utilizării acestor medicamente, unele progestative prezintă un grad de risc cunoscut mai mare comparativ cu cel asociat progestativului levonorgestrel.
EMA va proceda la evaluarea tuturor datelor disponibile privitoare la riscul de apariţie tromboembolismului venos asociat utilizării acestor contraceptive şi va formula o opinie asupra necesităţii modificării recomandărilor de prescriere pe întreg teritoriul UE.
Analiza va urmări şi riscul de apariţie a tromboembolismului arterial (formarea de cheaguri de sânge în artere, care pot duce la accident vascular sau infarct miocardic). Acest risc este foarte scăzut, nefiind în prezent cunoscut ca mai mare la vreun anumit tip de progestativ.
Evaluările precedente ale EMA cu privire la contraceptivele orale combinate au concluzionat că riscul absolut de apariţie a tromboembolismului venos asociat utilizării acestor medicamente este scăzut, informaţiile despre medicament furnizând date detaliate cu privire la siguranţă şi managementul riscului.
Contraceptivele hormonale combinate aflate în curs de reevaluare sunt numite şi contraceptive "de generaţia a treia" sau "generaţia a patra" şi sunt disponibile sub formă de comprimate, plasturi transdermici sau inele vaginale.
Cu excepţia medicamentelor Zoely (acetat de nomegestrol/estradiol), Ioa (acetat de nomegestrol/estradiol) şi Evra (norelgestromin/etinilestradiol), autorizate centralizat, toate celelalte contraceptive combinate sunt autorizate pe teritoriul UE prin procedură naţională.
Stadiul final al acestei proceduri de evaluare îl constituie adoptarea de către Comisia Europeană a unor măsuri armonizate, a căror implementare în toate statele membre este obligatorie.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:36
Peste 70.000 de români din diaspora au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 12:34