Ar fi dat un regat pentru un cal, însă a ajuns îngropat sub o parcare anonimă. Scheletul lui Richard al III-lea, autentificat cu testele ADN - FOTO

Rezultatele unor teste ADN au confirmat luni, la peste trei ani de la începerea anchetei, că scheletul descoperit sub o parcare din oraşul Leicester din Anglia aparţine într-adevăr regelui Richard al III-lea, ultimul monarh din dinastia Plantageneţilor şi al casei de York, decedat în 1485.

Urmărește
1286 afișări
Imaginea articolului Ar fi dat un regat pentru un cal, însă a ajuns îngropat sub o parcare anonimă. Scheletul lui Richard al III-lea, autentificat cu testele ADN - FOTO

Scheletul lui Richard al III-lea (Imagine: Universitatea din Leicester )

Scheletul fostului monarh britanic a fost descoperit îngropat sub cimentul unei parcări din Leicester, informează lefigaro.fr.

După o anchetă care a durat mai bine de trei ani, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leicester au dezvăluit, luni, faptul că scheletul descoperit la sfârşitul verii trecute, în acest oraş din centrul Angliei, aparţine într-adevăr regelui Richard al III-lea.

Rezultatele testelor ADN au fost anunţate în cadrul unei conferinţe de presă. Numeroase elemente i-au determinat pe cercetători să afirme că osemintele, în special un craniu ce prezenta urme de violenţă, sunt cu adevărat cele ale ultimului rege din dinastia Plantageneţilor, decedat în 1485, la vârsta de 32 de ani.

Învins de dinastia Tudorilor în bătălia de la Bosworth, care a pus capăt Războiului celor Două Roze (dintre susţinătorii Casei de Lancaster şi cei ai Casei de York), imaginea lui Richard al III-lea a rămas pentru posteritate ca cea a unui monstru, imortalizat de William Shakespeare, însă această reputaţie a lui este considerată de istorici ca fiind eronată. La mortea lui, corpul său ar fi fost expus pe străzile din Leicester. Locul în care a fost înmormântat a rămas necunoscut şi a făcut subiectul multor speculaţii de-a lungul secolelor. Anumiţi istorici au crezut că trupul său neînsufleţit a fost aruncat într-un râu.

Istoricii şi arheologii au efectuat o laborioasă muncă de cercetare, încercând să găsească un mormânt sub o biserică distrusă în timpul războaielor religioase din vremea domniei regelui Henric al VIII-lea. Amplasamentul fostei biserici, acoperit în prezent de cimentul unei parcări din oraşul Leicester, a putut fi identificat. Municipalitatea a autorizat efectuarea unor săpături, iar acestea au permis exhumarea unui schelet bine conservat.

Printr-un concurs de circumstanţe extraordinare, istoricul John Ashdwon-Hill, autorul cărţii "The Last Days of Richard III", a reuşit, reconstituind arborele genealogic al suveranului, să descopere o urmaşă în viaţă a acestuia, în Canada. Cu ajutorul testelor ADN efectuate, el a reuşit să elucideze astfel acest mister care datează de cinci secole şi să pună capăt unor cercetări ştiinţifice care au durat mulţi ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici