- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (03.08.2017, 13:02)
Care măsline sunt sănătoase: verzi sau negre?
Pe pagina sa de Facebook, nutriţionistul Mihaela Bilic a explicat diferenţele dintre diversele tipuri de măsline, în funcţie de culoare. Iată câteva dintre aspectele nutriţionale descrise de specialist, scrie CSID.

Care măsline sunt sanatoase: verzi sau negre?
"Am trăit multă vreme cu impresia că există câte o specie diferită de arbori pentru fiecare culoare de măslină. Ei bine, nu mică mi-a fost mirarea când am aflat că măslinul e unul singur şi culoarea verde, maronie sau neagră a măslinelor e determinată doar de gradul de coacere al acestora. Cu alte cuvinte măslinele verzi sunt necoapte iar cele negre extra-coapte!
Din punct de vedere nutritiv există diferenţe între ele, cu cât sunt mai negre/coapte, cu atât sunt mai bogate în grăsimi. Cele verzi, ca orice fruct crud, sunt amare, gust de care e responsabilă o substanţă numită oleuropeină. Pentru a putea fi mâncate, măslinele verzi trebuie tratate: se ţin tim de 8-72 ore într-o soluţie alcalină de hidroxid de sodiu care neutralizează oleuropeina.
Apoi, indiferent dacă sunt verzi sau negre, măslinele se pun în saramură (sarea are rol de conservant) sau în ulei pentru a putea fi păstrate timp îndelungat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Donald Trump a primit înapoi documentele confiscate de FBI
-
Războiul din Ucraina, ziua 1102. Trump ia în calcul oprirea totală a ajutorului militar pentru Ucraina după confruntarea de la Casa Albă / Italia solicită un summit urgent între SUA şi Europa după întâlnirea Zelenski-Trump / Liderii europeni îşi reafirmă sprijinul pentru Ucraina după întâlnirea Zelenski-Trump
-
Restricţii şi recomandări pentru protestul de sâmbătă
Dacă măslina verde are gust amar consideraţi că e normal şi bucuraţi-vă, oleuropeina are proprietăţi antioxidante, anti-inflamatorii, antimicrobiene şi anticanceroase.
În schimb măslinele negre conţin de 3-4 ori mai mulţi compuşi fenolici (hidroxityrosol) deci au efect antioxidant mai puternic decât cele verzi. Şi când spun antioxidant înseamnă neutralizarea radicalilor liberi responsabili de boli şi îmbătrânire.




Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



GANDUL.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe