Ce este CIROZA HEPATICĂ, boala de care suferea Ileana Ciuculete. Ce TREBUIE să faci ca să nu ajungi prea târziu la medic

Cântăreaţa de muzică populară Ileana Ciuculete a murit, marţi seară, la vârsta de 59 de ani. Aceasta suferea de ciroză hepatică, o afecţiune cronică a ficatului caracterizata prin fibroză extensivă şi modificarea severă a arhitecturii hepatice, prin formarea nodulilor de regenerare, scrie CSID.

Urmărește
35642 afișări
Imaginea articolului Ce este CIROZA HEPATICĂ, boala de care suferea Ileana Ciuculete. Ce TREBUIE să faci ca să nu ajungi prea târziu la medic

Ce este CIROZA HEPATICĂ, boala de care suferea Ileana Ciuculete. Ce TREBUIE să faci ca să nu ajungi prea târziu la medic

Termenul de “ciroza” provine din limba greaca, de la cuvantul “kirrhos” si se refera la culoarea maro-roscat a ficatului afectat pe sectiune. Principalii factori etiologici sunt alcoolul si virusurile hepatitice B si C, acestia actionand sinergic, atunci cand sunt intalniti la acelasi pacient.

Atunci cand nu se elucideaza etiologia dupa investigatii specifice, ciroza este denumita “criptogenetica”, fiind determinata probabil de virusuri hepatitice inca neidentificate, de hepatite autoimune silentioase sau de diverse substante toxice.

Simptome de ciroza hepatica

Adesea, pacientii pot avea boala hepatica avansata, fara nici o simptomatologie sau doar descriu o stare de oboseala accentuata. Alteori, se prezinta la medic pentru edeme (acumularea de lichid la nivelul tesutului subcutanat de la membrele inferioare), cresterea de volum a abdomenului prin lichid de ascita sau icter (coloratie galbena a tegumentelor si mucoaselor).

In cazurile avansate, prezentarea este direct cu encefalopatie hepatica – stare de irascibilitate, tremor, somnolenta diurna, bradilalie si bradipsihie sau direct coma sau prin hemoragie digestiva.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Pentru sustinerea diagnosticului de ciroza este nevoie de criterii atat biochimice, cat si ecografice si endoscopice. Medicul generalist, internistul sau gastroenterologul vor recomanda o hemoleucograma completa, probe functionale hepatice (transaminaze, teste de colestaza), teste de insuficienta hepatica – albumina serica, coagulograma, electroforeza proteinelor serice, dar si explorari imagistice.

Daca pacientul se prezinta cu ascita in tensiune (lichid in abdomen care determina distensia marcata a acestuia), se va efectua o paracenteza diagnostica si terapeutica – se preleveaza probe din lichidul de ascita pentru numaratoare de leucocite, glucoza si culturi bacteriene (pentru excluderea peritonitei bacteriene spontane, care este o complicatie redutabila a cirozei avansate).

Ecografia abdominala evidentiaza ecostructura hepatica micro si macronodulara, prezenta sau absenta unor formatiuni tumorale hepatice, prezenta ascitei, a splenomegaliei si a altor elemente ale sindromului de hipertensiune portala.

Endoscopia digestiva superioara este indispensabila diagnosticului de certitudine al cirozei, pentru evidentierea varicelor esofagiene, a gastropatiei portal – hipertensive si pentru profilaxia primara sau secundara a hemoragiei variceale.

Diagnosticul cirozei hepatice

Ciroza hepatica trebuie caracterizata din punct de vedere etiologic – trebuie precizata cauza – etanolica, virala B, C sau D, de etiologie mixta sau alte cauze mai rare.

De asemenea, este important de precizat daca este compensat sau decompensata portal sau parenchimatos, dar si stadiul Child-Pugh, conform unei clasificari care aprecieza starea functionala a ficatului si severitatea bolii pe baza mai multor parametri: ascita, encefalopatia, nivelul bilirubinei, al activitatii de protrombina si al albuminei serice.

Tratamentul pentru ciroza hepatica

CITEŞTE CONTINUAREA PE CSID

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici