- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (30.05.2016, 11:34)
- Marina Manastîrlî
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce se întâmplă în creier când obiceiurile controlează comportamentul unui om
O echipă internaţională de cercetători, condusă de Christina Gremel, profesor la Universitatea din California, a arătat că incapacitatea de a ne deconecta de la acţionarea în mod obişnuit (implicit) la acţiunile deliberate poate evidenţia dependenţă şi anumite tulburări obsesiv-compulsive.
Urmărește
1388 afișări
Ce se întâmplă în creier când obiceiurile controlează comportamentul unui om
Lucrând cu şoarecii, o echipă internaţională de cercetători a aflat ce se întâmplă în creier când obiceiurile controlează comportamentul unui om, scrie Descoperă.
Studiul a fost condus de Christina Gremel, profesor de psihologie la Universitatea din California (San Diego). Autorii principali ai studiului sunt Rui Costa, de la Centrul Champalimaud din Lisabona, şi David Lovinger, de la NIAAA / NIH.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
”Studiul oferă cele mai puternice dovezi, găsite până în prezent, că circuitele cerebrale cu privire la acţiunile obişnuite şi cele direcţionate de un anumit scop (din cortexul orbitofrontal), zona creierului de luare a deciziilor şi neurochimicele endocanabinoidele permit obiceiului să preia şi să acţioneze ca un fel de frână pe circuitul direcţionat”, a declarat Gremel.
Endocanabinoidele sunt o clasă de substanţe chimice, produse în mod natural de către oameni şi alte animale. Receptorii pentru endocanabinoide se găsesc pe tot corpul şi în creier, iar sistemul endocanabinoid este implicat într-o varietate de procese fiziologice, inclusiv în stimularea poftei de mâncare, senzaţie de durere, starea de spirit şi memoria, notează Descoperă.
Gremel şi Costa au demonstrat anterior că OFC, sau cortexul prefrontal, este o zonă importantă a creierului în transmiterea de informaţii cu privire la acţiunea direcţionată. Ei au descoperit că, mărind producţia de neuroni în OFC cu o tehnică numită optogenetics, cresc şi acţiunile direcţionate. În schimb, atunci când au scăzut activitatea în aceeaşi zonă printr-o abordare chimică, acţiunile direcţionate de scop au fost perturbate.
"Obiceiul preia controlul când OFC este mai puţin activ", a declarat Gremel.
În studiul actual, cercetătorii au emis ipoteza că endocanabinoidele pot linişti sau reduce activitatea din OFC şi, cu asta, capacitatea de a trece la acţiuni direcţionate de scop.
Oamenii de ştiinţă au antrenat şoarecii să efectueze aceeaşi acţiune de presare a unei manete pentru o recompensă alimentară, dar în două medii diferite. Aceste două medii reprezentau dezvoltarea diferenţiată direcţionată de scop sau de acţiuni obişnuite (de rutină).
La fel ca oamenii care nu suferă de tulburări neuropsihiatrice, şoarecii sănătoşi se deplasau cu uşurinţă şi efectuau aceeaşi acţiune, folosind un obiectiv direcţionat de scop.
Pentru a testa ipoteza lor asupra rolului jucat de endocanabinoizi, cercetătorii au eliminat un receptor particular endocanabinoid, numit canabinoid de tip 1, sau CB1, din calea ţesutului striat al OFC-ului. Şoarecii cărora le-au lipsit aceşti receptori nu au putut deprinde obiceiuri.
"Avem nevoie de un echilibru între acţiunile obişnuite şi cele direcţionate de un scop. Pentru funcţia de zi cu zi, trebuie să fim capabili să întreprindem acţiuni de rutină rapid şi eficient. Cu toate acestea, întâlnim, de asemenea, şi circumstanţele în schimbare care au nevoie de capacitatea de a încălca obiceiurile învăţate şi ne motivează să efectuăm o acţiune direcţionată obiectiv, pe baza informaţiilor actualizate. Când nu putem face acest lucru, pot exista consecinţe devastatoare", a explicat Gremel.
Citeşte şi: Cea de-a cincea forţă fundamentală din Univers. Fizicienii maghiari cred că au descoperit "fotonul întunecat"
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe