Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Ce şi cât trebuie să mâncăm pentru a fi sănătoşi

Ce şi cât trebuie să mâncăm pentru a fi sănătoşi

Cerealele, fructele şi legumele nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică, medicul nutriţionist Luminiţa Florea spune pentru Gândul ce alimente pot fi combinate între ele şi ce produse ar trebui evitate pentru a păstra un stil de viaţă sănătos.
Ce şi cât trebuie să mâncăm pentru a fi sănătoşi

“O stare de sănătate optimă se dobândeşte printr-un echilibru în dietă: alimente imuno-protectoare cât mai multe şi cât mai variate şi respectarea unor reguli de bază: odihnă corespunzătoare, igienă corectă, lipsa expunerii la noxe (fumatul activ sau pasiv, consumul de alcool), evitarea tratamentelor agresive şi repetate cu antibiotice, mişcare cât mai multă în aer liber şi evitarea spaţiilor închise şi a sedentarismului prelungit”, spune nutriţionistul Luminiţa Florea, de la clinica ProVita, pentru Gândul.

Se vor alege alimente cu valoare nutritivă mare, adică alimente care:

1. Aduc un aport proteic de bună calitate: carne albă slabă, peşte şi derivate, ouă, lactate şi brânzeturi cu aport mediu de grăsime în locul cărnii roşii sau bogată în grăsimi şi procesate;

2. Alimente cu glucide integrale, nerafinate, care dau un aport energetic de durată în locul glucidelor rafinate, a alimentelor bogate în făinuri albe şi zahăr;

3. Grăsimi naturale cardio-protectoare din uleiuri vegetale şi oleaginoase în locul grăsimilor animale şi a derivatelor de tip tocături grase şi intens procesate;

4. Multe fructe şi legume cât mai crude, nepregătite termic sau chimic, ca surse de vitamine, minerale şi fibre.

Alimentele sunt aranjate în piramida alimentară, de la bază către vârf, în funcţie de cantitatea ce trebuie consumată zilnic:

Citeşte continuarea articolului în Gândul.