- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BRISTOL, (19.03.2016, 22:00)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cele cinci substanţe care dau cea mai puternică dependenţă şi efectele lor asupra creierului
În 2007, cercetătorul american David Nutt, împreună cu colegii săi din cadrul Universităţii din Bristol, a început un proiect de cercetare, cu scopul de a afla care sunt compuşii chimici ce declanşează la nivelul organismului senzaţia de dependenţă, scrie Descoperă.
Urmărește
15193 afișări
Cercetătorii au opinii diferite în ceea ce priveşte numirea unei substanţe care provoacă cea mai puternică dependenţă. Printre motivele luate în calcul se numără efectul dăunător pe care aceasta o provoacă, valoarea pe care ea o are pe piaţa neagră, dar şi uşurinţa cu care oamenii devin dependenţi de consumul respectivei substanţe.
Există, însă, şi alte motive pentru care o substanţă poate fi considerată că provoacă dependenţă, potrivit Descoperă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
1. Heroina
A fost considerată ca fiind drogul care provoacă cea mai puternică dependenţă. Heroina este un opiat, care, odată ajuns în sânge, declanşează creşterea nivelului de dopamină cu peste 200%. Datorită acestui fapt, şansele ca persoanele care îşi administrează o supradoză să moară sunt extrem de mari.
Această substanţă a fost considerată ca fiind a doua cea mai periculoasă din lume, atât pentru consumatori, cât şi pentru societate. S-a estimat că în anul 2009, heroina de pe piaţa neagră la nivel mondial valora circa 68 de miliarde de dolari.
2. Alcoolul
Alcoolul produce efecte multiple asupra creierului. Cel mai important dintre acestea este creşterea nivelului de dopamină, care poate atinge valori mai mari de până la 360%. Se estimează că 22 de procente dintre persoanele care au consumat alcool cel puţin o dată în viaţă au devenit dependenţi.
Conform unor statistici realizate în anul 2002, peste 2 miliarde de oameni erau declaraţi dependenţi. În 2012, circa 3 milioane de decese erau provocate de boli asociate cu consumul de alcool.
3. Cocaina
Această substanţă afectează în mod direct nivelul de dopamină din creier. În mod concret, cocaina împiedică neuronii să stopeze accesul dopaminei, declanşând reacţii anormale ale căilor de răspuns ale celulelor nervoase.
Se estimează că în anul 2009, la nivel mondial, existau circa 20 de milioane de consumatori de cocaină. La acea vreme, piaţa globală era estimată la peste 75 de miliarde de dolari. Specialiştii aproximau atunci că 21% dintre cei care au încercat cel puţin o dată această substanţă au devenit dependenţi.
4. Barbituricele
Sunt substanţe folosite în mod normal pentru tratarea anxietăţii şi a insomniei. Barbituricele interferează cu semnalele neuronale, provocând întreruperea activităţii anumitor regiuni ale creierului. Consumat în doze mici, sedativul provoacă o stare de euforie, însă dacă este întrebuinţat în mod excesiv, el poate duce la declanşarea stopului respirator.
Dependenţa de barbiturice a fost des întâlnită, atunci când ele puteau fi achiziţionate cu ajutorul prescripţiilor medicale. În timp, consumul acestora a scăzut dramatic, deoarece în farmacii începuseră să fie introduse medicamente care puteau provoca efecte halucinogene mult mai puternice decât barbituricele.
5. Nicotina
Este principala substanţă din compoziţia tutunului care cauzează dependenţă. În momentul în care cineva fumează o ţigară, nicotina este absorbită rapid în plămâni, de unde ajunge, mai apoi, prin vasele sangvine, în creier.
În anul 2002, s-a estimat că în lume existau peste 1 miliard de fumători. Totodată, specialiştii au aproximat că, până în 2030, la nivel global, vor muri anual circa 8 milioane de oameni, ca urmare a consumului de produse fabricate din tutun, relatează Descoperă.
Citeşte şi: Boala tăcută care afectează trei din 10 copii şi adolescenţi din România. Explicaţia unui FENOMEN care ne-a dus în TOP 3 în Europa
Citeşte şi: Oamenii de ştiinţă au creat un plasture nedureros care poate controla diabetul fără injecţii
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe