- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- ZAGREB, (24.03.2015, 09:59)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cele mai vechi bijuterii din lume, realizate în urmă cu 130.000 de ani, au fost autentificate în Croaţia - FOTO
Cele mai vechi bijuterii din lume, realizate în urmă cu 130.000 de ani, descoperite în Croaţia la sfârşitul secolului al XIX-lea, au fost autentificate de oamenii de ştiinţă din această ţară.
Urmărește
3047 afișări
Cele mai vechi bijuterii din lume, realizate în urmă cu 130.000 de ani, au fost autentificate în Croaţia (Imagine: Shutterstock)
Descoperite în urmă cu mai bine de un secol într-un sit preistoric din Croaţia, mai multe gheare de vulturi şi-au deconspirat secretul: ele reprezintă într-adevăr cele mai vechi bijuterii din lume, fiind confecţionate în urmă cu 130.000 de ani de către neanderthalieni, cu multe mii de ani înainte de apariţia în Europa a omului modern, scrie lexpress.fr.
Ghearele au petrecut ultimul secol într-o cutie din carton, până când oamenii de ştiinţă au descoperit adevărata lor natură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
VEZI IMAGINILE CU CELE MAI VECHI BIJUTERII DIN LUME
"Atunci când am examinat opt gheare de codalb, am remarcat numeroase urme de tăieturi şi mi-am dat seama imediat: ghearele au fost modelate de mâna unei fiinţe umane", a spus Davorka Radovcic, conservatoare la Muzeul de Istorie Naturală din Zagreb, unde au fost depozitate acele artefacte încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea.
"Acestea sunt, cel puţin pentru moment, cele mai vechi bijuterii din lume", spune Davorka Radovcic, precizând că acele gheare datează din urmă cu 130.000 de ani.
Situl Krapina, în care au fost găsite rămăşiţe osoase provenind de la aproximativ 80 de indivizi, a fost descoperit în 1899 de paleontologul croat Dragutin Gorjanovic Kramberger. Aceasta reprezintă cea mai bogată colecţie de fosile neanderthaliene din lume.
Davorka Radovcic a început din 2013 să reexamineze această colecţie descoperită în urmă cu 115 ani. În colaborare cu alţi doi colegi croaţi, Ankica Oros Srsen şi Jakov Radovcic, şi un profesor american de antropologie de la Universitatea din Kansas, David Frayer, cercetătoarea croată a studiat cu mare atenţie eşantioanele care prezentau urme de tăieturi, polizare şi abraziune, elemente care sugerează că acele gheare au fost modelate pentru a fi transformate în bijuterii.
Oamenii de ştiinţă nu au putut să afle dacă acele gheare făceau parte din coliere sau din brăţări. În schimb, ei au putut să stabilească faptul că neanderthalienii au colecţionat şi au decorat gheare de vultur şi că acelea care au fost exhumate la Krapina proveneau de la trei păsări.
Până la acest studiu, cele mai vechi bijuterii proveneau din siturile preistorice descoperite în Israel (Skhul şi Qafzeh) - coliere din cochilii, decorate în urmă cu 110.000 de ani de o specie a cărei anatomie era aceea a omului modern.
Bijuteriile din situl Krapina au confirmat astfel concluziile formulate în mai multe studii anterioare, potrivit cărora neanderthalienii erau capabili de gândire abstractă, spre deosebire de opinia generală din epoca modernă care îi considera "brute" şi "proşti".
Omul de Neanderthal a populat vreme de 250.000 de ani anumite părţi din Europa, Asia Centrală şi Orientul Apropiat. Motivele dispariţiei lor complete, petrecută în urmă cu 40.000 de ani, fac încă subiectul unor dezbateri aprinse în comunitatea ştiinţifică. Potrivit unor teorii, iernile extrem de reci ar fi fost cauza extincţiei lor. Alţi specialişti cred că neanderthalienii au fost depăşiţi de oamenii moderni (Homo sapiens), mai inteligenţi şi mai sofisticaţi, care au cotropit teritoriile populate de neanderthalieni, după ce au plecat din Africa.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe