- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (27.06.2013, 17:31)
Cercetătorii japonezi au clonat un şoarece dintr-o singură picătură de sânge
Oamenii de ştiinţă din Japonia au clonat un şoarece dintr-o singură picătură de sânge, rozătoarea având o durată de viaţă normală şi putând naşte pui, potrivit unui raport publicat în jurnalul ştiinţific Biology of Reproduction.
Urmărește
478 afișări
Cercetătorii japonezi au clonat un şoarece dintr-o singură picătură de sânge (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)
Grupul de cercetători japonezi de la Centrul Riken BioResource, din Tsukuba, a investigat dacă celulele din fluxul de sânge ar putea fi folosite şi pentru clonare, scrie bbc.co.uk. Obiectivul lor a fost să identifice o sursă uşor disponibilă de celule pentru clonarea unor specii valoroase de şoareci de laborator.
Cercetarea are, pe termen lung, scopul producţiei la scară înaltă de animale de calitate ridicată în scopuri agricole sau de conservare.
Echipa, condusă de Atsuo Ogura, a luat sânge din coada şoarecelui donator, a izolat celulele albe şi a folosit nucleele la experimente de clonare, prin aceeaşi tehnică folosită la producerea oii Dolly din Edinburgh.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Procesul, cunoscut sub numele de "transfer nuclear de celule somatice", presupune transferul nucleului dintr-o celulă a unui organism adult într-un ovul nefertilizat al cărui nucleu a fost eliminat.
În raportul publicat în jurnalul ştiinţific american Biology of Reproduction, cercetătorii au scris că studiul "a demonstrat pentru prima oară că şoarecii ar putea fi clonaţi folosind nucleele celulelor de sânge periferice".
"Aceste celule ar putea fi folosite pentru clonare imediat după colectare şi niciun animal donator nu va trebui să fie eutanasiat", au adăugat ei.
Oamenii de ştiinţă din Japonia au ani de experienţă în clonarea şoarecilor. O echipă de la un alt institut de cercetare au dezvăluit recent că au produs aproximativ 600 de şoareci dintr-un singur cobai, după 25 de runde consecutive de clonare.
În acest caz, şoarecii au fost obţinuţi din diferite surse de celule, fiind vorba inclusiv de celulele albe din nodurile limfatice, măduva osoasă şi ficat.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe