- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (05.02.2013, 20:01)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Chipul regelui Richard al III-lea, dezvăluit la 500 de ani după moartea acestuia. Cum arăta monarhul - FOTO
Regele Richard al III-lea, al cărui schelet a fost descoperit recent pe locul în care se afla o parcare din centrul Angliei, la 500 de ani de la moartea monarhului britanic, are de acum un chip, mult mai plăcut decât cel imaginat de Shakespeare, graţie unei tehnici de reconstrucţie facială.
Urmărește
1575 afișări
Portret al regelui Richard al III-lea, autor anonim (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Chipul monarhului, reconstruit de cercetătorii de la Universitatea Dundee din Scoţia cu ajutorul unor tehnici de scanare în 3D a craniului, a fost dezvăluit marţi, la Londra, de Societatea prietenilor regelui Richard al III-lea, care a finanţat acest proiect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Pentru toţi aceia care aveau în minte multiplele portrete care îl reprezentau (pe Richard al III-lea, n.r.) cu un trup şi trăsături diforme, acest chip calm şi gânditor va reprezenta un mare şoc", au declarat membrii acestei asociaţii, care doresc reabilitarea imaginii suveranului.
Potrivit acestei asociaţii, portretele regelui Richard al III-lea realizate după moartea sa îi urâţeau trăsăturile şi îi micşorau ochii, artiştii fiind fără îndoială influenţaţi de reputaţia sinistră a monarhului britanic.
După moartea, în 1485, a regelui Richard al III-lea, ultimul monarh din dinastia Plantageneţilor, tronul Angliei a revenit dinastiei Tudorilor, ai cărei reprezentanţi l-au descris pe fostul rege ca pe un tiran avid de sânge şi cu un corp diform. William Shakespeare a întărit această reputaţie detestabilă, imortalizându-l sub trăsăturile unui cocoşat care şi-a asasinat doi nepoţi ce îi barau accesul la tron.
Richard al III-lea, mort în război la vârsta de 32 de ani, avea "un aspect mult mai plăcut şi mult mai juvenil, departe de imaginea trădătorului cu sânge rece" prezentată de Shakespeare, afirmă membrii acestei societăţi.
Graţie osemintelor descoperite sub o parcare din Leicester, un oraş din centrul Angliei, identificate oficial, luni, ca aparţinând regelui dispărut, oamenii de ştiinţă ştiu deja că fostul monarh suferea de scolioză, dar nu avea niciun braţ atrofiat şi nu era nici cocoşat, aşa cum pretindeau legendele britanice.
Până în zilele noastre nu a rezistat niciun portret realizat în timpul vieţii sale, "iar toate cele postume care au rezistat se aseamănă foarte mult, atât de bine încât cercetătorii au crezut dintotdeauna că ele s-au inspirat dintr-un portret sau din mai multe portrete pictate în timpul vieţii sale", a explicat istoricul John Ashdown-Hill.
Experţii consideră că descoperirea scheletului lui Richard al III-lea va permite schimbarea percepţiei pe care oamenii o au despre scurta domnie (de doar doi ani) a acestuia şi creditarea fostului monarh, un veritabil reformator, cu o serie de realizări importante.
Descoperirea osemintelor sale a generat apariţia unei veritabile vocaţii: arheologii au solicitat deja autorizaţia pentru a exhumarea rămăşiţelor pământeşti dintr-un mormânt anonim din Winchester, considerând că acestea ar putea aparţine regelui Alfred cel Mare (871-899), celebru pentru faptul că organizat apărarea regatului britanic împotriva vikingilor.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe