- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- DENVER, (15.06.2016, 15:05)
- Alexandra Constandache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cofeina nu mai are aproape niciun efect în cazul deprivării de somn pe parcursul mai multor zile
Un nou studiu arată că în cazul persoanelor care dorm 5 ore pe noapte, cafeina nu mai îmbunătăţeşte vigilenţa sau performanţele cognitive după a treia noapte lipsită de un somn corespunzător.
Urmărește
2421 afișări
Cofeina nu mai are aproape niciun efect în cazul deprivării de somn pe parcursul mai multor zile (Imagine AFP / Mediafax Foto)
Rezultatele studiului arată că în comparaţie cu un placebo, cofeina poate îmbunătăţi semnificativ performanţele la testele de vigilenţă care măsoară nivelul abilităţilor psiho – motorii (timp de reacţie, coordonare senzoriomotorie, autocontrol, capacitate de învăţare motorie, rezistenţa la factori perturbatori, nivel global de performanţă) în primele 2 zile, dar nu şi în cazul a trei nopţi consecutive de somn insuficient, potrivit CSID.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Studiul a fost publicat în revista SLEEP şi a fost prezentat şi în cadrul unei conferinţe aniversare a Societăţii de Somnologie care a avut loc la Denver, luna aceasta.
Studiul a analizat 48 de subiecţi sănătoşi care au luat parte la un studiu dublu orb, randomizat şi controlat placebo. Somnul a fost restricţionat la 5 ore pentru o perioadă de cinci zile. Participanţilor li s-a administrat fie o doză de 200 mg de cofeină, fie un placebo de două ori pe zi. Subiecţii au fost supuşi unor teste cognitive în fiecare oră în perioada în care erau treji.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că doza zilnică de cofeină nu este suficientă pentru a preveni declinul performanţelor cognitive în cazul deprivării de somn pe parcursul a cel puţin trei nopţi.
„Am fost surprinşi de faptul că avantajul pe care îl ofereau dozele zilnice de cofeină în cazul testelor cognitive a dispărut după trei nopţi de privare de somn. Aceste rezultate sunt foarte importante în condiţiile în care cofeina este un stimulent folosit în general pentru a contracara declinul performanţelor în urma unei perioade de privare de somn. Datele noastre sugerează că aceeaşi doză de cofeină nu este suficientă pentru a preveni declinul performanţelor în cazul mai multor nopţi de somn insuficient”, susţine autorul principal al studiului Tracy Jill Doty, cercetător la Walter Reed Army Institute of Research.
Citeşte şi: De ce nu este indicat consumul ridicat de carne
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Conferinţa PlayStation la E3. Gamerii aşteaptă nerăbdători căştile virtuale Playstation - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe