Cum a ajuns un minereu rar de pe Lună pe Terra, acum peste un miliard de ani

Un mineral adus pe Terra de primii astronauţi care au ajuns pe Lună şi despre care mult timp s-a crezut că este specific exclusiv satelitului natural al Pământului, a fost descoperit în Australia, în roci vechi de peste un miliard de ani.

Urmărește
690 afișări
Imaginea articolului Cum a ajuns un minereu rar de pe Lună pe Terra, acum peste un miliard de ani

Cum a ajuns un minereu rar de pe Lună pe Terra, acum peste un miliard de ani (Imagine: NASA)

"Tranchilitita" este un mineral care a fost numit astfel după locul unde a fost descoperit, în 1969: Marea Liniştii (Mare Tranquillitatis), o câmpie de bazalt situată de Lună.

Acest mineral "a fost mult timp considerat drept unul lunar", până în momentul în care geologii au găsit nişte mostre în vestul Australiei, a declarat Birger Rasmussen, un cercetător australian.

"(Până atunci, n.r.) nu fusese niciodată descoperit în alte mostre terestre", în ultimii peste 40 de ani, a declarat cercetătorul, care lucrează la Curtin University, Perth.

Mostrele colectate de pe Lună erau considerate "extrem de preţioase" şi au fost supuse unor analize foarte minuţioase, când de fapt "le aveam sub nas dintotdeauna", a mai spus cercetătorul.

"L-am avut întotdeauna pe Terra, nu este pur şi simplu venit de pe Lună", a subliniat cercetătorul, care şi-a publicat studiul asupra acestei descoperiri în Geology. "Acest lucru înseamnă că, în mare, avem aceleaşi fenomene chimice şi aceleaşi procese care se desfăşoară pe Lună şi pe Terra", a adăugat acesta.

Acest mineral rar a fost găsit în şase locuri diferite din Australia. El permite mai ales o datare precisă a rocilor care îl conţin, a precizat Birger Rasmussen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici