- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (10.06.2016, 06:00)
- Alin Motogna
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum au schimbat populaţiile din zona Mării Egee modul de viaţă al europenilor acum 8.000 de ani
Populaţiile umane din zona Mării Egee care au ajuns în Europa Centrală şi de Sud, în urmă cu aproximativ 8.000 de ani, au adus cu ei primele cunoştinţe în teritorii încă dominate la vremea aceea de vânători-culegători, spun oamenii de ştiinţă, aceasta este concluzia unui nou studiu.
Urmărește
1926 afișări
Cum au schimbat populaţiile din zona Mării Egee modul de viaţă al europenilor acum 8.000 de ani (Imagine: Shutterstock)
Conform Descoperă, cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat eşantioane genetice aparţinând unor indivizi din comunităţile agricole străvechi care populau zonele de astăzi ale Germaniei, Ungariei şi Spaniei. Prin compararea acestora cu genomurile unor indivizi originari din actualul spaţiu al Greciei şi Turciei, unde agricultura a fost practicată cu câteva secole mai devreme, specialiştii au identificat o linie genetică care leagă populaţiile europene de cele care trăiau în apropierea Mării Egee.
Studiul contestă ideea conform căreia cunoştinţele legate de agricultură s-au răspândit pur şi simplu de la o populaţie la alta prin difuzie culturală. Rezultatele au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Science.
Joachim Burger, unul dintre autorii studiului, a declarat că analizele efectuate pe probele de ADN prelevate au arătat că vechii agricultori din Europa Centrală şi Peninsula Iberică erau mult mai puţin înrudiţi între ei decât erau cu populaţiile originare din zona Mării Egee. Acest lucru sugerează că agricultorii au venit în două valuri separate - spre nord, în interiorul continentului şi spre vest, de-a lungul coastei maritime, în zona Spaniei.
,,Una dintre rute este cea balcanică, iar cealaltă este cea mediteraneană, după cum ne putem da seama de modul în care se desfăşoară migraţiile astăzi", a declarat Joachim Burger, antropolog şi genetician în cadrul Unievrsităţii Johannes Gutenberg din Mainz, Germania.
Pe baza analizelor efectuate, cercetătorii au putut reconstitui înfăţişarea fermierilor care trăiau în zona Mării Egee, în Antichitate. Specialiştii spun că indivizii pe care i-au studiat aveau pielea închisă la culoare şi ochii căprui. Mai mult decât atât, se pare că fermierii erau înrudiţi cu celebrul Ötzi, mai notează Descoperă.
Comparând ADN-ul antic cu cel al europenilor de astăzi, oamenii de ştiinţă au descoperit că vechii fermieri nu sunt strămoşii populaţiilor care trăiesc în momentul de faţă pe bătrânul continent. Acestea sunt, de fapt, descendentele populaţiilor de vânători-culegători, ale celor care au migrat din zona Mării Egee, dar şi ale unor populaţii originare din stepele asiatice, care au pătruns în Europa în urmă cu aproximativ 5000 de ani.
Joachim Burger susţine că cercetătorii urmează să investigheze acum dacă populaţiile egeene sunt înrudite cu cele care au practicat pentru prima dată agricultura, în urmă cu peste 10.000 de ani, în zona Semilunei Fertile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe